Goździk Małgorzata

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Goździk Małgorzata

Post autor: Fiedotow »

"Małgorzata Goździk"

Poszukuję informacji o Małgorzacie Goździk urodzonej około 1813 roku. W roku 1837 mieszkała w Warszawie przy ulicy Pańskiej 1200.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Post autor: pgozd200 »

Znasz może imiona rodziców ? Taka informacja pomogła by w poszukiwaniach.

pozdrawiam
Piotr Goździk
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Wiem tylko, że wyszła za Mchała Fiedotowa i mieli syna Jana Michała urodzonego w 1837 roku (akt 802)

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Awatar użytkownika
pgozd200

Sympatyk

Post autor: pgozd200 »

Musisz poszukać aktu ślubu pary. Spróbuj przeszukać parafię św. Krzyża od 1837 wstecz. Chociaż jeżeli młody był żołnierzem rosyjski to mogli brać ślub w jakiejś innej parafii.Może bardziej doświadczeni forumowicze coś pomogą.

pozdrawiam
Piotr
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Nie wiem czy masz coś wspólnego z witryną na myheritage (Skonieczny), na której ta rodzina jest choć już wiem, że częściowo błędnie opisana. Ale po kolei:
Jan Michał Fiedotow ur w 1837 umiera rok później - Św. Stanisław 1838 nr 10 a jego rodzice mieszkają już wtedy na Elektoralnej
wg witryny Skonieczny - błędnie jest ojcem Mikołaja. Być może urodził się tej parze Michał ale nie wtedy.
Mikołaj Fiedotow w 1905 bierze ślub z Newecką w św. Stanisławie. W alegatach nie ma odpisu jego aktu chrztu więc podejrzewałem, że miejscowy ale 1880 r. brak a w latach sąsiednich Fiedotowów brak. Wiadomo, że ojciec to Michał a matka Emilia - podobno Wieder (warto szukać ich aktu ślubu, zapewne w Warszawie). Gdzie ? Raczej nie w św. Stanisławie. W św. Stanisławie brak innych zgonów Fiedotowów do 1891 r. Pytanie czy w ogóle Mikołaj, syn Michała jest wnukiem Michała i Małgorzaty Goździk
I wreszcie ostatni trop - w 1835 Michał Fedotoff bierze ślub w św. Krzyżu z Anną Oratyńską (czy to jego pierwsza żona ?)
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Czułem, że coś jest nie tak, wyglądało to trochę zbyt prosto ;)
Z tego co usłyszałem od rodziny, umowa między Michałem a Emilią była taka, że jeśli będzie dziewczynka, to zostanie ochrzczona u ewangelików przy Kredytowej, jeśli zaś chłopak, to w cerkwi na Miodowej.
Co do Anny Oratyńskiej, to do niedawna nie słyszałem nawet o Małgorzacie Goździk więc nic by mnie nie zdziwiło.

Aha, po przeczytaniu aktu ślubu Michała z Anną, przypomniało mi się, że ktoś z rodziny mi kiedyś powiedział, że Michał był w Warszawie kimś w rodzaju inspektora policji, to by nawet pasowało
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Akt zgonu Marianny córki Małgorzaty
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/7 ... Kc411IGw2w
zgon Iwan Fiedotow
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/2 ... JxKAXwdQ_A
co ciekawe ten Fiedotow pochodzi z Augustowa
tam nic nie znalazłam, ale jest jeden zgon w Grajewie (podlaskie)
pozdrawiam
M.
Ostatnio zmieniony śr 28 cze 2017, 16:52 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

A to tym bardziej ciekawe dlaczego nie wzięli ślubu w św. Krzyżu skoro było nieślubne dziecko w tej parafii a potem ślubne.
W ogóle ten chrzest u ewangelików lub prawosławnych to chyba w części legenda. Skoro dzieci były chrzczone i zgony zgłaszane u katolików to część prawosławną chyba bym odrzucił.
Zgon Iwana widziałem ale nie potrafię go w żaden sposób powiązać ze sprawą. Najgorsze są dziury w aktach ze św. Stanisława gdzie coś mogłoby być. np. chrzest Mikołaja
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Być może fakt mało istotny, ale Mikołaj przegrał w karty stadninę koni pod Warszawą, podobno w Rembertowie, może spędzali tam więcej czasu, może nawet mieszkali? Niestety nie wiem do kogo należał ten majątek, czy do Fiedotowów czy do Wiederów
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

o następny co przegrał miliony w karty:) i bez sladu
przegrał tzn miał - to trzeba papier na to znaleźć, ze mial

nie pierwszy szukasz mieszanego rosyjsko-ewangelickiego ślubu z opowieść "Rembertów" (o ile dobrze pamiętam Natalia szukała parę lat temu...ale nie wiem czy Fiedotowa, raczej nie)
poszukaj na forum, może pod hasłem "Rembertów"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Hahaha jak to w życiu, co do dokumentów to wojna niestety wszystko zabrała, udało się uratować tylko trochę zdjęć i paszport Józefa Neweckiego :/
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

hahaa jak to w życiu: założę się że nawet 10 minut nie poświęciłeś na sprawdzenie co się w dokumentach dot. własności nieruchomości zachowało z "Rembertowa"
a pewnie jest 99%

jak trochę zdjęć i paszport to raczej rodzina nie wynosiła ich z gmachu sądu/hipoteki

wojna mało co zabrała z hipów, to mity
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Daj mi szansę, zabrałem się za to dopiero 2 tygodnie temu i na dobrą sprawę nie wiem nawet jak brzmiało nazwisko Emilii i o który Rembertów chodzi
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

:) właśnie daję:)
kieruję z domowej szuflady (odpisów) do dokumentów (sądu, archiwum)

opcja "wojna zabrała" nie jest niemożliwa, ale nie z powodu" babcia nie ma"
jakby szuflady były pełne, toby zabawy nie było

a postów Natalii poszukaj - sporo Ci powiedzą o wiedzy (w tym cerkwi..praska Maria Magdalena nic nie wie o cerkwi/filii w Rembertowie)
jednak myślałbym (wojsko, konie, prawosławie) o "praskim" nie "grójeckim", Chyba w grójeckim żadnej stadniny nie było w tych czasach, przynajmniej znaczącej, o którą można było grać:)
Awatar użytkownika
Fiedotow

Nieaktywny

Więc tak, ustaliłem, że Michał Fiedotow wziął ślub z Emilią w parafii Ewangelicko-Augsburskiej Świętej Trójcy przy Kredytowej (przeszukałem skany dostępne na 'metryki genealodzy' ale ich nie znalazłem)
Mikołaj Fiedotow został ochrzczony w 1880 roku w parafii św.Wawrzyńca na Woli(brak skanów), umarł podczas okupacji niemieckiej w Górze Kalwarii, pochowany został na tamtejszym cmentarzu (nie znalazłem właściwego aktu zgonu)

Pozdrawiam
Dominik
Ostatnio zmieniony ndz 02 lip 2017, 19:41 przez Fiedotow, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”