Antoni Czyżewski - gdzie szukać dalej?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam serdecznie! :)

Chciałbym poprosić o pomoc i radę, gdzie mógłbym jeszcze szukać jakichś informacji o moim pradziadku - Antonim Czyżewskim. Przybliżę ku temu kilka faktów dotyczących mojego przodka oraz moich dotychczasowych poszukiwań:

1. Zmarł w okolicach 1954r, pochowany został na cmentarzu Zarzew w Łodzi (niestety USC w Łodzi nie posiada żadnego aktu zgonu), obecnie jego grób już nie istnieje a w kancelarii cmentarza już nic na jego temat nie mają.

2. Urodził się w okolicach 1880r - a przynajmniej tak wynika z aktu urodzenia mego dziadka z 18 V 1920r ("stawił się Antoni Czyżewski, robotnik, lat czterdzieści mający").

3. Ożenił się z Marianną z Janeckich (ur. ok 1882r w Tarnowie, parafia Tur).

4. Wiem, że mój dziadek miał kilkoro rodzeństwa - niestety nie utrzymywał z nimi (poza jedną siostrą), żadnego kontaktu. Jak do tej pory odnalazłem jednego brata (ur. 1901r w par. Tur, chyba pierwsze dziecko Marianny), niestety jego ojciec figuruje jako "nieznany". Druga siostra też najprawdopodobniej jest nieślubna, na jedynym zdjęciu pradziadków jest adnotacja iż jest to jej pamiątka i podpis z nazwiskiem panieńskim matki.
W listopadzie mam zamiar odnaleźć akt urodzenia siostry dziadka, z którą się kontaktował. Staram się również zdobyć jakiś kontakt z jej potomkami.

5. Nie ożenił się z Marianną w Łodzi - brak aktu małżeństwa (przeszperałem lata 1898-1907 oraz w USC sprawdzono lata 1908-1920). Nie znalazłem również takowego w parafii żony, czyli w Turze (przeszukałem lata 1898-1908; niestety brak w AP jednej księgi - z 1903r...), brak aktu małżeństwa również w USC właściwym dla parafii Tur (lata 1909-1922).

6. Wiem gdzie pradziadek mieszkał w 1946r oraz 1951r oraz najprawdopodobniej w 1920r.

7. Z opowieści mego Taty, pradziadek pochodził z majętnej rodziny osiadłej w okolicach Poddębic, która po Powstaniu w 1863r straciła majątek - ale to niesprawdzone opowieści.

8. Wiem również, że pradziad był szewcem - Tata wspominał, że w domu nawet wiele lat po śmierci pradziadka walały się narzędzia niezbędne do wykonywania tego zawodu.

I w sumie to wszystko co wiem o moim antenacie...
Liczę na jakieś sugestie i pomoc... :k:

Pozdrawiam
B. Czyżewski

PS. Identyczny temat na forgenie:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=6713
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Bartku,
moja rada jest prosta, wręcz trywialna.
Przeszukać dokładnie parafię Poddębice.
Przeszukać akta okolicznych parafii w promieniu 10 kilometrów od Poddębic z lat 1870 - 1890
Jeśli nic nie będzie, przeszukiwać kolejne parafie w promieniu 20, 30, 50 kilometrów.
Przeszukać akta cechowe miast znajdujących się w okolicach Poddębic - jeśli pradziadek był szewcem, to może uda się na coś natrafić.
Zajrzeć do dziewiętnastowiecznych akt gminy Poddębice.

Z pewnością Koleżanki i Koledzy podpowiedzą jeszcze inne rozwiązania.

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Tomek1973 pisze:Panie Bartku,
moja rada jest prosta, wręcz trywialna.
Przeszukać dokładnie parafię Poddębice.
Przeszukać akta okolicznych parafii w promieniu 10 kilometrów od Poddębic z lat 1870 - 1890
Jeśli nic nie będzie, przeszukiwać kolejne parafie w promieniu 20, 30, 50 kilometrów.
Przeszukać akta cechowe miast znajdujących się w okolicach Poddębic - jeśli pradziadek był szewcem, to może uda się na coś natrafić.
Zajrzeć do dziewiętnastowiecznych akt gminy Poddębice.

