Uzyskiwanie skorowidzów do asc z archiwów państwowych

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Już to opisywałem wiele razy ale nie zaszkodzi ponownie.
Z AP Grodzisk jestem w kontakcie od ponad roku. Wygląda to tak że wysyłam im mejla z zamówieniem skanów skorowidzów z danego roku i z danej parafii, robię przelew na ich konto (liczą sobie 2zł za strone) i dostaje emailem albo na płycie pocztą zeskanowane dane skorowidze. Odszukuję dany akt i znów mejlem zamawiam skan tego aktu i przelewam kolejne 2zł. Kosztuje mnie to wszystko mniej niż bilet autobusowy do AP i z powrotem (w granicach Grodziska oczywiście) i mam poszukiwany akt u siebie. Przy okazji indeksuję otrzymane skorowidze na czym korzysta geneteka i my wszyscy. I wszystko nie wychodząc z domu..
GORĄCO polecam tą formę poszukiwań.

To co opisałem nie jest kwerendą. To jest zwykłe zamówienie skanów. Tego odmówić nie mogą bo mają tą usługę w swoim cenniku: http://www.warszawa.ap.gov.pl/intro.html
Napisz do nich tak: 'Prosze o wykonanie skanów skorowidzów ślubów z parafii Brzeziny za lata 1900-1902'(dopisz jeszcze jakie wyznanie)
Podpisz się wraz z adresem bo muszą wrzucić do systemu. Prześlą płyte ze skanami. Będzie to kosztować pewnie 12zł. Przejrzysz skorowidze i zamówisz interesujący cie akt.

Pozdrawiam
Adrian
Pozwoliłam sobie przekopiować wypowiedzi Adriana (naplopo) z wątku AP Grodzisk Mazowiecki, gdyż uważam, że poruszony temat jest na tyle ciekawy, aby omówić go szerzej.
Po pierwsze, przykład Adriana pokazuje, w jaki inny sposób (oprócz kosztownej kwerendy np.) możemy radzić sobie z poszukiwaniami naszych przodków na odległość.
Po drugie, skorowidze mogą stanowić materiał do indeksacji dla potrzeb Geneteki, choć należy zdawać sobie sprawę, że właśnie skorowidze bardzo często obarczone są dużą ilością błędów i należy się spodziewać, że jakościowo wynik może odbiegać od tego, jaki uzyskamy indeksując z aktów.

Z powyższymi zagadnieniami wiąże się jeszcze kilka kwestii, które warto doprecyzować.
Czy wszystkie archiwa państwowe mają w swoich cennikach podobne usługi, a konkretnie - czy w cennikach wprost pisze się o możliwości uzyskania skanu skorowidza, czy chodzi o skany w ogóle ? Sądzę, że jednak chodzi o skany z materiałów archiwalnych, a zatem powstaje pytanie: jak zapatrują się inne archiwa na taką prośbę ?
Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym zakresie ?

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Archiwum Państwowe m.st. Warszawy o ile mi wiadomo jest skłonne podpisać umowę o bezpłatne udostępnienie skanów skorowidzów w celu powszechnie dostępnej indeksacji .
Umowa ma parę ograniczeń np:
zakaz dalszego udostępniania skanów bez pisemnej zgody APW
jest okresowa
jest pewnym zobowiązaniem do wykonania zadeklarowanej pracy

Skorowidze bywają na tyle złej jakości, że moim zdaniem wymagają choć częściowej weryfikacji z aktami etc. ale ww jest przykładem, że można jeśli się chce:)

Pozdrawiam.

P.S. Część materiałów z parafii wolskiej (Warszawa-Wola, par. Św. Stanisława BM) zarówno już opracowanych jak i w trakcie opracowania powstała dzięki współpracy z APW. Weryfikacja danych wprowadzonych ze skorowidza jest znacznie szybsza:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
konradus

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Uzyskiwanie skorowidzów do asc z archiwów państwowych

Post autor: konradus »

Kaczmarek_Aneta pisze:powstaje pytanie: jak zapatrują się inne archiwa na taką prośbę ?
Czy ktoś miał jakieś doświadczenia w tym zakresie ?
Witam!
Niedawno złożyłem do AP w Siedlcach zamówienie na skany trzech roczników skorowidzów. Zamówienie złożyłem droga mailową, a odpowiedź wraz z wyceną otrzymałem tradycyjną pocztą. Kalkulacja kosztów wyglądała w moim przypadku tak: 3 roczniki po 5 stron, czyli 15 str. x 6zł to daje 90zł + koszty przesyłki 6zł. Razem 96zł. Nie tak atrakcyjnie jak to się odbywa w Grodzisku, ale dla mnie to jedyne rozwiązanie, zapłaciłem i czekam na przesyłkę. Podobne zamówienie złożyłem do AP w Grodzisku, ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi i wyceny. Liczę na to, że ceny będą takie o jakich pisał Adrian ;-)
Oczywiście wszystkie indeksy trafią do Geneteki.
Pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję za odpowiedzi.
Sama oczekuję ma kosztorys z tomaszowskiego oddziału w AP w Piotrkowie.
Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz_Bączek »

