W trakcie poszukiwań przodków natknąłem się na różnorakie dane związane z moimi antenatami. Część z nich okazało się wielce interesująca, ale niestety wielce trudne do sprecyzowania bądź potwierdzenia. W związku z tym nasunęło mi się kilka pytań, które być może Państwo pomożecie mi rozwikłać.
Chodzi mi przede wszystkim o odnalezienie jakichś dokumentów oraz zdjęć, tylko niestety nie wiem gdzie ich szukać, i czy w ogóle jest szansa na ich odnalezienie...
Oto pięć historii rodzinnych związanych z moimi pytaniami:
1. Mój prapradziadek był w okresie po I WŚ borowym, zatrudnionym jeszcze na to stanowisko, przed powstaniem Lasów Państwowych w 1924r, przez właściciela okolicznych włości - czy jest szansa odnalezienia jakichś dokumentów z tym związanych, gdzie tego szukać?
2. Większość mojej rodziny w trakcie II WŚ zamieszkiwała miasto Łódź i okoliczne mniejsze miejscowości, czyli tereny wcielone bezpośrednio do III Rzeszy - interesuje mnie sprawa ich dokumentów osobistych, bądź wniosków o ich wydanie (jak to przeprowadzano na tym terytorium, czy szukać tego w Polsce czy może w Bundesarchiv?).
3. Jeden z moich pradziadków w trakcie II WŚ prowadził tajne komplety i wystawił w trakcie wojny ok. 100 świadectw - czy istnieje możliwość odnalezienia takich świadectw w instytucjach państwowych (bądź szkołach?), by naocznie się przekonać (tak z czystej ciekawości), jak one wyglądały?
4. W trakcie II WŚ siostry mojej prababci prowadziły nielegalną drukarnię - jak dowiedzieć się o tym czegoś więcej, może IPN?
5. Podobno rodzina mojej praprababci należała do najbogatszych rodzin we wsi, o ile nie w gminie - jak można to sprawdzić, gdzie szukać jakichś śladów?
Pozdrawiam
B. Czyżewski