Kożuchowscy z Karwowa par. Trzebieszów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Roch_herbu_Roch

Post autor: Roch_herbu_Roch »

Przy okazji własnej genealogii wyciągnąłem dość spore drzewo Kożuchowskich pochodzących przede wszystkim z Karwowa w parafii Trzebieszów - 200+ nazwisk z przełomu XVIII i XIX w.
Prawdopodobnie Kożuchowscy pojawili się w parafii Trzebieszów w początkach XVIII w., gdyż w swojej pracy Joanna Kuć "Słownik XVII-wiecznych nazw osobowych Trzebieszowa i okolic." z 2012 r. nie odnotowuje nazwiska Kożuchowski. Jednak w rzeczywistości nie obejmuje całego wieku a jedynie kilkanaście lat z końcówki tamtego wieku.
Być może do Karwowa trafili z Kożuchówka z Ziemi drohickiej via Radomyśl.

Gdyby ktoś potrzebował powiązania w zakresie nazwiska Kożuchowski - służę moją pracą.

Aktualnie moje drzewko wygląda +/- tak:
do 4 pokolenia (2x pra) - komplet :!:
5 pokolenie (3x pra): 27/32 - komplet "po mieczu" :!:
6 pokolenie (4x pra): 36/64 -
7 pokolenie (5x pra): 16/128 -
8 pokolenie (6x pra): 4/256 -

Moje 8 pokolenie to +/- połowa XVIII w. czyli na obecne możliwości "genealogii internetowej" niemal wszystko co można wycisnąć. (Księgi trzebieszowskie "kończą się" na 1810 r.).

Karwów (par. Trzebieszów) - Szczygły (par. Łuków) - Ulan (par. Ulan)

Nazwiska z okolic Łukowa występujące w moim drzewie to:
po Dziadku:
Kożuchowski - Celiński - Karwowski - Zarzycki (Zarzecki) - Mościcki - Szczygielski - Domański - Świderski - Ryszkowski - Łaski - Zaleski - Sulej
po Babce:
Zakrzewski - Mąka - Zawistowski - Zarzycki - Goławski - Celiński - Nowicki - Olszewski - Wysokiński - Szaniawski - Zabłocki
Roman_Domanski

Post autor: Roman_Domanski »

Roch_herbu_Roch pisze:Przy okazji własnej genealogii wyciągnąłem dość spore drzewo Kożuchowskich pochodzących przede wszystkim z Karwowa w parafii Trzebieszów - 200+ nazwisk z przełomu XVIII i XIX w.
Prawdopodobnie Kożuchowscy pojawili się w parafii Trzebieszów w początkach XVIII w., gdyż w swojej pracy Joanna Kuć "Słownik XVII-wiecznych nazw osobowych Trzebieszowa i okolic." z 2012 r. nie odnotowuje nazwiska Kożuchowski. Jednak w rzeczywistości nie obejmuje całego wieku a jedynie kilkanaście lat z końcówki tamtego wieku.
Być może do Karwowa trafili z Kożuchówka z Ziemi drohickiej via Radomyśl.

Gdyby ktoś potrzebował powiązania w zakresie nazwiska Kożuchowski - służę moją pracą.

Aktualnie moje drzewko wygląda +/- tak:
do 4 pokolenia (2x pra) - komplet :!:
5 pokolenie (3x pra): 27/32 - komplet "po mieczu" :!:
6 pokolenie (4x pra): 36/64 -
7 pokolenie (5x pra): 16/128 -
8 pokolenie (6x pra): 4/256 -

Moje 8 pokolenie to +/- połowa XVIII w. czyli na obecne możliwości "genealogii internetowej" niemal wszystko co można wycisnąć. (Księgi trzebieszowskie "kończą się" na 1810 r.).

Karwów (par. Trzebieszów) - Szczygły (par. Łuków) - Ulan (par. Ulan)

Nazwiska z okolic Łukowa występujące w moim drzewie to:
po Dziadku:
Kożuchowski - Celiński - Karwowski - Zarzycki (Zarzecki) - Mościcki - Szczygielski - Domański - Świderski - Ryszkowski - Łaski - Zaleski - Sulej
po Babce:
Zakrzewski - Mąka - Zawistowski - Zarzycki - Goławski - Celiński - Nowicki - Olszewski - Wysokiński - Szaniawski - Zabłocki
Drzewka co prawda nie buduje, ale jakies informacje o Domanskich ze Szczyglow mam. Inne nazwiska z Ziemi Łukowskiej: Zabłocki (?), Sosnowski, Rola, Celiński i Mościcki.

Roman Domanski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”