Heroldia-kto podpisał, gdzie można sprawdźić?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- A.Michałowski

Witam.
W dokumentach rodzinnych mam kopię odpisu dyplomu Heroldii z roku 1853.
Kopia jest na zwykłym papierze ma tylko pieczęcie:opłaty skarbowej,litera A w koronie,oraz litera H w koronie.Odpis poświadczył naczelnik ruchu asesor kolegialny Kamiński.Sam oryginał tego dokumentu znajduje się w aktach Drogi Żelaznej Warszawsko Wiedeńskiej,gdzie wylegitymowany pracował.
Nie mogę się zorientować,czy jest to odpis zrobiony przez Heroldię,czy przez urzędnika Drogi Żelaznej w tamtym czasie tj.Kamińskiego (brak imienia).
Czy można to gdzieś sprawdzić ?
Pozdrawiam,
Aleksander.
W dokumentach rodzinnych mam kopię odpisu dyplomu Heroldii z roku 1853.
Kopia jest na zwykłym papierze ma tylko pieczęcie:opłaty skarbowej,litera A w koronie,oraz litera H w koronie.Odpis poświadczył naczelnik ruchu asesor kolegialny Kamiński.Sam oryginał tego dokumentu znajduje się w aktach Drogi Żelaznej Warszawsko Wiedeńskiej,gdzie wylegitymowany pracował.
Nie mogę się zorientować,czy jest to odpis zrobiony przez Heroldię,czy przez urzędnika Drogi Żelaznej w tamtym czasie tj.Kamińskiego (brak imienia).
Czy można to gdzieś sprawdzić ?
Pozdrawiam,
Aleksander.
-
kaaczorr174

Witam zwracam sie z prośbą o pokierownie mnie w moich działaniach. znalazłem info, że moi przodkowie w latach 1838-49 zwracali sie o potwierdzenie szlachectwa do Heroldii. Gdzie się zwrocić aby uzskać jakieś informacje na ten temat? gdzie napisać?
Kamil
Kamil
http://www.ketrzyn.mm.pl/~wwmkiewicz/ws ... ta_pol.htm - SZLACHTA WYLEGITYMOWANA W KRÓLESTWIE POLSKIM
W LATACH 1836-1861
W LATACH 1836-1861
===========
Arek
Arek
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Kamilu,
Podaj dane przodkow (imiona i nazwisika) to sprawdze w ksiedze.
Pozdrowienia
Bozenna
Podaj dane przodkow (imiona i nazwisika) to sprawdze w ksiedze.
Pozdrowienia
Bozenna
Witaj Bożenno. Sprawdziłam w w/w księdze, występuje tam moje rodzinne nazwisko (Kwiatkowska) kilkakrotnie. Na dokumentach odnalezionych w aneksach do małżeństw zaznaczone jest, że Jan Cyprian Kwiatkowski(1862-?) pochodzi ze szlachty łomżyńskiej.
http://i55.tinypic.com/21eq6h0.jpg
Tłumaczenie powyższego dzięki uprzejmości p. Daneckiej:
- Znaczki herbowe opłaty z datą 24 Czerwca 1891 roku
Nr 146/891
Świadectwo
Wydano niniejsze Świadectwo z podpisem i przyłożeniem Kościelnej pieczęci, Porucznikowi 13-go Białozierskiego Pułku Piechoty Janowi Kwiatkowskiemu synowi Józefa, na dowód tego, że pochodzi On ze Szlachty Guberni Łomżyńskiej Powiatu Mazowieckiego; jest parafianinem Równieńskiego Kościoła, wyznania Rzymsko-Katolickiego; kawalerem lat 29 mającym, który po trzykrotnych zapowiedziach w dniach: 13-go,16-go i 20-go Czerwca 1891 roku, zawarł związek małżeński ze Szlachcianką Kamilą- Marią Cetnerską, panną, parafianką w mieście Warszawie [Kościół-Parafia] Św. Andrzeja. Kanonicznych przeciwwskazań w Równieńskiej Parafii nie stwierdzono i sprzeciwów żadnych nie było.
Co podpisem własnoręcznym i przyłożeniem Kościelnej pieczęci potwierdza się.
Miasto Równe, dnia 24 Czerwca 1891 roku
Taki sam zapis o szlachcie łomżyńskiej znalazłam na metryce urodzenia mojego ojca Antoniusza (syn Jana Cypriana Kwiatkowskiego i Kamili z Cetnerskich - ze szlachty łomżyńskiej). Jan Cyprian był synem Józefa (1832-1884), wcześniejszych danych nie znam.
Czy to można jakoś powiązać z danym z księgi??
http://i55.tinypic.com/21eq6h0.jpg
Tłumaczenie powyższego dzięki uprzejmości p. Daneckiej:
- Znaczki herbowe opłaty z datą 24 Czerwca 1891 roku
Nr 146/891
Świadectwo
Wydano niniejsze Świadectwo z podpisem i przyłożeniem Kościelnej pieczęci, Porucznikowi 13-go Białozierskiego Pułku Piechoty Janowi Kwiatkowskiemu synowi Józefa, na dowód tego, że pochodzi On ze Szlachty Guberni Łomżyńskiej Powiatu Mazowieckiego; jest parafianinem Równieńskiego Kościoła, wyznania Rzymsko-Katolickiego; kawalerem lat 29 mającym, który po trzykrotnych zapowiedziach w dniach: 13-go,16-go i 20-go Czerwca 1891 roku, zawarł związek małżeński ze Szlachcianką Kamilą- Marią Cetnerską, panną, parafianką w mieście Warszawie [Kościół-Parafia] Św. Andrzeja. Kanonicznych przeciwwskazań w Równieńskiej Parafii nie stwierdzono i sprzeciwów żadnych nie było.
Co podpisem własnoręcznym i przyłożeniem Kościelnej pieczęci potwierdza się.
Miasto Równe, dnia 24 Czerwca 1891 roku
Taki sam zapis o szlachcie łomżyńskiej znalazłam na metryce urodzenia mojego ojca Antoniusza (syn Jana Cypriana Kwiatkowskiego i Kamili z Cetnerskich - ze szlachty łomżyńskiej). Jan Cyprian był synem Józefa (1832-1884), wcześniejszych danych nie znam.
Czy to można jakoś powiązać z danym z księgi??
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
- Bozenna

