1 Pułk Ułanów Krechowieckich - prośba o pomoc

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

etanoll

Sympatyk

1 Pułk Ułanów Krechowieckich - prośba o pomoc

Post autor: etanoll »

Jakiś czas temu zgłosiłem prośbę do CAW o odnalezienie dokumentów mojego pradziadka Józefa Szlachety w Archiwum. Z przekazów rodzinnych wiem (pradziadek zmarł w 1980 roku), że walczył "na trzech wojnach". Urodził się w 1893 roku w miejscowości Grądy, parafia Leszno, pod Warszawą. Poniżej zeskanowane dokumenty jakie z otrzymałem z CAW.

Ciekawe są opisy w tych dokumentach, jak to Józef Szlacheta "zarąbał jednego" bolszewika czy "począł prażyć skutecznie do wroga. Dzięki jego celnym strzałom wróg pośpiesznie pierzchnął zostawiwszy znaczne straty w zabitych i rannych". Odpowiedź na poniższe pytania mogłaby być o tyle ciekawa, że po II wojnie światowej pradziadek był zagorzałym działaczem PPR potem PZPR, a w młodości "riezał bolszewików" (jeżeli to on).

Moje pytania:
- Jak uprawdopodobnić, że dokumenty te dotyczą mojego pradziadka? (osób o nazwisku Szlacheta jest/było w Polsce niewiele), czym się kierować? Gdzie dalej szukać?
- W jaki sposób dotrzeć do spisów żołnierzy 1 Pułku Ułanów Krechowieckich?
- Dlaczego "Józefa Szlachety" nie ma w bazie "Wojsko Polskie 1918-20"?
- Jakie jest prawdopodobieństwo, że to mój pradziadek?

Z góry dziękuję za wskazówki i podpowiedzi
Pozdrawiam
Piotrek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kefas

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Kefas »

W CAW znajdują się chyba 4 książki rozkazów 1 PU z dwudziestolecia międzywojennego. Niestety większość materiałów zginęła w zawieruchach IIWŚ.

Dokumentacja 1PU najpierw trafiła do rosjan, później odbili ją Niemcy, pojechała do Gdańska,później 'wyzwolili" ją sowieci, po jakimś czasie w bardzo ograniczonym zakresie trafiła spowrotem do nas.

Mi udało się znaleźć w spisie żołnierzy składających przysięgę dziadka urodzonego w 1907 roku.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

W internecie jest sporo stron dot.historii tego pułku.
Jak widze jest nawet forum
http://www.forum.wrzesien39.pl/
Druga sprawa to wniosek o odznaczenie.Moze w CAW jest samo nadanie a w nim imie ojca.,bo chyba w gruncie rzeczy odpowiedż czy to On da imie ojca.
Radze szukac po stronach miłośnikow historii.Moze tam ktos będzie znał te szczególy o ktore Pan pyta.
Stefan
GS

Sympatyk

Post autor: GS »

Pozdrawiam
Grażyna
etanoll

Sympatyk

Post autor: etanoll »

Dziękuję Grażyno, ale niestety podany przez Ciebie spis jest z lat '40 a "mój pradziadek" służył tam w latach 1918-20.

Pozdrawiam
Piotrek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”