Orniszew, pow. borysowski, gub. mińska
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Koskowski_Filip

Orniszew, pow. borysowski, gub. mińska
Poszukuję parafii dla: Orniszew, pow. borysowski, gub, mińska.
Interesuje mnie przedział czasu od około 1870 - minimum, wtedy urodził się Kazimierz Babski, syn Karola i N. Weroniki.
Ktoś się orientuje w temacie? Przeszukałem Forum, brak wyników...
Interesuje mnie przedział czasu od około 1870 - minimum, wtedy urodził się Kazimierz Babski, syn Karola i N. Weroniki.
Ktoś się orientuje w temacie? Przeszukałem Forum, brak wyników...
Z pozdrowieniami!
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Koskowski_Filip

-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 7 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Według książki Nasze Kościoły Diecezja Mińska tom I część 2 kościół w Omniszewie został zamieniony na cerkiew w 1877, parafia w Okołowie nadal istniała. W tym wydawnictwie jest wiele ciekawych informacji - warto sięgnąć. Logika wskazywałaby, że księgi (jeśli się zachowały) będą w Mińsku ale nie sprawdzałam tego.
Powodzenia Grażyna
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 7 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Wydanie, z którego korzystam to reprint wydany przez Stowarzyszenie Wspólnota Polska w 2001 roku, pierwszy zeszyt Naszych Kościołów ukazał się w 1912 roku.
Informacje o księżach i parafiach sięgają pierwszych lat XX wieku, różnie bywa czasami jest to 1901 czasami 1906 rok.
Grażyna
Informacje o księżach i parafiach sięgają pierwszych lat XX wieku, różnie bywa czasami jest to 1901 czasami 1906 rok.
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
-
Wladzislaw

- Kontakt:
W Minsku w archiwum, ogladac ksiegi kosciola w Borysowie.Koskowski_Filip pisze:Hmm z tego wynika, że tak. Tuż przed urodzeniem Kazimierza tego kościoła już nie było - o ile urodził się faktycznie w 1870. A nawet jeżeli wcześniej się urodził to gdzie szukać, Wilno czy Mińsk?
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/