Nazwisko: Starzyńscy
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=12216&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
kazstarzynski@gmail.com-moj kontakt i moje nazwisko- pochodzi z Ortrowa Wlkp
-
AlicjaSurmacka

Moja rodzina Starzyńskich pochodzi ponoć spod Grodna. Pra....babka Gabriela Franciszka Starzyńska urodziła się około 1806 roku w Maciejowicach jako córka marszałka dworu u hrabiego Zamojskiego - Dominika Starzyńskiego (ur?- zm?) i Doroty z Terleckich (1879 Pińczów - 1865 Warszawa)
Siostra Gabrieli - Kunegunda Marianna Starzyńska poślubiła Antoniego Bolesława Hlebowicza a po jej śmierci w 1831 roku Hlebowicz poślubił kolejną siostrę już wdowę po Józefie Borowskim Karolinę z d . Starzyńską.
Alicja
Siostra Gabrieli - Kunegunda Marianna Starzyńska poślubiła Antoniego Bolesława Hlebowicza a po jej śmierci w 1831 roku Hlebowicz poślubił kolejną siostrę już wdowę po Józefie Borowskim Karolinę z d . Starzyńską.
Alicja
"Moja rodzina Starzyńskich pochodzi ponoć spod Grodna...."
W XIX w. Starzyńscy zamieszkiwali w Okolicach: Starzyna i Orechwicze należące do katolickiej parafii Jeziory, ale również w Tołoczkach (parafia unicka w Żydomli).
Pozdrawiam
Krzysztof
W XIX w. Starzyńscy zamieszkiwali w Okolicach: Starzyna i Orechwicze należące do katolickiej parafii Jeziory, ale również w Tołoczkach (parafia unicka w Żydomli).
Pozdrawiam
Krzysztof
Dużo Starzyńskich jest na Lubelszczyźnie, u mnie pojawia się Agnieszka Starzyńska jako żona Antoniego Domańskiego. Jest matką Michała i żyje jeszcze w 1819 r. kiedy syn ma 41 lat. Podejrzewam parafię Wojciechów.
Lubgens daje ciekawe wyniki.
Łucja
Lubgens daje ciekawe wyniki.
Łucja
A mój Ojciec pochodzi z Raszkowa Ostrów Wlkp.