Lefkiewicz, Lewkiewicz lub Lewkowicz szukam

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

lechmaj

Sympatyk

Kujawy,Kurpie,Mazowsze Północne,Łomżyńskie-indeksacja

Post autor: lechmaj »

Witam,

Szukam informacji o rodzinie Lefkiewicz, Lewkiewicz lub Lewkowicz (występuje różna pisownia tego nazwiska), a zwłaszcza o Joannie Lefkiewicz ur. 12.07.1864 w miejscowości Dobre, ojciec Andrzej Lefkiewicz (prawdopodobnie ogrodnik w majątku Dobre) i matka Franciszka zd. Rutkowska. Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam.
Lech M.
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

W Polsce jest kilka miejscowości Dobre.
Jaka parafia, gmina?
W genetece nazwiska sprawdzałaś?
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... e&lang=pol
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
lechmaj

Sympatyk

Witam,

Dziękuję za podpowiedź i informuję, że w tej sprawie zwracałem się do Archiwum Państwowego we Włocławku skąd uzyskałem akt urodzenia mojej prababci Joanny Lefkiewicz, ale niestety nie ma tam więcej informacji o pozostałych członkach rodziny Lefkiewicz. Oczywiście, że jest kilka miejscowości o nazwie Dobre, a w tym przypadku chodzi o miejscowość Dobre, parafia Trąbin, koło Rypina.
Pozdrawiam.
Lech M.

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Witaj nieznajomy z imienia nowy forumowiczu,

Ojciec Joanny miał na imię Franciszek a nie Andrzej (faktycznie ogrodnik z Dobrego) urodzony ok. ca 1825, matka Joanny ur. ca 1835. Na marginesie dodam, że nazwisko w akcie figuruje jako LETKIEWICZ.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Jako rozpoczynający swoją, jak przypuszczam, genealogiczną drogę zapoznaj się z tym portalem https://www.genealogiawarchiwach.pl/ - sądzę, że warto :)
lechmaj

Sympatyk

Witam kol. Janek,

Dziękuję za odpowiedź i rady, oczywiście korzystałem wielokrotnie z podanego adresu. Z aktu ślubu z 1892 roku Joanny Lefkiewicz , który odbył się w Płocku w kościele św. Bartłomieja, wynika, że ojciec prababci miał na imię Andrzej natomiast w akcie urodzenia z 1864 jest imię Franciszek, a w akcie zgonu z 1933 roku jest imię Grzegorz. Natomiast w aktach urodzeń dzieci są wpisywane za każdym razem inne nazwiska prababci, więc trudno dociec jak faktycznie się nazywała. Spróbuję prześledzić kolejne nazwisko - LETKIEWICZ.

Pozdrawiam.

Lech M.

:)
zelezny

Sympatyk

Lechu,

Faktycznie w akcie urodzenia starszej siostry Joanny - Anny z roku 1858 (parafia Trąbin) imię ojca widnieje Andrzej i nazwisko ty razem Lefkowicz (dane matki i jej wiek się zgadza, ojciec natomiast "odmłodniał" o ca 5 lat tj. ur. ca 1830). Kluczowym będzie znalezienie aktu ślubu rodziców Joanny w przedziale 1850-1858 (ze wskazaniem na 1855-1857). W kwestii badania nazwiska trzeba być czujnym :)
W przyszłości precyzuj czego konkretnie szukasz - zbyt ogólnie zadane pytanie może pozostać bez odpowiedzi.

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach

Pozdrawiam

Janek
lechmaj

Sympatyk

Dziękuję i pozdrawiam.
Lech M.

Sympatyk

Lechu,

Z aktu urodzenia ojca Joanny - Andrzeja (ur.22/11/1830) wynika, że jego nazwisko brzmi LEWKOWICZ i według mnie takie nazwisko, mimo różnych przekłamań i przeinaczeń, należałoby przyjąć jako właściwe.
W aspekcie aktu ślubu w/w Andrzeja sprawdź rok 1857 w Parafii Trąbin (na GWA nie ma tego rocznika, być może go nie zeskanowano z zasobu AP Toruń O/Włocławek lub go nie ma choć w bazie PRADZIAD jest, ostatecznie pozostaje AD Płock lub FS).

