Metryka Józefińska 1785r - Rzeszów - spis osób

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AniaFab

Sympatyk

Post autor: AniaFab »

.
.
.
.
.
Ostatnio zmieniony pn 01 sty 2018, 07:52 przez AniaFab, łącznie zmieniany 1 raz.
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,

niestety to są tylko sumariusze metryki józefińskiej w cyrkułach rzeszowskim, sanockim i tarnowskim, która określa własność ziemską i strukturę rolną w tej części Galicji.
Doniec_Henry
pozdrawiam
AniaFab

Sympatyk

Post autor: AniaFab »

.
.
.
.
.
Ostatnio zmieniony pn 01 sty 2018, 07:53 przez AniaFab, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Re: Metryka Józefińska 1785r - Rzeszów - spis osób

Post autor: MP1982 »

AniaFab pisze:Dzień dobry,

W międzyczasie wygooglowałam, że z niektórych miast na przykład z Jasła
są spisy osób w Metryce Józefińskiej dokonane w roku 1785.

Tu podaję link do spisu z tymi osobami: http://jasloiregion.pl/wp-content/uploa ... o-1787.pdf

Czy w Rzeszowie też dokonano takiego spisu osób jak w Jaśle w 1787 roku ?

Pozdrawiam,
Ania
Dokonano, ale ostał się tylko sumariusz. Spis nadzorował (m.in.) mój bezpośredni Przodek, ówczesny C.k. komisarz cyrkularny rzeszowski.

Pzdr,
Michał P.

P.S.1: W AP Rzeszów w zespole Akta m. Rzeszowa zachowały się XVIII-w. księgi miejskie dot. transakcji kupna-sprzedaży oraz długów i ciężarów. Również w AN Kraków jest przechowywana jedna rzeszowska księga ławnicza z 2. poł. XVIII w. (do 1787 r.).
P.S.2: Pani Aniu, Metrykę Józefińską Rzeszowa spisano w 1787 a nie 1785 r. Na końcu sumariusza podana jest data 13ten 8ber 1787.
Pozdrawiam, Michał P.
bwrubel

Sympatyk
Adept

Re: Metryka Józefińska 1785r - Rzeszów - spis osób

Post autor: bwrubel »

Przepraszam jeśli pytam o coś oczywistego, przeczytałem wszystkie wątki o metryce józefińskiej, ale nie do końca mam jasność gdzie i jak wyszukiwać, dla jakich miejscowości jest ona zachowana. Jako, że ten wątek jest o Rzeszowie, chciałem zapytać czy mam rozumieć że dla żadnej miejscowości z cyrkułu rzeszowskiego nie zachowały się spisy osobowe? Chodzi mi konkretnie o Ruską Wieś k. Rzeszowa.

Bartosz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”