Danusiu,
Nazwisko popularne, w ksiedze szlachty jest 5 galezi i kilku Jozefow Kwiatkowskich. Jana Cypriana raczej nie znajdziemy, gdyz ksiega szlachty konczy sie na roku 1861.
Proponuje przeslac Ci e-mail'em skany dwoch stron dotyczacych Kwiatkowskich.
Zostaw Twoj e-mail
Serdecznosci
Bozenna
P.S. Cetnerskich nie ma w ksiedze.
Nazwisko popularne, w ksiedze szlachty jest 5 galezi i kilku Jozefow Kwiatkowskich. Jana Cypriana raczej nie znajdziemy, gdyz ksiega szlachty konczy sie na roku 1861.
Proponuje przeslac Ci e-mail'em skany dwoch stron dotyczacych Kwiatkowskich.
Zostaw Twoj e-mail
Serdecznosci
Bozenna
P.S. Cetnerskich nie ma w ksiedze.
- Szczerbiński

Pani Danuto!
Dodam, że w rodzie Kwiatkowskich h. Gryf (SSKP dodatek str. 25) Jest Jan s. Józefa 1828. Problem jednak w tym, że Pani Jan ma na dugie Cyprian, a tamten Jan ma drugie Stefan. No i jest problem daty. Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński.
Dodam, że w rodzie Kwiatkowskich h. Gryf (SSKP dodatek str. 25) Jest Jan s. Józefa 1828. Problem jednak w tym, że Pani Jan ma na dugie Cyprian, a tamten Jan ma drugie Stefan. No i jest problem daty. Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Poszukiwania czegokolwiek odnośnie szlachty guberni łomżyńskiej w Sęczysowej mija się z sensem. Szczegółowo ujęto tam tylko dane genealogiczne do połowy XIX w. odnośnie szlachty guberni warszawskiej z oddziałem kaliskim. Zachowane do dziś akta szlachty guberni lubelskiej i radomskiej oraz częściowo augustowskiej nie zostały wykorzystane. Jeżeli przedstawiciele tej rodziny Kwiatkowskich mieli do czynienia z Heroldią jeszcze po 1867 r. (o ile zabiegali w dalszym ciągu o wpisy do ksiąg szlacheckich) to w RGIA w St. Petersburgu nadal istnieje fond szlachty polskiej z Królestwa Polskiego (F. 1343, op. 38) i tam można znaleźć ich XIX w. metrykalia, które służyły do dalszego zatwierdzania szlachectwa czy raczej przyłączenia do rodu dalszych urodzonych potomków.
- Szczerbiński

Panie Tomku!
Ja także byłem zainteresowany swego czasu pewnymi dokumentami w RGIA z Petersburga, ale gdy dowiedziałem się (od jednego z białoruskich genealogów), że poszukiwania w tamtym archiwum, to jest kwota 1 dolara za 1 minutę szukania, to zrezygnowałem. Tymbardziej, że nie gwarantowano mi pozytywnego rezultatu poszukiwań (koszty mogłyby wtedy urosnąć do niebagatelnej sumy).
Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński
PS. Mam cichą nadzieję, że może ktoś te dokumenty ( z Petersburga) kiedyś do Polski sprowadzi.
Ja także byłem zainteresowany swego czasu pewnymi dokumentami w RGIA z Petersburga, ale gdy dowiedziałem się (od jednego z białoruskich genealogów), że poszukiwania w tamtym archiwum, to jest kwota 1 dolara za 1 minutę szukania, to zrezygnowałem. Tymbardziej, że nie gwarantowano mi pozytywnego rezultatu poszukiwań (koszty mogłyby wtedy urosnąć do niebagatelnej sumy).
Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński
PS. Mam cichą nadzieję, że może ktoś te dokumenty ( z Petersburga) kiedyś do Polski sprowadzi.
- Bozenna