Mam nadzieję, że do skanu aktu urodzenia Andrzeja dotrzesz sam - podpowiem, że nie trzeba szukać daleko od Trąbina :)

Pozdrawiam

Janek
zelezny

Sympatyk

Lechu,

Kończąc swój udział w w wątku potwierdzam, iż jedynym właściwym i poprawnym nazwiskiem, które poszukujesz to LEWKOWICZ. W akcie ślubu Andrzeja z Franciszką Rutkowską pojawia się dokładnie nazwisko w takim brzmieniu (podobnie jak w jego akcie urodzenia). Ślub miał miejsce jak przewidywałem w węższym zakresie, a dokładnie dnia 15/11/1855 roku w parafii panny młodej urodzonej dnia 27/10/1834 roku.
Podpowiem, że aktu ślubu i aktu urodzenia panny młodej, o których mowa wyżej, tym razem musisz szukać trochę dalej od Trąbina i parafii urodzenia Andrzeja.

Życzę satysfakcji z odnalezienia skanów aktów :)

Pozdrawiam

Janek
lechmaj

Sympatyk

Witam Janku,

Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi, które pozwoliły mi na odnalezienie wielu przodków z rodziny Lewkowiczów. Nastąpiła ciekawa zbieżność - w miejscowości Osiek koło Brodnicy na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych wielokrotnie byłem ponieważ tam prze ok. 15 lat mieszkała moja śp. Siostra.
Niestety, mimo Twoich podpowiedzi i moich usilnych starań nie udało mi się odnaleźć przodków z rodziny Rutkowskich (moje przewidywania to: Ruże, Żałe i Ostrowite), więc proszę o kolejne podpowiedzi.

Pozdrawiam.
Lech M.

Sympatyk

Lechu,

Ponieważ wątek, w którym uczestniczyłem wzruszyłeś - powracam do niego.
Jak rozumiem dotarłeś do skanu aktu chrztu Andrzeja Lewkowicza z 1830?
W aspekcie Rutkowskich i aktu chrztu Franciszki z 1834 roku oraz aktu jej ślubu z Andrzejem Lewkowiczem z 1855 roku proponuję przed rozpoczęciem poszukiwań zapoznać się z tytułami znanej komedii i dwóch opowiadań Marii Gabrieli Janowskiej z domu Piotrowskiej :)

Pozdrawiam

Janek
lechmaj

Sympatyk

Witam,
Dziękuję za kolejną bardzo cenną podpowiedź, po której wszystko stało się jasne. Mogę powiedzieć tylko, że byłem bardzo blisko ponieważ w akcie zgonu prababci Joanny Lewkowicz (ZM 1933) była wymieniona nazwa PIÓRKOWO gmina Radomin jako miejsce Jej urodzenia (oczywiście nieprawdziwe, ale widocznie coś musiała mieć wspólnego z tą miejscowością) i dlatego szukałem w gminie Radomin, niestety pomijając DULSK.
Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Lech M.

Sympatyk

Lechu,

W poszukiwaniu rodziców i dziadków Franciszki Rutkowskiej pamiętaj by podążać śladami Anny Wazówny - jeżeli napotkasz genealogiczną ścianę, a sądzę, że natkniesz się na nią szybciej niż myślisz to nie zrażaj się - w metrykach też są błędy i przeinaczenia, a w przypadku Twoich przodków od Franciszki jest tego aż nadto :)
Z uwagi na kwestie zawodowe - ten post jest moim ostatnim postem na portalu genealodzy.pl dlatego przesyłam przez PW swój adres mailowy - jak trafisz na problem śmiało pisz - postaram się pomóc - choć na pewno czas reakcji będzie bardzo długi.

Życzę owocnych genealogicznych odkryć :)

Pozdrawiam

Janek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”