Witam.
Korzystam z usług AP w Mławie. Zamawiam zdjęcia skorowidzów rocznych w cenie 1,50 za zdjęcie. Jakość zdjęć jest bardzo dobra. Jedyne ograniczenia w wykonywaniu zdjęć są podyktowane faktem, że mają być to lata w przedziale między 1865, a 1908r. Zdjęcia otrzymuję na CD lub pobieram z serwera archiwum (jest to najszybsza i najtańsza droga, ponieważ nie płacę za CD i przesyłkę).
Pozdrawiam.
Grzegorz Bączek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ciekawie i tanio :-)
Czy to ograniczenie lat wynika z tego, że wcześniejsze lata nie zostały dotąd zdigitalizowane, czy decydują tu inne przesłanki ?
Pozdrawiam
AK
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Ograniczenie wynika z fakty, że lata 1808 - 1865 posiadają na mikrofilmach, górna granica 1908 ponieważ młodszych ksiąg nie mają. Możliwe jest również zamówienie sumariuszy.
Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Grzegorzu,

piszesz o sumariuszach.
Przeszukując bazę SEZAM zauważam, że w niektórych parafiach zachowały się XVII - i XVIII-wieczne sumariusze do akt stanu cywilnego, np.:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... usz&word2=

Czy mógłbyś napisać jakie sumariusze przeglądałeś, tj. za jaki okres i czy zawartość pokrywała się z danymi występującymi w typowych skorowidzach do akt ?
Czy mając do wyboru skorowidz i sumariusz do asc z wieku XIX, na co warto się zdecydować (pod kątem zawartości) ?
Zadaję być może banalne pytania, ale w moich poszukiwaniach nie miałam dotąd potrzeby korzystania z sumariuszy.

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Aneto, przeglądałem sumariusze znajdujące się w zasobie AP w Mławie np: Stupsk, Żmijewo, Kuczbork, Kuklin. Sumariusze w swojej zawartości pokrywają się ze skorowidzami. W sumariuszach chrztów i zgonów czasami brak imion rodziców. Często brakuje nazwiska lub imienia, np. zgon ... Kowalski.
Sumariusze są bardzo pomocne, zawierają skorowidze z wielu lat w jednej lub dwóch księgach. Często zamawiam zdjęcia np. zgony na literę "B" i na czterech zdjęciach mam np od 1760r. do 1808r., spotkałem i sumariusze do 1826r.
Pozdrawiam.
Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję bardzo za cenne informacje ;-)
Pozdrawiam serdecznie,

Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Wypadałoby jeszcze pokazać o czym piszemy:)
1. fragment "skorowidza z końca rocznika": http://picasaweb.google.pl/lh/photo/2Wb ... directlink
2. fragment "skorowidza wykonanego przez USC":
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Wp1 ... directlink

1. Wykonany przez osobę tworzącą księgi, praktycznie w tym samym okresie co spisanie aktów.
2. Wykonany po wielu dziesięcioleciach od powstania aktów - w Urzędzie Stanu Cywilnego, sporo osób nosi nazwiska akuszerki i tego typu błędy.

można prosić o fragment summariusza?

pozdrawiam

P.S. a to jeden z powodów dlaczego być może sprawa warta zainteresowania :)
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/Ltn ... directlink
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Grzegorzu,

ja również chętnie obejrzałabym sobie jakiś sumariusz.
Może masz jakiś pod ręką - oczywiście fragment ?

Pozdrawiam,

Aneta
Awatar użytkownika
Grzegorz_Bączek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Aneto prześlij mi na PM swój adres e-mail to wyślę Ci przykłady sumariusz par. Stupsk i Kuczbork.
Pozdrawiam.
Grzegorz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Niestety, z komórki nie dam rady, gdyż Twój nick zawiera polskie znaki.
Mój mail: mojekorzenie@wp.pl
Dziękuję i pozdrawiam :-)

Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Fragment jednego z sumariuszy, wspomnianych przez Grzegorza:
http://picasaweb.google.pl/lh/photo/9NK ... directlink
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz