Witam.
O moim problemie genealogicznym pisałem już na forum, ale w mojej ocenie pojawiły się nowe okoliczności w moich poszukiwaniach.
Tak pokrótce nakreślę obraz całości.
Pięcioro dzieci mojego 5xpradziadka Antoniego Gnysia i Zofii rodzą się w przedziale lat 1741-52 w parafii Zwoleń wieś Barycz w kolejnych latach są dwa ur. dzieci Stefana syna Antoniego w/w miejscowościach, Stefan to mój 4xpradziadek.
Poszukiwania ur. Antoniego w Zwoleniu nie przyniosły rezultatu,były przeglądane akty metrykalne ze Zwolenia ur. i mł. od połowy 17 w.
Dalsze poszukiwania to w sąsiednich parafiach od Zwolenia i od tych sąsiednich następne sąsiednie w sumie przeszukałem kilkanaście parafii bez rezultatu.
Następnie wybrałem taką opcję że może ksiądz zapisał zamiast nazwiska profesję , moi przodkowie byli rdzennymi młynarzami, ale szukając jeszcze raz tak jak napisałem wyżej żadnego ur. Antoniego Młynarza nie znalazłem.
Po analizie wszystkich metryk okazało się że jest luka w przedziale lat 1680-1740, w parafii Policzna(jedna z sąsiednich od Zwolenia) odnalazłem ur. Gnysów od 1645r.Tak że wcześniejsze i póżniejsze akty posiadam poza wymienioną luką.
Najbliżej tej luki były akty z parafii Policzna, skoro nazwiska Gnys nie odnalazłem i profesi młynarz też nie było zapisanej, obrałem taką taktykę że wynotuję wszystkich ur. o imieniu Antoni z w/w parafii i natrafiłem ur. Antoniego w 1707 r. s. Pawła ale o nazwisku Plewka a przy okazji odnalazłem jeszcze jeden akt ur. z tej samej parafii i miejscowości Czarny Las Stanisława s. Pawła Gnesio z 1706 r. w wielu aktach tak zapisywano to nazwisko jako Gnyś, Gnesio, Gniso, Gnesiow, itp.
W geneszukaczu była wymieniona miejscowość Plewka ale w okolicach Zwolenia takiej miejscowości nie znalazłem, w słowniku geograficznym ziem Polskich natrafiłem że w parafii Policzna znajdował się młyn o nazwie Plewka i to dało mi do myślenia, przejrzałem jeszcze raz akta metrykalne z parafii Policzna w FS i moim zdanie ksiądz stworzył nazwisko Plewka zapisując jak leci wszystkich co pracowali w tym młynie jako Plewka, znalazłem dziwne akty mł, że plewka żeni się z plewczyną i na początku owi ludzie nie byli wcale ze sobą spokrewnieni tylko się znali i jak napisałem wyżej ksiądz pisał wszystkim plewka a mogli mieć całkiem inne nazwiska.
Możliwe że w moim przypadku tak był skoro w 1706 rodzi się Stanisław s. Pawła Gnesio a w 1707 Antoni s. Pawła Plewki obaj urodzeni w parafii Policzna i miejscowości Czarny Las to może ksiądz zamiast nazwiska Gnesio zapisał w tym drugim ur. Plewka bo był młynarzem w tym młynie, też znalazłem zapis plewka alias młynarz, a w/w Paweł rodzi się też w parafii Policzna jako Gnys s.Jana w 1645 r.
Wracając do Zwolenia to występuje tam Zofia Gnysowa żona Antoniego jako chrzestna w 1765 r. w miejscowości Zielonka i na tej samej stronie aktu i w tej samej miejscowości jest zapisana jako Zofia Młynarka i w Policznej odnalazłem tylko jedną Zofię Młynarkę i to własnie zapisaną przy Antonim Plewce.
Czy według tego co wyżej napisałem to Antoni Plewka z Policznej i Antoni Gnys ze Zwolenia mogą być tymi samymi osobami.
Bardzo proszę o komentarze!
Pozdrawiam Andrzej.
Inne nazwisko ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Inne nazwisko ?
Moim zdaniem tak. Wiek XVII i początek XVIII to czasy gdy nazwiska ulegają zmianom i chyba częściej w stosunku do osób, które zmieniały miejsce zamieszkania czy też w związku z wykonywanym zawodem. Piszesz o "dziwnym akcie małżeństwa, że Plewka żeni się z Plewczyną" - może młynarczyk Gnys ożenił się z wdową po Plewce a więc Plewczyną i tak nastąpiło poplątanie nazwisk, a potem zależnie od tego kto zgłaszał narodziny albo jak piszący pamiętał.
Wydaje mi się, że tak skrupulatna analiza jaką zrobiłeś pozwala na wyciągnięcie takich wniosków.
