Informacja --> Sikorra Wieslaus

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kaszubzkaszub

Informacja --> Sikorra Wieslaus

Post autor: kaszubzkaszub »

Witam

Mam ogromną prośbę do kogoś kto by choć troszeczkę mi pomógł. Mój wujek w II wojnie światowej zginął na wojnie i poszukuję jakichkolwiek informacji o nim. Trochę informacji, został on wcielony na siłę do wojska niemieckiego do Wehrmachtu ok. roku 1940 nazywał się Wieslaus Sikorra (Wiesław Sikora) z informacji uzyskanych od rodziny zginął on niedaleko miasta na Ukrainie --> Winnica, co ciekawe niedawno dostałem zdjęcie jego grobu gdzie piszę na nagrobku co mi się udało odczytać tylko Sikorra Wieslaus, od rodziny także uzyskałem informacje że zdjęcie to wysłał do rodziny w czasie II wojny światowej oficer niemiecki po wojnie tak mi opowiedziała rodzina że tego grobu prawdopodobnie nie ma już bo rosjanie jak zdobywali Ukrainę i tam gdzie widzieli groby żołnierzy niemieckich to na ich miejscu stawiali park.

Ja poszukuje kogoś kto by mi pomógł co dalej należy zrobić żeby choć trochę znaleźć jakiś informacji nie wiem. Pozdrawiam Radek
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Witaj Radku.

Najpierw ustal date i miejsce urodzenia Twojego wujka!!!
Bedziesz mial wieksza szanse na odnalezienie wlasciwej osoby.

Jest kilka watkow dotyczacych poleglych niemieckich zolnierzy, poczytaj troche na forum. Miedzy innymi:
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 5763.phtml

Elzbieta
kaszubzkaszub

Post autor: kaszubzkaszub »

Witam

Wujek mój urodził się 21.07.1924 r. w miejscowości Bącz, parafia Sianowo, gmina Mirachowo (Mirchau) miejscowość na Kaszubach. Wcześniej szukałem jego na stronach niemieckich poległych żołnierzy Wehrmachtu, ale nie znalazłem go tam, ciekawi mnie to, że w domu mam zdjęcie jego nagrobku i informację że ten nagrobek był w Winnicy (a teraz jest tam park) te informacje chciałbym sprawdzić, zastanawiam się czy może jest jakaś instytucja na Ukrainie która zajmuję się tego typu sprawami pomogła by mi bardzo.

Pozdrawiam Radek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”