Poszukuję informacji o rodzinie Śliczniak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

talarek17
Nowicjusz

Post autor: talarek17 »

jestem laikiem dlatego proszę na tym forum o pomoc dla was to proste dla mnie magia.Chodzi o wszystko co dotyczy nazwiska ŚLICZNIAK.
Prosze miłośników i pasjonatów genealogi o rozświetlenie tego tematu,
wszystkim bardzo dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

O nazwisku Śliczniak - odpowiedż na prośbę

Post autor: Virg@ »

O frekwencja i rozmieszczeniu geograficznym nazwiska w Polsce

Śliczniak należy w Polsce do nazwisk rzadkich, które Jarosław Maciej Zawadzki obejmuje przedziałem od 31 do 900 osób (Zawadzki J. M., 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce, Świat Książki, Warszawa 2002, s. 31).

O frekwencji i rozmieszczeniu geograficznym nazwiska Śliczniak w Polsce dowiesz się więcej:

1. Z internetowej wersji "Słownika nazwisk współcześnie w Polsce używanych" pod red. prof. Kazimierza Rymuta, wydanego w wersji tradycyjnej przez Instytut Języka Polskiego PAN w Krakowie – zamieszczonej na stronie serwisu heraldyczno-genealogicznego Ośrodka Dokumentacji Wychodźstwa Polskiego w Pułtusku.
Uwaga:
Po wybraniu w menu zakładki „Słownik nazwisk”, na nowej stronie, wprowadź interesujące Cię nazwisko i kliknij SZUKAJ.
Z tabeli wynikowej wybierz dane dotyczące nazwiska z kolumny „Rozmieszczenie” albo cały wiersz i przekopiuj do okienka: ”Podaj dane o jednym nazwisku” skryptu rysującego mapę Polski na podstawie „Słownika…” prof. Kazimierza Rymuta, zamieszczonego na stronach wortalu „GenPol”.
Uzyskasz w ten sposób dane o występowaniu nazwiska w Polsce na początku lat 90. XX wieku (w poszczególnych województwach sprzed 1988 roku) w układzie tabelarycznym oraz obraz graficzny (mapa Polski).

2. Z portalu „moi krewni.pl”. Źródło to prezentuje dane o frekwencji i rozmieszczeniu nazwiska (uwzględniając powiaty i miasta) oraz mapę kraju. Niestety, zawiera ono jednak błędy w statystyce niektórych nazwisk, brak jest też informacji o dacie i źródle danych.

Łączę pozdrowienia –
Virg@
talarek17
Nowicjusz

dziekuje virg@.bardziej chodzi mi o watek historyczny , przodków wydarzenia z ich udziałem miejsca i tym podobne czyli wszystko co dawno temu
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Drogi Talarku 17.,

prosiłeś wprzódy o: „wszystko co dotyczy nazwiska”. Starałam się.

Aby móc odpowiedzieć na Twoją obecną prośbę wyrażoną w słowach: „chodzi mi o watek historyczny , przodków wydarzenia z ich udziałem miejsca i tym podobne”, to trzeba by było być jasnowidzem a nie genealogiem-amatorem.
Jak to sobie wyobrażasz? Przecież nikt na tym Forum nie wie nawet kim Ty jesteś a co dopiero Twoi przodkowie.

Aby poznać swoich przodków i wydarzenia z ich udziałem oraz „miejsca i tym podobne” wszyscy tu poświęcamy na to wiele lat poszukiwań w archiwach, na cmentarzach, w bibliotekach, w zasobach Internetu i gdzie tylko się da :D. Niektórzy zlecają nawet badanie DNA.

Łączę pozdrowienia –
Virg@

P.S.
Dlaczego piszesz moje forumowe miano małą literą? Nie jest to wobec mnie ani miłe, ani uprzejme :( .
talarek17
Nowicjusz

Virga@ po trzykroć przepraszam wszystko przez ADHD :)
A konkretnie to miałem nadzieje że mała liczba osób o tym nazwisku coś ułatwi ale dzięki za sprowadzenie na ziemie.
Cała wiedza posiadana jest taka dziadek był aresztowany przez sowietów na zamku w Lublinie,pradziadek służył w carskiej armii
ok 1800 r przodek był ławnikiem w pierwszych władzach miasta Michów które to prawa miejskie szybko zabrał carat za pomoc ludności powstańcom.
Mam pytanie bo jak wspomniałem wcześniej jestem w tej dziedzinie laikiem ,co szanowni forumowicze będąc na moim miejscu by zrobili wel od czego zaczeli poszukiwania swoich korzeni i wszystkiego co z nazwiskiem Śliczniak jest związane.
Po drugie czy są sposoby przez uczestników forum sprawdzone na ustalenie takich faktów.
dziękuje za wszelką pomoc czy porady,Virg@ jeszcze raz przepraszam dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

To masz komfortową sytuację, musisz zgłębić MICHÓW. Śliczniakowie mieszkają tam to dzisiaj, o czym można się przekonać na "nasza-klasa". A skoro mapa nazwisk wskazuje na powiat lubartowski jako duże skupienie, to pewnie jest to "gniazdo".
Czyli Michów.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_VI/317

Archiwum Państwowe w Lublinie posiada chyba komplet danych metrykalnych (urodzenia, śluby, zgony), na okres 1810-1907, to jest już bardzo dobrze i naprawdę sytuacja komfortowa. Jak jesteś z Lublina to żaden problem, żeby dotrzeć do AP, a jak z innego miasta to można sprowadzić do lokalnego AP mikrofilmy.
Np.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=Michów

No i właściwym dla Ciebie adresem będzie:
Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne:
http://www.ltg.pl/
Może się bardzo ucieszyć z "nowego nabytku". Jako potomek pewnie mieszczan (?) michowskich masz na pewno ciekawą rodzinną historię i na dodatek skupioną w jednym miejscu.

Pozdrawiam
Łucja
Ps. A że sytuacja komfortowa, to powiem Ci, że ja już 3 lata po Lubelszczyźnie szukam i ciągle nic, nie wiem nawet gdzie szukać.
talarek17
Nowicjusz

Pani Łucjo wielkie dzięki za trochę nadzieji ,też na początku tej drogi poszukującego jest duża obawa że ta cienka nić przez jakieś zawirowania historii sie nagle urwie bez możliwości jej odtworzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”