Witam Państwa
Trafiłem na taki dokument w alegatach, sądziłem że to typowy akt chrztu. A tu niespodzewanie chrzest dorosłego ze zmianą wiary. Można prosić o wierne tłumaczenie tekstu ?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/60108c8e0f774159
Prośba o sprawdzenie i ew.korektę dokumentu kościelnego OK
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Prośba o sprawdzenie i ew.korektę dokumentu kościelnego OK
Ostatnio zmieniony czw 08 cze 2017, 17:50 przez potek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Prośba o sprawdzenie i ew.korektę dokumentu kościelnego
Ja, Tomasz Dzierżek, kapłan ze Zgromadzenia Misjonarzy, Ochrzciłem dorosłą, nawróconą z judaizmu, stanu wolnego, lat 21, imieniem Teresa, nadając jej nazwisko... Chrzestnymi byli wielmożni panowie: ...
Bartek
to nawet nadali nowe nazwisko ? Ciekawe kto je wybierał i na jakiej zasadzie ? Teresa to pewnie też obrane a może nawet dobrane przez chrzestnych ?. Nawrócenie z judaizmu brzmi ciekawie, w końcu to oni byli wcześniej zanim nastał porządek chrześcijański a tu taki "afront". Dziwne, że z alegaty znikł wypis aktu urodzenia Pana młodego - konowała pułkowego (weterynarza), żołnierza pochodzącego z Niemiec. Ktoś usunął akt z księgi w ramach "czystek etnicznych" ? To w Grójcu było onegdaj..
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
W 1820 r. mogła jeszcze nie mieć nazwiska.
Bartek
w 1820 to miala pewnie jakies niemieckiego typu, zgodnie z rozkazami zaborcy pruskiego by takowe nadawać Żydom. Czyli rozumując dalej, urodziła się niejako na nowo, to co było odeszło do przodków ? Niegramotna to i nie zatrzymywali jej w gminie wyznaniowej. Albo nieznanych rodziców, przygarnięta w karczmie i tak wyrosła.
pozdrawiam
Piotr
Piotr