Kinastowski Albin i Kostkowska Maria Amelia

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Poszukuję aktu ślubu Albina Kinastowskiego z Marią Amelią Kostkowską.
O Albinie Kinastowskim nie wiem nic, a Maria Amelia Kostkowska ur. 1852 w par. Ćmielów, zm. 1979 w par. Kowala Stępocina. Według jej wieku ślub powinien być pomiędzy 1868 a 1878.
Aktu urodzenia/chrztu i zgonu jego też nie mam i nie wiem gdzie gdzie się urodził i gdzie zmarł, a z aktu zgonu jej wynika, że musiało to być przed 1879 r., ale nie wiem czy w tej samej par. czy gdzie indziej. Pozostały dwie córki, które też nie wiem gdzie urodzone i też nie znam ich losu.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Od razu powiem, że aktu ślubu nie znalazłem ale kilka ciekawych tropów jest
Albin żeni się po raz kolejny w Szydłowcu w 1880, z aktu ślubu wynikałoby, że urodził się w Michniowie (chyba par. Wzdół), tak odczytuję na marginesie aktu https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440 ale najlepiej samemu przeczytać. Wedle aktu urodził się około 1843 syn Romana i Antoniny dd Ponińskiej. Jego siostra Karolina urodziła się w Rawie Mazowieckiej w 1849 r. Roman i Antonina wzięli ślub w Tarczku w 1834 r. Czyli Tarczek - ww. wspomniany Wzdół, potem Rawa Maz.
Jest jeszcze dwóch Walentych Kostkowskich, którzy umierają jeden w Denkowie drugi w Szewnej, może któryś z nich to ojciec Marii.
Pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Kinastowski Albin i Kostkowska Maria Amelia

Post autor: Kostkowski »

Arek_Bereza pisze:...Albin żeni się po raz kolejny w Szydłowcu w 1880, z aktu ślubu wynikałoby, że urodził się w Michniowie (chyba par. Wzdół), tak odczytuję na marginesie aktu https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440 ale najlepiej samemu przeczytać. Wedle aktu urodził się około 1843 syn Romana i Antoniny dd Ponińskiej.
Wielkie dzięki za znalezisko dzięki któremu mam krok do przodu. Ponieważ w akcie zgonu Marii Amelii Kinastowskiej z Kostkowskich podano, że zostawiła dwie córki Kamilę i Zofię Wierę to teraz chciałbym poznać losy tych córek. Powinny się urodzić pomiędzy rokiem 1868 a 1879.
Arek_Bereza pisze:...Jego siostra Karolina urodziła się w Rawie Mazowieckiej w 1849 r.
Czy trafiłeś na akt urodzenia Karoliny? Mogę prosić o rok i numer aktu? A może link?
Arek_Bereza pisze:...Jest jeszcze dwóch Walentych Kostkowskich, którzy umierają jeden w Denkowie drugi w Szewnej, może któryś z nich to ojciec Marii.
Rodziców Marii Amelii Kostkowskiej znam. Ojciec był Rachmistrzem dóbr Ćmielowskich/Brzostowskich i zmarł w 1866 w par. Ćmielów. Ale intrygują mnie ci dwaj Walentowie z Denkowa i z Szewny. Wiem o jednym z Denkowa, zmarłym w 1872 akt zg. 58 to dziecko 3 letnie. Czy znalazłeś innego, który by wiekiem pasował na ojca wyżej wymienionego?
Natomiast tego z Szewny zmarłego w 1896 akt zg. 14 to nie potrafię powiązać ze swoim drzewem (choć zgłaszający zgon był z mojego drzewa). Jego ojcem był Teofil zmarły w 1851 w Wierzchowiskach. Owdowiała żona Teofila (Honorata z d. Zaborska lub Zacharska) w 1855 poślubiła w Kunowie pisarza Migdalskiego.
Aktu zgonu Teofila nie znalazłem, a datę podano w akcie małżeństwa jego owdowiałej żony. Ślub Honoraty z Teofilem powinien być około 1847 ale nie wiem gdzie i rodziców Teofila też nie znam.
Jeśli tak sprawnie odnalazłeś Kinastowskich, to może i w odnalezieniu Teofila mógłbyś pomóc, bo ja już dwa lata się z tym zmagam.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Kinastowski Albin i Kostkowska Maria Amelia

Post autor: Arek_Bereza »

Edwardzie,
Wszystko co opisałem w moim poście nie jest bynajmniej efektem skomplikowanych poszukiwań ale jest dostępne w postaci indeksów w genetece razem z linkami. Może warto zacząć od najprostszych poszukiwań i wpisać w wyszukiwarce nazwisko Kinastowski.
Pozdrawiam,
Arek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”