Z pewnością Koleżanki i Koledzy podpowiedzą jeszcze inne rozwiązania.

pozdrawiam - tomek
Panie Tomku,

Szczerze mówiąc przymierzam się do tego, staram się jednak znaleźć jakieś rozwiązanie mniej "uciążliwe" - i w sumie poza aktami z Poddębic o okolic wpadłem jedynie na przeszukanie akt ludności stałej i niestałej z Łodzi...
Poza tym obawiam się, że mogę znaleźć jakiegoś "Antoniego Czyżewskiego", ale de facto to nie musi być mój pradziadek - może to być tylko zbieżność nazwisk, dat i okolicy...

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Bartku,

proponuję wrócić do kancelarii cmentarza Zarzew, jeżeli wiesz na 100%, że Pradziadek na tym cmentarzu został pochowany. Dokumentacja pochówków jest tam prowadzona od 1945 r.
Poproś o sprawdzenie pochowanych w okolicach 1954 r. ( +/- 5 lat).
Miałam podobną sytuację. Szukałam miejsca pochówku Pradziadka, który zmarł w 1909 r. Przypuszczałam, że był pochowany na miejscu, w którym obecnie leży Jego Syn, a mój Dziadek, zmarły w 1951 r. Poprosiłam o sprawdzenie rejestracji pochówku Dziadka, podając datę jego śmierci - rok 1951. Bez trudu odnaleziono w kancelarii ten zapis, choć ,niestety, nie było adnotacji, kto przedtem leżał na tym miejscu.
Radzę osobiście wybrać się do kancelarii.Telefonicznie trudno tam taką sprawę załatwić , ponieważ pracownicy kancelarii tłumaczą się nawałem pracy w momencie, kiedy się do nich dzwoni.

Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

annastregiel pisze:Bartku,

proponuję wrócić do kancelarii cmentarza Zarzew, jeżeli wiesz na 100%, że Pradziadek na tym cmentarzu został pochowany. Dokumentacja pochówków jest tam prowadzona od 1945 r.
Poproś o sprawdzenie pochowanych w okolicach 1954 r. ( +/- 5 lat).
Miałam podobną sytuację. Szukałam miejsca pochówku Pradziadka, który zmarł w 1909 r. Przypuszczałam, że był pochowany na miejscu, w którym obecnie leży Jego Syn, a mój Dziadek, zmarły w 1951 r. Poprosiłam o sprawdzenie rejestracji pochówku Dziadka, podając datę jego śmierci - rok 1951. Bez trudu odnaleziono w kancelarii ten zapis, choć ,niestety, nie było adnotacji, kto przedtem leżał na tym miejscu.
Radzę osobiście wybrać się do kancelarii.Telefonicznie trudno tam taką sprawę załatwić , ponieważ pracownicy kancelarii tłumaczą się nawałem pracy w momencie, kiedy się do nich dzwoni.

Pozdrawiam.
Ania.
Niestety, byłem w kancelarii (cmentarza św. Anny), osobiście i niestety Pani powiedziała mi, że chętnie by pomogła ale posiadają tylko ewidencję dotyczącą obecnie leżących w danym grobie (tj. ostatniego pochowanego) - a w grobie gdzie mój pradziad leży pochowano po nim jeszcze 3 osoby...

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Witam!
Może to rodzina?
Czyżewski Franciszek wdowiec poślubił Woźniak Antoninę pannę akt 45/1917
Czyżewski Stanisław kawaler poślubił Łasińską Antoninę pannę akt5/1916
Czyżewska Bronisława Panna poślubiła Wawrzyńca Smolarka wdowca akt3/1897
Czyżewska Małgorzata panna poślubiła Michała Łazuchiewicza kawalera akt 52/1894
Czyżewska Marianna panna poślubiła Franciszka Ziętalę wdowca aktk32/1888
wszyscy z parafii Szadek
pozdrawiam Genowefa
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Witam!