Powodzenia Grażyna
Wydaje mi się, że tak skrupulatna analiza jaką zrobiłeś pozwala na wyciągnięcie takich wniosków.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Inne nazwisko ?
Bardzo dziekuje Grażyno, chyba że gdzieś ominołem w moich poszukiwaniach akt ur. owego Antoniego Gnysa, ale nie sądze bo metryki z wszystkich okolicznych parafii od Zwolenia przejrzałem i to kilkakrotnie .
Pozdrawiam Andrzej.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Janina_Tomczyk

Inne nazwisko ?
Myślę Andrzeju podobnie jak Ty zakładasz, że dokonując zapisów w księgach XVIII- wiecznych zmieniono nazwisko Gnys na Plewka z racji ich zamieszkania w osadzie młyńskiej Plewka. Żonom młynarzy zapisywano wówczas funkcję męża i dlatego masz Zofię Młynarkę.
W mojej rodzinie Lachowiczów- kobietom, żonom młynarzy z kilku pokoleń, nawet w XIX wieku dodawano takie określenie do imienia i nazwiska.
Obecnie indeksuję XVIII w z Nowego Miasta n/Pilicą i tam zakonnicy prowadzący księgi zaczęli nagle od połowy XVIII wieku dodawać alias w postaci zawodu. Daje to taki efekt np.Jan Michalski alias Strycharz lub Wincenty Nowacki alias Kołodziej więc mogło dochodzić w kolejnych latach do zmiany nazwiska lub ustalenia się nowego nazwiska pochodzącego od zawodu jaki dana osoba wykonywała w XVIII wieku.
Jeśli chodzi o młynarzy i młynarczyków to bardzo często w łacińskich aktach zapisywani byli np. Jan Molitor lub Molenda więc takie nazwisko także utrwaliło się po XVIII wieku.
Dodam jeszcze jako uwagę fakt przemieszczania się młynarzy na dość dużym obszarze w związku z koniecznością dzierżawy młynów i wiatraków np. moich Lachowiczów muszę szukać w województwach mazowieckim i łódzkim, podobnie jak Galskich i Miklaszewskich więc ryzykowne jest ograniczenie się do poszukiwań tylko w okolicy Zwolenia, bo po okresie wojen i rokoszy mogli przenosić się na dalsze tereny w poszukiwaniu korzystnej dzierżawy młyna lub zakupu wiatraka.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
W mojej rodzinie Lachowiczów- kobietom, żonom młynarzy z kilku pokoleń, nawet w XIX wieku dodawano takie określenie do imienia i nazwiska.
Obecnie indeksuję XVIII w z Nowego Miasta n/Pilicą i tam zakonnicy prowadzący księgi zaczęli nagle od połowy XVIII wieku dodawać alias w postaci zawodu. Daje to taki efekt np.Jan Michalski alias Strycharz lub Wincenty Nowacki alias Kołodziej więc mogło dochodzić w kolejnych latach do zmiany nazwiska lub ustalenia się nowego nazwiska pochodzącego od zawodu jaki dana osoba wykonywała w XVIII wieku.
Jeśli chodzi o młynarzy i młynarczyków to bardzo często w łacińskich aktach zapisywani byli np. Jan Molitor lub Molenda więc takie nazwisko także utrwaliło się po XVIII wieku.
Dodam jeszcze jako uwagę fakt przemieszczania się młynarzy na dość dużym obszarze w związku z koniecznością dzierżawy młynów i wiatraków np. moich Lachowiczów muszę szukać w województwach mazowieckim i łódzkim, podobnie jak Galskich i Miklaszewskich więc ryzykowne jest ograniczenie się do poszukiwań tylko w okolicy Zwolenia, bo po okresie wojen i rokoszy mogli przenosić się na dalsze tereny w poszukiwaniu korzystnej dzierżawy młyna lub zakupu wiatraka.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Inne nazwisko ?
Bardzo dziekuje Janino,masz racje co do przenoszenia sie młynarzy na inne tereny bardziej korzystne do kontynuowania ich zawodu, ale przeszukałem parafie z pogranicza Mazowieckiego i Lubelskiego odległe od Zwolenia nawet o kilkaset kilometrów.
Myśle tak, sugerując sie moimi ustaleniami poszukiwawczymi że starali sie zajmowac młyny w sąsiednich miejscowościach z tego powodu że znalazłem zapis właścicielstwa młyna we wsi Bąkowiec parafia Sieciechów mojego 3xpradziadka Piotra Gnysa.
Pozdrawiam Andrzej.
Myśle tak, sugerując sie moimi ustaleniami poszukiwawczymi że starali sie zajmowac młyny w sąsiednich miejscowościach z tego powodu że znalazłem zapis właścicielstwa młyna we wsi Bąkowiec parafia Sieciechów mojego 3xpradziadka Piotra Gnysa.
Pozdrawiam Andrzej.