XVII-wieczna wojskowość w księgach metrykalnych

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Hermanos

Sympatyk
Adept
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Hermanos »

Witam zacne grono!

Będę niezwykle wdzięczny za wszystkie nawiązania do wojen i wojskowości, na jakie - być może - część z Was trafiła, indeksując księgi metrykalne z XVII wieku. Chodzi mi tu głównie o akta zgonów żołnierzy i towarzyszy szlacheckich, adnotacje dotyczące okoliczności tych zgonów, może jakieś kronikarskie zapędy proboszcza opisującego na marginesie najazd tatarski itp. Może nawet jakiś testament lub spis inwentarzu po jakimś wojaku...

Pozdrawiam,
Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

Tak starych metryk nie indeksowałem, ale mam pytanie:
subcenturio - co to za stopień?

Wzmianki o wojskowych (z metryk i ksiąg sądowych) są u Dworzaczka.

Np.:

Grodzkie i ziemskie > Wschowa > Część 3
199 (Nr. 152) 1690
Testament ol. Krzysztofa na Międzychodzie Unruga, sty wałec. Pochować w kośc. międzychodz. obok 1-ej żony i dzieci. "trybem wojskowym jako zwyczaj zmiankę czyniąc różnych ekspedycyjej moich wojennych", był 3 lata rotm. w wojsku kwarc. i w ciężkim oblężeni z Baranowskim", 4 razy rotmistrz w posp. rusz. wiodąc pow. międzyrzecki, rok oberszt. lejtnant podczas zdobywania Torunia, 2 lata oberszter podczas ekspugnacji wszystkich fortec prus. od Szwedów, zwłaszcza Grudziądza gdzie 1-y musiał iść do szturmu, mając w swym regim. 1. 200 ludzi służył aż do pokoju w Oliwie. Kazanie ma mieć ksiądz międzychodzki Griffins. To ma być drukowane z biografią U-ga którą sam spisał o sobie na kilku arkuszach. Kamień murow. postawić przy ol. ojcu. Córce Marysince z dd ojcz. pos. 80. 000. Dat. Wschowa czw. po Michale 1686 (k. 271v)
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

centurio (centurion) - setnik
subcenturio - zastępca setnika?
O wojskowych trochę tu było
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Jak kiedyś poinformowali mnie tu, na tym forum, bardziej kompetentni koledzy, księgi pogrzebionych zaczęto sporządzać dopiero od przełomu XVII i XVIII wieku. Więc chyba nie ma Pan za bardzo na co liczyć.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Hermanos

Sympatyk
Adept
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Hermanos »

subcenturio - co to za stopień?
Już pierwszy wynik w googlach mówi, że subcenturio to porucznik ;)
księgi pogrzebionych zaczęto sporządzać dopiero od przełomu XVII i XVIII wieku. Więc chyba nie ma Pan za bardzo na co liczyć.
Podałem to tylko jako przykład, interesuje mnie właściwie dowolne źródło informacji, byleby okres i tematyka się zgadzały. :)

Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”