Herbarz Szlachty Białoruskiej (Tom IV) - poszukuję
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam,
może ktoś już dysponuje IV tomem tego opracowania?
Interesuje mnie nazwisko Czerny - Hołownia.
może ktoś już dysponuje IV tomem tego opracowania?
Interesuje mnie nazwisko Czerny - Hołownia.
Pozdrawiam
Bogusław
Bogusław
-
Smoktadeusz

Ja bede miał po świętach. Przyjedzie z Biela Rusi.
Pozdrawiam Rafał
Pozdrawiam Rafał
- Majtka_Łukasz

W tym tomie mają być tylko rodziny z nazwiskami zaczynającymi sie na "G" i "H".
Tutaj spis treści:
https://www.facebook.com/NHAB1551/photo ... =3&theater
Ja poproszę o informację o nazwisku Hałko.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Łukasz
Tutaj spis treści:
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Łukasz
Re: Herbarz Szlachty Białoruskiej (Tom IV) - poszukuję
Suuper:)Smoktadeusz pisze:Ja bede miał po świętach. Przyjedzie z Biela Rusi.
Pozdrawiam Rafał
Już się ustawiam w kolejkę.
Będę pierwszy!
Pozdrawiam
Bogusław
Bogusław
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Spis nazwisk znajduje się z grubsza w Spisie szlachty wylegitymowanej w guberniach grodzieńskiej, mińskiej, mohylewskiej, smoleńskiej i witebskiej. Oprac. Stanisław Dumin, Sławomir Górzyński. W tabeli przypisano poszczególne nazwiska do danych guberni
Nie ma tam więc raczej szlachty niewylegitymowanej. Pozdrawiam TL
-
Smoktadeusz

Znając tom trzeci można przypuszczać ze i w tomie czwartym będą opracowane pokolenia w danym nazwisku. Upraszam o cierpliwość. Jak książka przyjedzie to bede odpisywał.
Pozdrawiam Rafał
Pozdrawiam Rafał
Nie wiem o czym piszesz.Tomasz_Lenczewski pisze:Spis nazwisk znajduje się z grubsza w Spisie szlachty wylegitymowanej w guberniach grodzieńskiej, mińskiej, mohylewskiej, smoleńskiej i witebskiej. Oprac. Stanisław Dumin, Sławomir Górzyński. W tabeli przypisano poszczególne nazwiska do danych guberni
We wzmiankowanym Herbarzu rodziny ujęte są w szczegółowe rodowody.
Tu masz konkret:
http://www.lyczkowski.net/pl/lista/herb ... iej_h.html
Pozdrawiam
Bogusław
Bogusław
A ja tak nieśmiało zapytam w którym Tomie są nazwiska na literę S
Pozdrawiam Anna
Pozdrawiam Anna
- Dobijański_Marcin

Dobry wieczór.
Pragnę zakupić w/w tom "Herbarza" - niestety - białoruskie księgarnie wysyłkowe nie wysyłają książek poza granice.
Czy ktoś z Państwa ma znajomych na Białorusi, którzy zgodziliby się pośredniczyć w takim zakupie?
Pozdrawiam,
Marcin Dobijański.
Pragnę zakupić w/w tom "Herbarza" - niestety - białoruskie księgarnie wysyłkowe nie wysyłają książek poza granice.
Czy ktoś z Państwa ma znajomych na Białorusi, którzy zgodziliby się pośredniczyć w takim zakupie?
Pozdrawiam,
Marcin Dobijański.
-
Smoktadeusz

Nazwiska na litere S beda za ok 20 lat. Jak dobrze pójdzie 
Pozdrawiam Rafał
Pozdrawiam Rafał
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
W istocie materiały Herbarza są ograniczone do Deputacji szlachty guberni mińskiej i dublują się, ale i czasem uzupełniają z materiałami Heroldii w RGIA (indeks tych teczek do poszczególnych nazwisk jest dostępny w sieci do ściągnięcia). Nie jest trudno ani nabyć ten Herbarz (wystarczy mieć kontakt z z różnymi naukowcami, którzy odwiedzają Archiwum w Mińsku). Przy dobrych układach można również pokusić się o kopie archiwum teczki. Załatwienie tych spraw drogą bezpośredniego kontaktu z Archiwum jest o tyle trudne, że przelewy na Bialoruś i do Rosji via polski bank przyprawiają o ból głowy. Teczki z Deputacji nie są jedynym źródłem dla wywodów rodzin. W przypadku ziem b. Wielkiego Księstwa Litewskiego mamy olbrzymi zasób archiwalny, z którego niewielką część ogłoszono drukiem. Nawet dla małych rodzin szlacheckich zapisy w AVAK (Akty Vilenskoj Archigeograficzeskoj Kommisji) mają znaczenie. te ostatnie są akurat zdigitalizowane. Wiele materiałów źródłowych z XIX w. jest w zasobie BUW. Piszę to z pozycji kiedy zajmowałem się małymi rodzinami szlacheckimi z guberni mińskiej, grodzieńskiej i wileńskiej. Pozdrawiam Tomasz
- Majtka_Łukasz

Panie Tomaszu, może Pan doprecyzować gdzie szukać w internecie tych zasobów AVAK i BUW?Tomasz_Lenczewski pisze: Nawet dla małych rodzin szlacheckich zapisy w AVAK (Akty Vilenskoj Archigeograficzeskoj Kommisji) mają znaczenie. te ostatnie są akurat zdigitalizowane. Wiele materiałów źródłowych z XIX w. jest w zasobie BUW.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Łukasz
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
BUW - Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego, a w niej cała literatura źródłowa dotycząca ziem b. Xięstwa Litewskiego wydana w XIX w. Nie mam pojęcia czy coś przeniesiono na cyfrowe kopie, bo tomy nierzadko liczą po setki stron. To wymaga czasu. Na wizytę w BUW każdy może sobie pozwolić. Bibliografia źródłowych pozycji jest choćby w bibliografii do poszczególnych wykazów urzędników.
AVAK chyba zreprodukował Białystok. Ja jeszcze korzystałem z mikrofilmów w BUW. Pozdrawiam Tomasz
AVAK chyba zreprodukował Białystok. Ja jeszcze korzystałem z mikrofilmów w BUW. Pozdrawiam Tomasz
- Majtka_Łukasz

Tomaszu, dziękuję za odpowiedź i informacje o BUW. Faktycznie niby każdy może sobie na to pozwolić, ale to nie takie super łatwe jak się nie mieszka w Warszawie 
Ciekawa jest także informacja o AVAK, wcześniej o tym nie słyszałem. Jeśli ktoś z Państwa ma wiedzę czy jest to gdzieś dostępne w internecie to poproszę o informację.
Pozdrawiam,
Łukasz
Ciekawa jest także informacja o AVAK, wcześniej o tym nie słyszałem. Jeśli ktoś z Państwa ma wiedzę czy jest to gdzieś dostępne w internecie to poproszę o informację.
Pozdrawiam,
Łukasz
- Karczewska_Bozena

WitamMajtka_Łukasz pisze:W tym tomie mają być tylko rodziny z nazwiskami zaczynającymi sie na "G" i "H".
Tutaj spis treści:
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Łukasz
Jest wywód Hałko ( Gałki) herbu Szaława. I część wywodu z 1801 roku zrobiona w Wileńskiej Deputacji Szlacheckiej, potem w Mińskiej.Więcej po świętach
Pozdrawiam
Bożena