Numer w Księdze chrztu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Numer w Księdze chrztu
Czym może być dwudziestka w czwartej kolumnie pod numerem 467 ?
http://picasaweb.google.pl/jolanta.koza ... 7832064850
Proszę też o pomoc w odczytaniu w rubryce Nomen et Cognomen pod Jan Bulanda
http://picasaweb.google.pl/jolanta.koza ... 7832064850
Proszę też o pomoc w odczytaniu w rubryce Nomen et Cognomen pod Jan Bulanda
Numer w Księdze chrztu
Czwarta kolumna ma nagłówek "numerus domus" czyli numer domu. Na górze skanu jest to widoczne.
pozdrawiam - tomek
pozdrawiam - tomek
-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
Numer w Księdze chrztu
Wg mnie tak. Wygląda bardzo podobnie do pozostałych 2-jek w tym dokumencie. Prawdę mówiąc, gdyby nie pytanie z tematu to nie miał bym najmniejszych wątpliwości.
Pozdrawiam, KrzysztofO
Pozdrawiam, KrzysztofO
-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
Numer w Księdze chrztu
Mamy tam też:
Joannes
Bulanda
Wilhelmina (dziwnie pomieszana cyrylica z alfabetem łacińskim (?), przez samo "h")
Pławka
Kiwior
Joannes
Bulanda
Wilhelmina (dziwnie pomieszana cyrylica z alfabetem łacińskim (?), przez samo "h")
Pławka
Kiwior
Serdecznie pozdrawiam
KrzysztofO
KrzysztofO
Numer w Księdze chrztu
Dziękuję serdecznie. Czyli powinnam skontaktować się z osobą z archiwum, która mi to wysłała i poprosić o nazwę tej ulicy, prawda?
Dlatego właśnie miałam wątpliwości, że nie ma tu tej nazwy, tylko sam numer.
To Kiwior to jest chyba nazwisko urzędniczki stanu cywilnego. W rubryce poprzedniej jest imię.
Pozdrawiam Was. Jola Kozak
To Kiwior to jest chyba nazwisko urzędniczki stanu cywilnego. W rubryce poprzedniej jest imię.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Orszulak_Krzysztof

- Kontakt:
Numer w Księdze chrztu
P. Tomku, to ta dziwnie wyglądająca litera л (może faktycznie łacińskie r?) w połączeniu z zamieszaniem na początku imienia Wilhelmina zasugerowały mi cyrylicę. Ale może Pan ma rację.
Pozdrawiam,
KrzysztofO
Pozdrawiam,
KrzysztofO
Serdecznie pozdrawiam
KrzysztofO
KrzysztofO
- kwroblewska

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Numer w Księdze chrztu
"Obst " sądzę, że jest to skrót od łacińskiego obstetrix - połozna, akuszerka -----Teresa Kiwior
podobnie jak Bpt - Baptisantis udzielajacy chrztu ---Stanisław Ochalski
Jan sartor=krawiec Bulanda
Krystyna
podobnie jak Bpt - Baptisantis udzielajacy chrztu ---Stanisław Ochalski
Jan sartor=krawiec Bulanda
Krystyna
- Marciniak_Michał

Numer w Księdze chrztu
Też czytam Trabka oraz obst, to akuszerka. Raczej skłaniam się ku Gulhelmina zamiast Wilhelmina.
Domyślam się, że akt z AP Przemyśl lub Kraków. Po co oni zasłaniają inne akta?
Michał
Domyślam się, że akt z AP Przemyśl lub Kraków. Po co oni zasłaniają inne akta?
Michał
PostWysłany: 01-10-2009 - 19:39
Dziękuję serdecznie. Czyli powinnam skontaktować się z osobą z archiwum, która mi to wysłała i poprosić o nazwę tej ulicy, prawda?
Zdecydowanie Teresa Kiwior jest akuszerka.
Pytanie o nazwe ulicy pozostanie bez odpowiedzi. Ten rodzaj rejestrow
zostal wprowadzony na przelomie XVIII i XIX wieku i chyba nigdy nie zostal zmodyfikowany. W tamtym czasie nawet w "duzych" miastach jedynym adresem miejsca zamieszkania byl tylko nr domu.
Co do imienia;
Wpisujacy -moim zdaniem- zrobil mieszanke imion:
-Wilhelm; lac. Guillelmus, Gulielmus, Vilhelmus
oraz
-Wilhelmina; lac. Villema.
Zbyszek Maderski
ps. Strona zostala zaslonieta poniewaz od zakonczenia wpisu nie uplynelo jeszcze 100 lat
Zdecydowanie Teresa Kiwior jest akuszerka.
Pytanie o nazwe ulicy pozostanie bez odpowiedzi. Ten rodzaj rejestrow
zostal wprowadzony na przelomie XVIII i XIX wieku i chyba nigdy nie zostal zmodyfikowany. W tamtym czasie nawet w "duzych" miastach jedynym adresem miejsca zamieszkania byl tylko nr domu.
Co do imienia;
Wpisujacy -moim zdaniem- zrobil mieszanke imion:
-Wilhelm; lac. Guillelmus, Gulielmus, Vilhelmus
oraz
-Wilhelmina; lac. Villema.
Zbyszek Maderski
ps. Strona zostala zaslonieta poniewaz od zakonczenia wpisu nie uplynelo jeszcze 100 lat
- Marciniak_Michał

Zakładam, że chodzi o mniej, niż 100 lat od ostatniego wpisu w księdze, czyli daty zamknięcia księgi. Ale zasłonięcie innych wpisów ma chyba odmienny powód - mnie zasłaniano sąsiednie wpisy praktycznie w każdej sytuacji, więc mniemam, że takie są "przepisy" archiwów (niezależnie od sensowności podstaw tychże)
Marek
Marek
To akt z AP Kraków. Po co zasłaniają? Trzeba za nie zapłacić. Zawsze to 10, czy 20 złotych wpadnie.
Dziękuję. Pozdrowienia. Jola Kozak
Dziękuję. Pozdrowienia. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak