Kotłów/1818/C/79 Jan Jkiert - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Cisowski_Michał

Członek PTG

Kotłów/1818/C/79 Jan Jkiert - ok

Post autor: Cisowski_Michał »

Dzień dobry,

uprzejmie proszę o przetłumaczenie aktu chrztu Jana Jkiert, urodzonego w 1818 r. w Strzyżewie. Parafia katolicka Kotłów, rok 1818, akt 79.

http://szukajwarchiwach.pl/53/3355/0/-/ ... -ecs4zal7A

Z góry dziękuję,
Michał
Ostatnio zmieniony wt 09 sty 2018, 17:13 przez Cisowski_Michał, łącznie zmieniany 1 raz.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Jan z prawego łoża - porodzony dnia 16 maja o godzinie 8 wieczorem, ochrzczony dnia 21 tegoż przez wielebnego księdza Ludwika Szymkiewicza kanonika regularnego laterańskiego, kapelana kotłowieńskiego - z uczciwych rodziców Tomasza Ikierta i Rozalii Pięknej prawowitych małżonków ewangelików z Nowej Kolonii Strzyżewskiej. Chrzestnymi zostali uczciwy Jan Gruss z Koloni Kęszyce i Barbara Piękna, panna z Kolonii Strzyżewskiej.
Zbigniew
Cisowski_Michał

Członek PTG

Rozumiem, że rodzice byli ewangelikami, ale osoba, której dot. akt została ochrzczona w wyznaniu katolickim?

Pozdrawiam,
Michał
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

To dobre pytanie. Chrzest z tego co mi wiadomo "nie rozróżniał" katolików od ewangelików. Istotą jest formuła trynitarna, a materią woda. Przetłumaczyłem najmniej tysiąc takich wpisów z ewangelikami w roli głównej, ale nigdy nie postawiłem takiego pytania.
Zbigniew
Cisowski_Michał

Członek PTG

Pytam, bo poszukuję aktów chrzu przodków z tych terenów z przełomu XVIII/XIX w., którzy byli ewangelikami. Później była to parafia Czarny Las. Szukałem już w Ostrowie i Odolanowie, ale bez efektów. Dlatego zastanawiam się czy mogli być ochrzczeni w parafii katolickiej.
Cisowski_Michał

Członek PTG

Dla zainteresowanych: udało mi się ustalić, że ewangelicy z Czarnego Lasu urodzeni przed powstaniem tam pararafii w 1854 r. byli chrzczeni w parafii ewangelickiej w Ostrowie Wlkp.

Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”