Akt chrztu, Dziedzic - Cięcina 1931
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Majtka_Łukasz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Akt chrztu, Dziedzic - Cięcina 1931
Dzień dobry,
Bardzo proszę o tłumaczenie tego aktu chrztu:
https://drive.google.com/open?id=0B723J ... GYycVl2ajg
Dotyczy on mojej babci i jej rodziny więc zależy mi bardzo na wszelkich informacjach w nim zawartych. Tyle mniej więcej wiedziałem do tej pory:
- Moja babcia to Janina Dziedzic ur. 1931 w Cięcinie (pow. żywiecki)
- była ona córką Jana (ur. 13/12/1886) i Wiktorii z d. Paciorek (ur. 1907) Dziedziców
- w roku 1947 mieszkała w miejscowości Dworki (ale nie wiem czego dotyczy data 29/4/1947 po lewej stronie aktu - może ślub z pierwszym mężem?)
- później wyszła za mąż za mojego dziadka Romualda Kamińskiego i miała z nim dzieci urodzone w latach 1950, 1953 i 1956.
Z góry dziękuję za pomoc,
Łukasz
Bardzo proszę o tłumaczenie tego aktu chrztu:
https://drive.google.com/open?id=0B723J ... GYycVl2ajg
Dotyczy on mojej babci i jej rodziny więc zależy mi bardzo na wszelkich informacjach w nim zawartych. Tyle mniej więcej wiedziałem do tej pory:
- była ona córką Jana (ur. 13/12/1886) i Wiktorii z d. Paciorek (ur. 1907) Dziedziców
- w roku 1947 mieszkała w miejscowości Dworki (ale nie wiem czego dotyczy data 29/4/1947 po lewej stronie aktu - może ślub z pierwszym mężem?)
- później wyszła za mąż za mojego dziadka Romualda Kamińskiego i miała z nim dzieci urodzone w latach 1950, 1953 i 1956.
Z góry dziękuję za pomoc,
Łukasz
Ostatnio zmieniony ndz 12 mar 2017, 20:10 przez Majtka_Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gawroński_Zbigniew

Joanna Czesława (dwojga imion)
- córka Jan Dziedzica, rolnika, syna Jana i Katarzyny z domu Pawlus
- i Wiktorii, córki Jana Pacionek [może Paciorak?] rolnika i Joanny z domu Bury.
Chrzestni: Michał Duc z…[?] i Katarzyna Franciszka Dziedzic - rolnicy
Dopisane trzy daty:
pierwsza to chyba data chrztu Jana: 16 grudnia 86 roku data chrztu Jana;
druga to chyba data chrztu Wiktorii: 21 maja 1907 roku;
trzecia, nie wiem czego może dotyczyć: 13 lipca 1936 roku.
Akuszerka: nie wykwalifikowana Katarzyna Dziedzic.
Ochrzcił: Stanisław Makowski, proboszcz miejsca.
Dopiski po lewej stronie:
…. co tam jest nie rozgryzę. Muszą pomóc lepsi ode mnie. Zdaje się jest informacja o pierwszym ślubie, rozwodzie i drugim niekanonicznym małżeństwie, temu odpowiadają kolejne trzy daty. Ale nie chcę głupot popisać.
- córka Jan Dziedzica, rolnika, syna Jana i Katarzyny z domu Pawlus
- i Wiktorii, córki Jana Pacionek [może Paciorak?] rolnika i Joanny z domu Bury.
Chrzestni: Michał Duc z…[?] i Katarzyna Franciszka Dziedzic - rolnicy
Dopisane trzy daty:
pierwsza to chyba data chrztu Jana: 16 grudnia 86 roku data chrztu Jana;
druga to chyba data chrztu Wiktorii: 21 maja 1907 roku;
trzecia, nie wiem czego może dotyczyć: 13 lipca 1936 roku.
Akuszerka: nie wykwalifikowana Katarzyna Dziedzic.
Ochrzcił: Stanisław Makowski, proboszcz miejsca.
Dopiski po lewej stronie:
…. co tam jest nie rozgryzę. Muszą pomóc lepsi ode mnie. Zdaje się jest informacja o pierwszym ślubie, rozwodzie i drugim niekanonicznym małżeństwie, temu odpowiadają kolejne trzy daty. Ale nie chcę głupot popisać.
Zbigniew
- Majtka_Łukasz

