Akt ślubu Józef Siczek i Marianna Mazurkówna, 1823, akt 6

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Natkwi91

Sympatyk

Akt ślubu Józef Siczek i Marianna Mazurkówna, 1823, akt 6

Post autor: Natkwi91 »

Prosze o przetłumaczenie aktu ślubu mojego przodka Józefa Siczka i Marianny Mazurkówny/Mazurkiewiczówny z 1823 roku w Kozienicach, akt no 6:

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1407440

Zależy mi najbardziej na ich pochodzeniu, imionach ich rodziców, profesjach i innych informacjach. Każda jest istotna.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Kozienice nr 109
Dnia 2 lutego roku 1823 po poprzedzeniu trojgiem zapowiedzi ….[formułka], za zgodą przewielebnego Józefa Baranowskiego, prepozyta, dziekana Kozienickiego, ja Karol Drozdowski, prebendarz kozienicki zatwierdziłem błogosławiąc małżeństwo pomiędzy Józefem Siczkiem [ten Siczek] młodzianem lat 33, synem już zmarłych Jakuba i Doroty z Siczków* prawowitych małżonków i pomiędzy Marianną Mazurkówną, panną lat 18 córką uczciwego Szymona Mazurka już zmarłego i Marianny ze Stachurów [ta/ten Stachura]. Tego zatwierdzenia i pobłogosławienia małżeństwa świadkami zostali Mateusz Dutkowski - brat cioteczny ( frater amitinus neosponsi) oblubieńca, Atanazy Stachura, Wawrzyniec Piwoński - ojczym (vitricus) oblubienicy i Mateusz Tarnowski, wszyscy w pełni lat obywatele Kozieniccy.

*- ten fragment jest niejasny. Nie chcę nic sugerować ale mi to wygląda, że dziecko/oblubieniec jest sprzed małżeństwa, albo jest poważny błąd w metryce i nie ma prawdziwego nazwiska panieńskiego matki.
Zbigniew
franekk91

Post autor: franekk91 »

Witam
Józef Siczek urodził się 12.03.1790 we wsi Siczki parafia Jedlnia powiat Radom.
Był synem Jakuba Siczka i Doroty z Siczków,których to ślub odbył się 26.01.1783 w Jedlni.
Pozdrawiam.
Włodek
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

franekk91 pisze:Witam
Józef Siczek urodził się 12.03.1790 we wsi Siczki parafia Jedlnia powiat Radom.
Był synem Jakuba Siczka i Doroty z Siczków,których to ślub odbył się 26.01.1783 w Jedlni.
Pozdrawiam.
Włodek
Poniekąd zdumiewające... 8)
Zbigniew
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”