"Z rontem ... przez Warszawę" -Spis nazwisk XVIIIw
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Posiadam książkę ''Z rontem marszałkowskim przez Warszawę"Zofii Turskiej.Książka jest wyborem zeznan zaczerpniętych z ksiąg sądowych.
Książka zawiera 90 zyciorysów i ponad 500 nazwisk osób ,które mieszkały lub bytowały na ulicy warszawskiej XVIIIw.
W życiorysach podane jest gdzie sie ur. ,skąd przybył,jakiej jest wiary i pochodzenie,oraz czym sie zajmuje.Pod kazdym nazwiskiem podane jest ;Arch.,sygn.-gdzie dany dokument się znajduje.
Przykład;
Bagiński Józef-posługacz 8.VII.1788r.
Rodzilem się w Bodni w kordonie cesarskim , gdzie ojciec mój ,imieniem
Stanisław,zostawał,lecz nie pamiętam ,czyli za towarzysza (urzędnik czuwający nad egzekucją wyroków sądów grodzkich),z którym przeniosłem się w Ciechanowskie do wsi Czerzastów,w parafii przasnyskiej sytuowanej.Lat rachuję sobie 22,młodzian,religii katolickiej,kondycyi szlacheckiej...............itd....
Pozdrawiam Alicja
Książka zawiera 90 zyciorysów i ponad 500 nazwisk osób ,które mieszkały lub bytowały na ulicy warszawskiej XVIIIw.
W życiorysach podane jest gdzie sie ur. ,skąd przybył,jakiej jest wiary i pochodzenie,oraz czym sie zajmuje.Pod kazdym nazwiskiem podane jest ;Arch.,sygn.-gdzie dany dokument się znajduje.
Przykład;
Bagiński Józef-posługacz 8.VII.1788r.
Rodzilem się w Bodni w kordonie cesarskim , gdzie ojciec mój ,imieniem
Stanisław,zostawał,lecz nie pamiętam ,czyli za towarzysza (urzędnik czuwający nad egzekucją wyroków sądów grodzkich),z którym przeniosłem się w Ciechanowskie do wsi Czerzastów,w parafii przasnyskiej sytuowanej.Lat rachuję sobie 22,młodzian,religii katolickiej,kondycyi szlacheckiej...............itd....
Pozdrawiam Alicja
Z rontem marszałkowskim przez Warszawę
Alicjo,
Czy moge poprosic o sprawdzenie trzech nazwisk:
Jarocki
Radwan
Muszynski
A gory slicznie dziekuje
Bozenna
Czy moge poprosic o sprawdzenie trzech nazwisk:
Jarocki
Radwan
Muszynski
A gory slicznie dziekuje
Bozenna
dla Bozenny
Jarockiego i Radwana nie ma.
O Muszynskim jest wzmianka ,ze mieszkał jako lakator w dworku Gidelskiego na Szulcu.W/g taryfy dom Gidelskiego mieścił się przy Solcu nr 2961.
Występuje także Muszyńska ,która jest bardzo bliską znajomą JP Pulkowskiego,nie jest zaś określone ,czy jest żoną w/w.
Pozdrawiam
Alicja
Jarockiego i Radwana nie ma.
O Muszynskim jest wzmianka ,ze mieszkał jako lakator w dworku Gidelskiego na Szulcu.W/g taryfy dom Gidelskiego mieścił się przy Solcu nr 2961.
Występuje także Muszyńska ,która jest bardzo bliską znajomą JP Pulkowskiego,nie jest zaś określone ,czy jest żoną w/w.
Pozdrawiam
Alicja
Alicjo
proszę o sprawdzenie,czy występuje nazwisko Pieńkowski,rajca?
dziękuję z góry
Joanna
proszę o sprawdzenie,czy występuje nazwisko Pieńkowski,rajca?
dziękuję z góry
Joanna
Dla Joanny
Jest wzmianka o JP.Pińkowskim-podczaszycu ziemi nurskiej i jego siostrzencu Tyborski.
Pozdrawiam Alicja
Jest wzmianka o JP.Pińkowskim-podczaszycu ziemi nurskiej i jego siostrzencu Tyborski.
Pozdrawiam Alicja
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Informacje (dokumenty) na temat byłych pracowników Tramwajów Warszawskich można spróbować uzyskać (o ile się zachowały, bo spora część archiwaliów spłonęła).Zofia pisze:Ślicznie dziękuję i prosiłabym jeszcze o sprawdzenie nazwiska Kowalski Teofil podobno był naczelnikiem lub zastępcą naczelnika Tramwajów Konnych w Warszawie /został skrytobójczo zamordowany/.
Pozdrawiam
Zofia
Załączam wątek, w którym opisałam swoje doświadczenia:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=2038
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta