Parafia rzymsko-katolicka w Rostowie nad Donem

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Sznober_Barbara »

Szukam informacji na temat parafii rz-kat. w Rostowie nad Donem i tamtejszego cmentarza. Prawdopodobnie moi pradziadkowie zmarli w 1918 r. i tam są pochowani. Czy jest szansa na dostęp do tamtejszych ksiąg parafialnych.
Barbara
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

Jeżeli mogę przyłączyć się "załapać" pod tym samym tematem, to poszukuję tak aktu zgonu jaki informacji o cmentarzu w Rostowie nad Donem, gdzie według info rodzinnych także ok. 1918 roku zmarła Ferdynanda z Borettich Pożerska.
Jerzy Boretti
Sznober_Barbara

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Sznober_Barbara »

Panie Jerzy,

napisałam do archiwum w Rostowie. Niestety nie odnaleziono ksiąg z interesujacego mnie okresu (1918-1919). Muszę też przyznać, że nie musiałam zbyt długo czekać na odpowiedź.

Pozdrawiam. Barbara
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Może niezupełnie w temacie ale czy ktokolwiek zetknął się z informacją
o księżach z parafii r.k w Rostowie ?Chodzi o okres 1918 do 1925.
A może ktoś jest w posiadaniu aktów z tej parafii - podpis księdza?
Gdzie szukać takiego wykazu / informacji ?

Anna Grażyna
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ze swojego doświadczenia od razu uprzedzam wszystkich, którzy mieliby sobie robić zbytnie nadzieje - dla tego okresu z tego, co zauważyłem istnieje wielka dziura w prowadzeniu zapisów metrykalnych (jakichkoolwiek) ze względu na ustalanie się władzy radzieckiej (data rewolucji dopiero później dla celów propagandowych została ustalona na rok 1917, a tak na prawdę trwała dobrych parę lat dłużej!) na terenie całego byłego Cesarstwa Rosyjskiego. Tzn. tu i ówdzie jakieś metryki są, ale należy to raczej do wyjątku.

Pozdrowienia

Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”