Nazwiska chłopów z okolic Sandomierza i Klimontowa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Mikolaj_Wilk

Posiadam 1. tom "Ludu..." Oskara Kolberga pt. "sandomierskie"
w nim zamieszczone zostały "nazwy niektóre rodowe chłopskie z okolic Sandomierza i Klimontowa". Materiały do niej zbierane były w latach 50. i 60. XIX w. Oto wykaz tych nazwisk, w nawiasie oboczności podane przez autora:
Bajor (Bajór), Baran (Barun), Bilak, Bombała, Borowy, Bugaj, Cemerys, Chmura, Chodyra, Cichoń, Czajka, Czyż (Cyz), Dąbrowski (Dąbroski), Długosz, Dobek, Dobroch, Dołek, Domagała, Dombała, Duda, Dudek, Dudek v. Konfederak, Dyba, Gajda, Gajdziak, Gaspera, Gasperak, Gawron, Goździak, Gniwosz, Grembala, Gruzda, Grzelak, Grzesiak, Gulira, Irek, Janiak, Jasiak, Kabata, Kapusta, Kempiak, Kostera, Krajewski (Krajeski), Kroczak, Kubala, Kupś, Lach, Legwant, Łaza, Łysoń, Małek, Modras, Niezgoda, Niezgoda v. Ruchaj, Opala, Patyjak, Pawlik, Pawlik v. Sierant, Pękala (Pekala), Pietrzak, Pietrzyk, Pakosz, Radosz, Sajór, Semraj (Szemraj), Sieńkowski (Sieńkoski), Sierpień, Siwosz (Siwos), Skrzyński, Ślidź, Smardz, Socha, Sokółka, Sowa, Suski, Suśniak (Suszniak), Tomala, Walak, Wawrzak, Widela, Wrona, Wypłoz, Zając, Zek, Ziemniak, Zięba, Zyga (Zygda), Żyra
Pozdrawiam - Mikołaj
w nim zamieszczone zostały "nazwy niektóre rodowe chłopskie z okolic Sandomierza i Klimontowa". Materiały do niej zbierane były w latach 50. i 60. XIX w. Oto wykaz tych nazwisk, w nawiasie oboczności podane przez autora:
Bajor (Bajór), Baran (Barun), Bilak, Bombała, Borowy, Bugaj, Cemerys, Chmura, Chodyra, Cichoń, Czajka, Czyż (Cyz), Dąbrowski (Dąbroski), Długosz, Dobek, Dobroch, Dołek, Domagała, Dombała, Duda, Dudek, Dudek v. Konfederak, Dyba, Gajda, Gajdziak, Gaspera, Gasperak, Gawron, Goździak, Gniwosz, Grembala, Gruzda, Grzelak, Grzesiak, Gulira, Irek, Janiak, Jasiak, Kabata, Kapusta, Kempiak, Kostera, Krajewski (Krajeski), Kroczak, Kubala, Kupś, Lach, Legwant, Łaza, Łysoń, Małek, Modras, Niezgoda, Niezgoda v. Ruchaj, Opala, Patyjak, Pawlik, Pawlik v. Sierant, Pękala (Pekala), Pietrzak, Pietrzyk, Pakosz, Radosz, Sajór, Semraj (Szemraj), Sieńkowski (Sieńkoski), Sierpień, Siwosz (Siwos), Skrzyński, Ślidź, Smardz, Socha, Sokółka, Sowa, Suski, Suśniak (Suszniak), Tomala, Walak, Wawrzak, Widela, Wrona, Wypłoz, Zając, Zek, Ziemniak, Zięba, Zyga (Zygda), Żyra
Pozdrawiam - Mikołaj
Ostatnio zmieniony sob 01 wrz 2012, 00:43 przez Mikolaj_Wilk, łącznie zmieniany 1 raz.
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
Witaj Mikołaju,
Jestem zainteresowana osobami noszącymi nazwisko Kostera .
Czy w tej książce jest coś więcej wspomniane na temat osób o nazwisku Kostera?
Pozdrawiam Julia
Jestem zainteresowana osobami noszącymi nazwisko Kostera .
Czy w tej książce jest coś więcej wspomniane na temat osób o nazwisku Kostera?
Pozdrawiam Julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
T: Zięba
Dzień dobry interesuje mnie nazwisko Zięba
-
Mikolaj_Wilk