Dziękuję Panie Zbigniewie.
Jest chyba mały błąd w Pana tłumaczeniu: jeśli dobrze 'odszyfrowałem' to Jan Dziedzic był synem Józefa a nie Jana Dziedzica, prawda?
Też mnie zastanawia co oznacza data 13/07/1936...to 5 lat po tym chrzcie...
Jeśli chodzi o daty po lewej:
- domniemam, że 29/04 1947 to data pierwszego ślubu w miejscowości Świerki (to miejscowość obok Dworek, w których mieszkała wtedy rodzina babci). Czy ktoś z Państwa jest w stanie odczytać imię i nazwisko pana młodego (czyżby Janusz?)
Czy ktoś z państwa spróbuje rozwiązać zagadkę pozostałych dat?
Z opowieści rodzinnych wynika, że to pierwsze małżeństwo było 'nieskonsumowane' i miało się zakończyć rozwodem kościelnym. Czy da się coś wyczytać z tych dopisków? Czego mogą dotyczyć daty 18/12 1953 i 28/9 1954?
Zastanawiająca dla mnie jest także ostatnia data - 16/1 1955. Jeśli dobrze odczytuję to jest to data ślubu z moim dziadkiem Romualdem Kamińskim w miejscowości Ludwikowice(?). Ciekawe jest to, że mieli oni już wtedy dwójkę (nieślubnych??) dzieci urodzonych w latach 1950 i 1953.
Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i sugestie.
Łukasz
Jest chyba mały błąd w Pana tłumaczeniu: jeśli dobrze 'odszyfrowałem' to Jan Dziedzic był synem Józefa a nie Jana Dziedzica, prawda?
Też mnie zastanawia co oznacza data 13/07/1936...to 5 lat po tym chrzcie...
Jeśli chodzi o daty po lewej:
- domniemam, że 29/04 1947 to data pierwszego ślubu w miejscowości Świerki (to miejscowość obok Dworek, w których mieszkała wtedy rodzina babci). Czy ktoś z Państwa jest w stanie odczytać imię i nazwisko pana młodego (czyżby Janusz?)
Czy ktoś z państwa spróbuje rozwiązać zagadkę pozostałych dat?
Z opowieści rodzinnych wynika, że to pierwsze małżeństwo było 'nieskonsumowane' i miało się zakończyć rozwodem kościelnym. Czy da się coś wyczytać z tych dopisków? Czego mogą dotyczyć daty 18/12 1953 i 28/9 1954?
Zastanawiająca dla mnie jest także ostatnia data - 16/1 1955. Jeśli dobrze odczytuję to jest to data ślubu z moim dziadkiem Romualdem Kamińskim w miejscowości Ludwikowice(?). Ciekawe jest to, że mieli oni już wtedy dwójkę (nieślubnych??) dzieci urodzonych w latach 1950 i 1953.
Będę wdzięczny za wszelkie pomysły i sugestie.
Łukasz
-
Gawroński_Zbigniew

Oczywiście, że jest błąd. 
W kopii roboczej też tłumaczyłem jako Tadeusz Janusz ze ..wierka/...worka
Pod słowem Świerk jest napisane cośtam sententia iudici costam = cośtam wyrok sądowy cośtam i data..
To na prawdę musi zobaczyć, ktoś kto zna porządnie łacinę. Są tutaj spece i zapewne zauważywszy pomogą. Cierpliwości!
W kopii roboczej też tłumaczyłem jako Tadeusz Janusz ze ..wierka/...worka
Pod słowem Świerk jest napisane cośtam sententia iudici costam = cośtam wyrok sądowy cośtam i data..
To na prawdę musi zobaczyć, ktoś kto zna porządnie łacinę. Są tutaj spece i zapewne zauważywszy pomogą. Cierpliwości!
Zbigniew
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Re: Akt chrztu, Dziedzic - Cięcina 1931
Czy rok 1931 odczytałeś na wcześniejszych stronach? Pod aktem chrztu zapisano wg mnie, że wizytacja miała miejsce w 1937r, -1- i - 7- różnie zapisano.Majtka_Łukasz pisze:[..]
[..]
Łukasz
Wtedy 13.07.1936r to data ich ślubu.
Pierwszy ślub mąż to Tadeusz Janus tak bym odczytała nazwisko.
___
Krystyna
- Majtka_Łukasz

Na 100% rok urodzenia babci to 1931. Z resztą pierwszy ślub jest w 1947 więc nie może być 1937.
Łukasz
Łukasz
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Nie chodzi o ślub Joanny Dziedzic ale o datę ślubu Jana Dziedzica i Wiktorii czy ją znasz? Może tam zapisano nie 1936 a 1926, zapis mało czytelny.
___
Krystyna
___
Krystyna
- Majtka_Łukasz

O tym nie pomyślałem, ale ma to sens. Nie znałem wcześniej daty ślubu Jana i Wiktorii ale to musi być ona. Dziękuję bardzo za razwiklanie kolejnej zagadki tego aktu
Pozostały już 'tylko' dopiski i daty po lewej stronie.
Łukasz
Pozostały już 'tylko' dopiski i daty po lewej stronie.
Łukasz