Żenczykowski Tadeusz Franciszek

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Trzeskowska_Karolina

Żenczykowski Tadeusz Franciszek

Post autor: Trzeskowska_Karolina »

T:"Tadeusz Franciszek Żenczykowski"

Dobry wieczór,
Zwracam się do Państwa z ogromną prośbą o pomoc w znalezieniu informacji na temat Tadeusza Franciszka Żenczykowskiego, ojca znanego działacza Tadeusza Żenczykowskiego. Wiem, że Żenczykowski senior urodził się w Warszawie w 1880 r. W 1905 r. zawarł związek małżeński z Władysławą Schönbrenner. W okresie dwudziestolecia międzywojennego prowadził kancelarię notarialną w Górze Kalwarii.
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Tadeusz Franciszek Żenczykowski

Post autor: Arek_Bereza »

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 3124&y=340
A to akt ślubu z którego wcale nie wynika urodzenie Tadeusza w Warszawie ale w kieleckim, w Chrząstowie o ile dobrze odczytuję
Tu alegata http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =473&y=249
Trzeskowska_Karolina

Faktycznie, ma Pan rację. Pomyliłam się - chodziło oczywiście o Chrząstów.
Pozdrawiam
Karolina
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

To fajnie ale wciąż nie wiem (i pewnie nie tylko ja) jakie informacje chce Pani znaleźć, konkretnie proszę
Trzeskowska_Karolina

Chodzi mi praktycznie o każdą informację na temat ojca Żenczykowskiego. Głównie poszukuję informacji na temat jego działalności prawniczej na terenie Mazowsza.
Badylarz

Sympatyk

Post autor: Badylarz »

Witam !

Ponieważ wśród moich dalekich krewnych są Żeńczykiewicze z kieleckiego, poczułem się zobowiązany do zwrócenia pewnej uwagi.
Jest to dosyć trudne nazwisko i do wymówienia i do zapisania, a jak wiadomo, ksiądz nie zawsze dobrze usłyszał i nie zawsze dobrze zapisał. W związku występują oboczności nazwisk. Proponowałbym szukać Żenczykowskiego wśród nazwisk:
- Żęczykowski
- Ziencikowski i Zięcikowski
- Rzenczykowski i Rzęczykowski
- Żenczykiewicz i Żęczykiewicz
- Rzenczykiewicz i Rzęczykiewicz
- Ziencikiewicz i Zięcikiewicz
itp.

Życzę udanych poszukiwań
Michał (Badylarz)
Natalia_Karakola

Sympatyk

Post autor: Natalia_Karakola »

Trzeskowska_Karolina pisze:Chodzi mi praktycznie o każdą informację na temat ojca Żenczykowskiego. Głównie poszukuję informacji na temat jego działalności prawniczej na terenie Mazowsza.
Pani Karolino, przypadkowo natknęłam się na ten post, przy okazji poszukiwań dot. Góry Kalwarii. Lata minęły,,, ale chcę się podzielić ciekawostką, że Żenczykowski senior sporządzał akt notarialny dla mojego pradziadka i mam ten dokument. :-)
Pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam,
Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”