Przejmowanie nazwiska

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

Przejmowanie nazwiska

Post autor: JanNiedźwiadek »

Witam!

Chciałbym zwrócić się z prośbą o określenie czy ktoś z szanownych forumowiczów miał do czynienia z problematyką przejmowania nazwisk przez osoby zamieszkałe pod jednym dachem (komorników). Ciekaw jestem niezmiernie czy takie sytuacje miały miejsce?
Czy tylko niepełnoletnie dzieci oraz niemogący już prowadzić gospodarstwa rodzice byli komornikami?

Pozdrawiam,

Jan
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Re: Przejmowanie nazwiska

Post autor: vitoo »

JanNiedźwiadek pisze:Witam!

Chciałbym zwrócić się z prośbą o określenie czy ktoś z szanownych forumowiczów miał do czynienia z problematyką przejmowania nazwisk przez osoby zamieszkałe pod jednym dachem (komorników). Ciekaw jestem niezmiernie czy takie sytuacje miały miejsce?
Czy tylko niepełnoletnie dzieci oraz niemogący już prowadzić gospodarstwa rodzice byli komornikami?

Pozdrawiam,

Jan
Znam pojedynczy przypadek trwałego przejęcia nazwiska wraz z gospodarstwem poprzez małżeństwo z wdową. Nie spotkałem się z przypadkiem przejęcia nazwiska gospodarza przez parobka czy komornika zatrudnionego w gospodarstwie. Pozdrowienia, Witold
JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanNiedźwiadek »

Przez małżeństwo, al jako kawaler i panna też znam jeden przypadek. Przewija się później w metrykach i przeplatających się nazwiskach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”