Bardzo możliwe, ale niestety nie mam pojęcia czy pradziadek miał jakieś rodzeństwo - dopiero jak odnajdę jakiś akt stwierdzający gdzie się urodził, to poszukam :)
Mimo wszystko dziękuję

Pozdrawiam
B. Czyżewski
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Jan61
Kontakt:

Post autor: Jan61 »

W Ziemi Nurskiej jest 8 wsi o nazwie Czyżew
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Niestety kolejny trop się urwał - znalazłem wpis mówiący o Antonim Czyżewskim w "Księdze kontroli ruchów ludności miasta Łodzi - Komisariat XII ks.1". Dowiedziałem się z niego iż mój pradziad mieszkał w 1931/1932 na ulicy Pięknej 35 m.7. Z zapisu wynika również, że rodzina zajmująca to mieszkanie składała się z 2 mężczyzn i 2 kobiet. Była tam również adnotacja iż poprzednim miejscem zamieszkania był powiat Łęczyca gmina Poddębice (brak miejscowości). Niestety, w księgach z informacjami dalszymi dotyczącymi ludzi wpisanych w "Księdze kontroli", brak jakichkolwiek danych o rodzinie Czyżewskich... Może poszukać tego domu i odezwać się do obecnych właścicieli? Albo pogrzebać po dokumentach i być może tam na coś bym natrafił? Sam nie wiem... :(

Druga sprawa - odwiedziłem ponownie cmentarz św. Anny na Zarzewie i Pani za kancelarii nie raczyła mi pomóc, stwierdziła tylko, że oni mają dane dotyczące zmarłych do 20 lat wstecz, a wcześniejsze przekazują do USC-Centrum :shock: Dowiedziałem się zaś od pracowników AP Łódź (w sumie, to potwierdziło się to co napisała Ania), iż cmentarz ten posiada księgi z danymi o zmarłych od mniej-więcej 1945r (w księgach ułożonych alfabetycznie oraz latami). Problem tylko jak się do tego dobrać - skierować swe kroki do kurii i tam o jakieś pozwolenie występować...? Czy może jeszcze raz zapukać do kancelarii? :?

No i jeszcze jedno - w Księgach ludności stałej miasta Łodzi brak Antoniego Czyżewskiego bądź kogokolwiek z rodziny.
Ostatnio zmieniony sob 21 lis 2009, 14:15 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Bartku,

czy wiesz, w którym dokładnie miejscu był pochowany Twój Pradziadek, kto na tym miejscu teraz leży?
Może spróbuj od tej strony porozmawiać w kancelarii cmentarza. Podaj nazwisko i rok śmierci osoby, która tam teraz leży. Pani w kancelarii nie powinna mieć problemów z odnalezieniem w księdze tej osoby. I w tym miejscu powinno być napisane, kto wcześniej tam leżał i kiedy umarł. Następnie ta Pani powinna odnaleźć dane osoby (datę śmierci), która poprzednio na tym miejscu była pochowana, a tam powinny być dane o Twoim Pradziadku - rok i miejsce Jego zgonu.

Pozdrawiam.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Tak, wiem gdzie znajduje się ten grób (tzn. aby ustalić dokładne jego położenie - rząd, kwatera etc, musiałbym pogrzebać po rodzinnych dokumentach). Powiem szczerze, że już tak próbowałem - Pani powiedziała mi tylko kto tam był pochowany przed obecnie spoczywającym i stwierdziła, że nic więcej nie mają gdyż trzymają tylko informacje dotyczące ostatnio pochowanych... :(
A z tego co wiem od Taty, to pradziadek był jako pierwszy tam pochowany, potem ktoś z rodziny i teraz mój wujek (zmarł w 2007r, a sam grób odstąpiliśmy jego siostrze).
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

A może ustalić, kto administrował domem, w którym Pradziadek mieszkał tuż przed śmiercią?
Może jest ciągłość tej administracji, a wtedy pojawa się szansa na to, że zachowały się dane o lokatorach tej posesji z lat 50 ub. wieku.

Pozdrawiam.
Poszukuję:
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

annastregiel pisze:A może ustalić, kto administrował domem, w którym Pradziadek mieszkał tuż przed śmiercią?
Może jest ciągłość tej administracji, a wtedy pojawa się szansa na to, że zachowały się dane o lokatorach tej posesji z lat 50 ub. wieku.

Pozdrawiam.
Też już o tym myślałem, ale jak na razie nie mam czasu by poszukać kto obecnie administruje budynkiem przy ul. Dowborczyków 27 (tam pradziadek mieszkał do śmierci), przy ul. Pięknej 35 (mieszkał tam w 1931/32) oraz przy ul. Pięknej 22 (urodził się tam mój dziadek). Ale planuje to od dawna :D
Dziękuje, Aniu, za rady i pomoc :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”