Niestety jest tylko wykaz popularnych nazwisk i popularnych imion (niestety nie powiązanych z nazwiskami)
Pozdrawiam - Mikołaj
Pozdrawiam - Mikołaj
-
Błażejewski_Artur

Chłopi z okolic Sandomierza .
Poszukuje zyczliwej osoby ktora pomoze mi odszukac jakichkolwiek informacji o mich przodka z miasta Zawichost. Utknalem na przelomie XVIII i XIX wieku. Archiwum w Sandomierzu nie potrafi mi juz wiecej pomoc. Poszukuje wszelkich informacji o Jozefie Blazejewskim ur. ok 1787 roku i jego zonie Mariannie z domu Konkiewicz ur. ok 1790 roku.
Prosze o kontakt Email: arthurxx[a]freenet.de
Z wzgledu na dzielaca mnie odleglosc nie moge osobiscie zajac sie tam poszukiwaniami.
Proszę o pomoc !!!
Z gory dziekuje i pozdrawiam Artur Blazejewski
Prosze o kontakt Email: arthurxx[a]freenet.de
Z wzgledu na dzielaca mnie odleglosc nie moge osobiscie zajac sie tam poszukiwaniami.
Proszę o pomoc !!!
Z gory dziekuje i pozdrawiam Artur Blazejewski
- Joanna_Krzemińska

Chłopi z okolic Sandomierza .
Witam,
a ja poszukuję wszelkich informacji na temat nazwiska Kempiak.
pozdrawiam
Joanna
a ja poszukuję wszelkich informacji na temat nazwiska Kempiak.
pozdrawiam
Joanna
Joanna
- Kostkowski

Re: Chłopi z okolic Sandomierza .
2.10.1816 r. w Zawichoście w domu pod numerem 122 urodził się Franciszek Błażejewski, syn Józefa lat 25 i Maryanny z d. Konkiewicz lat 24. Akt ur. 33/1816 par. Zawichost.Błażejewski_Artur pisze:Poszukuje życzliwej osoby która pomoże mi odszukać jakichkolwiek informacji o mich przodkach z miasta Zawichost. Utknąłem na przełomie XVIII i XIX wieku. Archiwum w Sandomierzu nie potrafi mi już więcej pomóc. Poszukuję wszelkich informacji o Józefie Błażejewskim ur. ok 1787 roku i jego zonie Mariannie z domu Konkiewicz ur. ok 1790 roku.
Proszę o kontakt Email: arthurxx[a]freenet.de
Z względu na dzielącą mnie odległość nie mogę osobiście zająć się tam poszukiwaniami.
Proszę o pomoc !!!
Z góry dziękuję i pozdrawiam Artur Błażejewski
Świadkami chrztu byli Paweł Czarnecki i Łukasz Sobański.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
-
Śliwiński_Arkadiusz

Witaj Mikołaju,
Jestem zainteresowany nazwiskiem Smardz z Obrazowa.
Pozdrawiam
Arek
Jestem zainteresowany nazwiskiem Smardz z Obrazowa.
Pozdrawiam
Arek
-
Pałamarz_Michał

U mnie Legwant z Obrazowa. Aczkolwiek nie znalazłem aktu urodzenia mojego prapradziadka Wincentego. Są jego rodzeństwa, a jego nie ma..
Pozdrawiam, Michał P-P
Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też
Szukam informacji o: Pałamarzach, Podgórnych, Bukarzach, Boryckich, Pełechach, Legwandach, Kwietniewskich i jeszcze innych w sumie też