Poszukiwanie działki tartak Warszawa Targówek

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Katarzyna_CK

Post autor: Katarzyna_CK »

Witam,
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki. Niedawno mama po śmierci taty, wspomniała, że mój dziadek nabył działkę w dzielnicy Targówek, na której był tartak. Dziadek zginął w Powstaniu Warszawskim i żadne dokumenty sie nie zachowały. Nie wiem, kiedy kupił tę działkę, prawdopodobnie przed wojną. Chciałabym poszukać więcej informacji na ten temat, ale nie wiem od czego zacząć. Czy mając tylko nazwisko właściciela powinnam udać sie do Sądu na Solidarności w celu przejrzenia ksiąg wieczystych? Tak jak napisałam powyżej bede niezmiernie wdzięczna za każda podpowiedz.
G_Wyrzykowski

Sympatyk

Post autor: G_Wyrzykowski »

Witam,
Przed wojną tartak znajdował się na ul. Radzymińskiej 120, i w okolicach ul. Kraśnickiej. O tartaku przy ul. Radzymińskiej można przeczytać tu: http://warszawazacisze.blox.pl/2015/03/ ... 939-r.html

Pozdrawiam
Grzegorz
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: maria.mazur »

Księgi przedwojenne w większości są już w archiwum na Krzywym Kole (a dokładniej w jego filii w Milanówku), ale zarówno w Alei Solidarności jak i na Krzywym Kole, żeby przeglądać księgi trzeba znać numer hipoteczny parceli. Numer hipoteczny można ustalić za pomocą spisów nieruchomości czy tzw taryf, które od lat 70 XIX wieku zamieszczały obok siebie zarówno numery hipoteczne, jak i tzw policyjne, czyli numery poseji wg ulic. Ponieważ numeracja posesji zmieniała się kilkakrotnie najlepiej korzystać z jakiegoś spisu z okresu międzywojennego.
W więksości są one już dostępne w internecie. np. tutaj http://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/doccontent?id=2328
pozdrawiam
maria
Katarzyna_CK

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Na pewno skorzystam ze wskazówek. Dam znać, jesli uda mi się ustalić numer hipoteczny parceli. Jeszcze raz dziękuję.
Katarzyna_CK

Panie Grzegorzu, czy mógłby Pan podzielić się wiedzą, skąd czerpał Pan informacje o tartaku na Kraśnickiej? Szukam i pisze do różnych osób związanych z historią Targówka i jak na razie bez rezultatu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Kasiu, czytałaś artykuł na blogu?
Tam jest też kontakt do autora tekstu.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Katarzyna_CK

Pisałam do autora blogu, niestety na razie brak odpowiedzi. Wysłałam rownież wiadomość do Pana, który prowadzi fanpage Targówka na Facebooku, ale niestety nie jest w stanie mi pomóc. Będę szukać, choć przy małym dziecku niestety nie mogę poświęcić sprawie tyle czasu i uwagi, ile bym chciała 🙂
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”