kls-y z Piotrkowa (hasłowo) udostępniliśmy
a propos rozporządzenia (ma znaczenie, że 1934, ale większe - że to tylko fragment)
a. AU bywało, że nie bywało (imigracja zza kordonu przede wszystkim, ale też mojżeszówka etc)
b. zdecydowanie należałoby wykazać związek rejestracji wojskowej z miejscem urodzenia (nie zaś z gminą gdzie się przynależało, czy też zamieszkiwało)
na podstawie ww fragmentu należałoby sądzić, że (przynajmniej od 1934) rejestracja "poborowego" była w miejscu, gdzie jest akt urodzenia sporządzony...ja mam wątpliwości (z tego co mi wiadomo, np mój dziadek był zarejestrowany po 1934 i zgłaszał się w miejscu zamieszkania , nie urodzenia (ur 1918, chrzest i spisanie AU w 1919 w zupełnie innym miejscu, wpis do kl i rej. wojskowej zgodnie nie z AU a właśnie kl-em..bodajże w 36..grunt, że zgodnie z rokiem urodzenia, nie rokiem księgi urodzeń - ztego co wiem na podstawie kls-u/meldunkowych właśnie..a że pierwotne źródło do ewidencji to AU...to inna sprawa)
a co ważniejsze - ur 1910 był rejestrowany (też nie w wieku 21-22) prawdopodobnie 1927/1928/1929 - w zasadzie wtedy, gdy ks. ludn. w pełni funkcjonowały (nie trochę inna, choć podobna forma - księgi meldunkowe) parę lat przed 1934
reasumując:)
kl z Piotrkowa w meldunkowe lub poczekalni - do sprawdzenia zamiast gdybać:)
najprostsze - nie dotarło, wysłano zgodnie z miejscem rejestracji, on się wyniósł do Warszawy, nie zgłosił
ale jeszcze raz- po co kombinować? dostępne - przejrzeć i może się wyjaśni dlaczego z Piotrkowa akurat ścigali