Kaszczyc Józef, ksiądz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Kaszczyc Józef, ksiądz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

"ks. Józef Kaszczyc"

Witam,

Od bardzo dawna próbuje odnaleźć spokrewnioną ze mną osobę. Z każdym rokiem mam coraz więcej informacji, ale nadal nie mogę nic znaleźć. Mam nadzieję, że znowu mnie zadziwicie :)

Chodzi o Józefa Kaszczyc/Kaszyc lub coś podobnego. Prawdopodobnie księdza, podobno jego brat także był księdzem, ale zginął w czasie wojny. Pochodzili z miejscowości będącego pod obszarem parafii Trokiele (obecnie Białoruś). Jeszcze w latach 70' był w sędziwym wieku i prawdopodobnie mieszkał w jakimś hospicjum/domu kościelnym w Grodnie i pewnie tam zmarł. Czy coś z takimi informacji można coś wskórać?

Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

Daniel
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

ks. Józef Kaszczyc

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Najlepszy sposób skontaktować się z Kurią Diecezji Grodzieńskiej
http://catholic.by/2/pl/belarus/diocese ... nsis2.html
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

ks. Józef Kaszczyc

Kontaktowałem się kiedyś z księżmi z Grodna, ale nic to nie dało. Ale spróbuje jeszcze raz, dziękuję bardzo!

Pozdrawiam

Daniel
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

ks. Józef Kaszczyc

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Mozna jeszcze przejrzeć schematyzmy archidiecezji wileńskiej Są min na podlaskiej bibliotece cyfrowej. Jeden jest nawet przetłumaczony na polski
http://kresy.genealodzy.pl/zbior/schematyzm.pdf
Nie ma Józefa ale jest księdz Władysław Kaszyc proboszcz w Dereczynie. Czyzby ów brat?
Do listy adresów do przepytania warto dorzucic Kurie Archidiecezji wileńskiej. Z uwagi na skomplikowane losy kosciola na Grodzieńszczyźnie po II wojnie kontakt z kuria wileńską może byc nawet bardziej owocny Z praktyki wiem że akurat kościelne archiwalia dotyczace księzy sa bardzo bogate
Pozdrawiam
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

ks. Józef Kaszczyc

Dziękuję za wskazówki. Przeglądałem schematyzmy i zastanawiał mnie ów Władysław, ale brat Józefa zginął w czasie II Wojny Światowej (w rodzinie chodziła pogłoska, że w powstaniu warszawskim). Problematyczne jest również wersja nazwiska. Moja prababcia we wnioskach nazwisko panieńskie swojej matki wpisywała różnie, począwszy od Kaszczyc aż do Kostrzyc.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Brat w Dereczynie?
https://radzima.org/pl/miejsce_comm/1868.html
1936-1939 – proboszcz ks. Władysław KASZYC

Trudna sprawa, bo był też ks. Kaszczyc Władysław
(syn Wincentego i Józefiny z d. Guz)

(Jest też salezjanin Leon Kaszyca ur. Brzezinka (Mysłowice), który zginął w Dachau)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”