Poszukiwanie aktów w Rumunii

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

Poszukiwanie aktów w Rumunii

Post autor: Bartolllini »

Dzień dobry,

Chciałbym się zapytać, czy ktoś pozyskiwał interesujące go akty z terenu obecnej Rumunii? Poszukuje aktu urodzenia mojego pradziadka Stanisława, który urodził się w Paszkanach (Pascani) w okręgu Jassy. Był synem Stanisława i Heleny Mamuli. Urodził się 25 maja 1896. Jego akt urodzenia jest dla mnie arcyważny, bo nic mi nie wiadomo o prapradziadku. Prawdopodobnie był kolejarzem (galicyjskim), tak jak jego teściowa (rumuńskie koleje CFR).
Pisałem maile do tamtejszego USC w Paszkanach oraz do archiwum w Jassi ale zero odzewu... Ktoś wie jak zwiększyć szanse pozyskanie aktu?
Pozdrawiam, Bartłomiej Barysz (Barisch)
Slawek_Wojsa

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukiwanie aktów na terenie w Rumunii

Post autor: Slawek_Wojsa »

Rumuńskie akty są w bazach ancestry.
Nazwisko Barisch wystepuję 7 razy.
Nie mam płatnego abonamentu nie mogę podać więcej szczegółów.
Sugeruje skorzystać z darmowego okresu próbnego albo poprosić kogoś o sprawdzenie.

http://search.ancestry.com.au/search/db.aspx?dbid=5412
Pozdrawiam Sławomir Wojsa
Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

Dziekuje za odpowiedź. Niestety podane rezultaty dla Barisch i Barysz nie mają związku ze mną :(
Lukas1212

Sympatyk
Adept

Re: Poszukiwanie aktów na terenie w Rumunii

Post autor: Lukas1212 »

Bartolllini pisze:Dzień dobry,

Chciałbym się zapytać, czy ktoś pozyskiwał interesujące go akty z terenu obecnej Rumunii? Poszukuje aktu urodzenia mojego pradziadka Stanisława, który urodził się w Paszkanach (Pascani) w okręgu Jassy. Był synem Stanisława i Heleny Mamuli. Urodził się 25 maja 1896. Jego akt urodzenia jest dla mnie arcyważny, bo nic mi nie wiadomo o prapradziadku. Prawdopodobnie był kolejarzem (galicyjskim), tak jak jego teściowa (rumuńskie koleje CFR).
Pisałem maile do tamtejszego USC w Paszkanach oraz do archiwum w Jassi ale zero odzewu... Ktoś wie jak zwiększyć szanse pozyskanie aktu?

Być może to już nieaktualne, ale naprawdę polecam Archiwa Państwowe w Rumunii, działają sprawnie, osoby pracujące tam chętnie pomagają genealogom. Napisałem mejla i po tygodniu przyszła odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Re: Poszukiwanie aktów na terenie w Rumunii

Post autor: Markowski_Maciej »

Lukas1212 pisze: Być może to już nieaktualne, ale naprawdę polecam Archiwa Państwowe w Rumunii, działają sprawnie, osoby pracujące tam chętnie pomagają genealogom. Napisałem mejla i po tygodniu przyszła odpowiedź :)
Można prosić o więcej szczegółów? Adres strony? Kwoty?
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

Witam,

Mogę potwierdzić, że kontakt z rumuńskim archiwum jest dobry. Szukałem informacji o przodkach mieszkających w miasteczku w okręgu Jassy i po 2 tygodniach dostałem oficjalne pismo z interesującymi mnie danymi. Najważniejsze to pisać do nich po rumuńsku i oczywiście podać swoje dane kontaktowe.

mail do archiwum w Jassy: contact@djep-iasi.ro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”