Nazwisko: Tworkowscy

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=2433&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Krycha
Mistrz

Post autor: Krycha »

Witam,

Moja prababcia Maryanna była z domu Tworkowska ur.1880 par.Petrykozy c. Władysława i Wiktorii Koch. Wiem, że jeszcze do lat 50-tych XIX wieku to nazwisko brzmiało Tworek. Mam trochę informacji o rodzeństwie Maryanny. Może jest miedzy namy jakieś pokrewieństwo. To nie jest zbyt popularne nazwisko. Jestem równiez z Warszawy.

Pozdrawiam Krystyna Stańczyk
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

Szanowna Pani Krystyno

Nasi* Tworkowscy posiadali tak pisane nazwisko na pewno w XVIII wieku, wcześniejszych badań na razie nie posiadam. W II-ej połowie XVIII w. i cały XIX w. oraz później mieszkali oni w Warszawie.
Niewykluczone, że ich nazwisko wcześniej brzmiało Tworek, od miejscowości o tej samej nazwie, lecz podejrzewam, że jako rodzina dość zamożna w tamtych czasach, od XIV w. czyli początków przyjmowania w Polsce posiadali nazwisko Tworkowski/a.

Podczas moich badań genealogicznych spotkałem w metrykach warszawskich nazwisko Tworek w XIX wieku i o ile dobrze pamiętam byli to przybysze spoza Warszawy osiedlający się tutaj.

Jeżeli jest Pani ciekawa to na mojej stronie genealogicznej www.boretti-saga.pl w dziale genealogia można przyjrzeć się powiązaniom naszych* Tworkowskich.

* napisałem nasi/naszych, bo Pan Mariusz Wesołowski, który rozpoczął ten wątek, to mój kuzyn.

Pozdrawiam
Jerzy Boretti
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”