Panie Tomaszu,
Znamy sie od lat i chyba raczej sie lubimy. Prosze mi, wiec, powiedziec gdzie sa przechowywane "zachowane do dzis akta szlachty guberni radomskiej i augustowskiej" - "lubelskie" juz kiedys razem sprawdzilismy, a ja ciagle szukam miejsca pochodzenia moich Jarockich.
Z serdecznym usmiechem
kolezanka Bozenna
Znamy sie od lat i chyba raczej sie lubimy. Prosze mi, wiec, powiedziec gdzie sa przechowywane "zachowane do dzis akta szlachty guberni radomskiej i augustowskiej" - "lubelskie" juz kiedys razem sprawdzilismy, a ja ciagle szukam miejsca pochodzenia moich Jarockich.
Z serdecznym usmiechem
kolezanka Bozenna
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Pani Bożenno,
Wydaje mi się, że powinny być w Kielcach, a kopie w Radomiu. Przynajmniej trzeba sprawdzić na WebSites obu archiwów. Akta Marszałka Szlachty Guberni Radomskiej.
Akta guberni augustowskiej są w dużej mierze wybrakowane i znajdują się (poszczególne litery) w AP w Białymstoku.
Pozdrawiam
T.L.
P.S. Pana Jerzego Szczerbińskiego proszę o wiadomość o jaką rodzinę mu chodzi poprzez moją stronę internetową.
Wydaje mi się, że powinny być w Kielcach, a kopie w Radomiu. Przynajmniej trzeba sprawdzić na WebSites obu archiwów. Akta Marszałka Szlachty Guberni Radomskiej.
Akta guberni augustowskiej są w dużej mierze wybrakowane i znajdują się (poszczególne litery) w AP w Białymstoku.
Pozdrawiam
T.L.
P.S. Pana Jerzego Szczerbińskiego proszę o wiadomość o jaką rodzinę mu chodzi poprzez moją stronę internetową.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Pani Bożenno,
Pozdrawiam
T.L.
Pozdrawiam
T.L.
Wg Elżbiety Sęczys: Kwiatkowscy h. Gryf to m.in.:
"od Karola de Kwiatkowo Jaxa, dziedzica dóbr Buczek przed r. 1740 = praprawnuki Antoni Jakub, Jaxa, i Józef Joachim Jaxa, leg. w 1861 r. oraz Stanisław Wiktor Jaxa leg. w 1859 r. - synowie Tytusa Augusta i Marianny Schliemer v. Schlemer."
O Jaxach coś wspominałaś.
Łucja
"od Karola de Kwiatkowo Jaxa, dziedzica dóbr Buczek przed r. 1740 = praprawnuki Antoni Jakub, Jaxa, i Józef Joachim Jaxa, leg. w 1861 r. oraz Stanisław Wiktor Jaxa leg. w 1859 r. - synowie Tytusa Augusta i Marianny Schliemer v. Schlemer."
O Jaxach coś wspominałaś.
Łucja
Witaj Łucjo. Wspominałam o Jaxa Kwiatkowskich, bo to pamiętam z rozmów z ojcem, a właściwie nie ja pamiętam, tylko moja nieco młodsza siostra.Ja opuściłam dom w wieku 17 lat, a w tak młodym wieku "rodzinne gadki" raczej mnie nudziły niż interesowały. Jak pisałam wcześniej - jedyne wzmianki o szlachectwie znalazłam na dokumentach Jana Cypriana Kwiatkowskiego .Może te wzmianki związane są jakoś może z jego z jego profesją? może wymagano potwierdzenia szlachectwa u oficerów? Zresztą nie wiem, to wszystko to tylko jakieś przypuszczenia. Ale pewne jest (no prawie na 100%), że Jan Cyprian w 1893 r. zarejestrował w Kijowie urodziny swojego syna Jana Kwiatkowskiego, a w 1908 ochrzcił w Irkucku swojego drugiego syna Antoniusza, urodzonego w Irkucku w 1902 r.( mojego ojca).
Przodków poza pradziadkiem Józefem jeszcze nie odkryłam. A, że nie znam imion jego rodziców, ani umiejscowienia tego pokolenia rodziny każda informacja o Józefie Kwiatkowskim może być prawdziwa lub nie. Mogę się tylko domyślać, że wśród Kwiatkowskich występował jeszcze jakiś jeden Jan bowiem, w jednej z książek z Listami Katyńskimi mój rozstrzelany w Charkowie brat ojca występuje jako Jan Kwiatkowski III. Jan Cyprian byl pewnie II, więc powinien być jeszcze jakiś I.
Przodków poza pradziadkiem Józefem jeszcze nie odkryłam. A, że nie znam imion jego rodziców, ani umiejscowienia tego pokolenia rodziny każda informacja o Józefie Kwiatkowskim może być prawdziwa lub nie. Mogę się tylko domyślać, że wśród Kwiatkowskich występował jeszcze jakiś jeden Jan bowiem, w jednej z książek z Listami Katyńskimi mój rozstrzelany w Charkowie brat ojca występuje jako Jan Kwiatkowski III. Jan Cyprian byl pewnie II, więc powinien być jeszcze jakiś I.
Pozdrowienia
Danuta
Danuta