Witam
dołączyłam niedawno do strony, mam jeszcze niewielkie doświadczenie w poszukiwaniach i jak poruszać się tu.
Jeśli blednie zamieszczam post proszę o przeniesienie (lub poinformowanie mnie gdzie)
Poszukiwane przez mnie nazwisko pojawia się głównie w okolicach
Mielec
Czermin
Tuszów.
90% osób jakie znalazłam ma przodków w tych wsiach/miejscowościach.
Osobiście przejrzałam i spisałam informacje z ksiąg parafialnych w Czerminie, stamtąd pochodzi mój dziadek.
ponieważ nazwisko praktycznie nie istnieje w innych powiązaniach przyjęłam (nie wiem czy słusznie), że osoby noszące to nazwisk mogą mieć wspólnego przodka. Być może jest to rodzina przesiedlona w trakcie kolonizacji józefińskiej.
Zarówno Tuszów jak i Czermin (Hohenbach) wymieniany jest w dokumentach dotyczących przesiedleń.
dzięki tej stronie znalazłam artykuł gdzie wymienione jest nazwisko Warenda, rok 1861 Baden
wiem, że również pojawia się to nazwisko na Ukrainie
bardzo wiele osób wyemigrowało do USA i Kanady ale osoby te mają przodków właśnie w okolicach Mielca
mimo wszystko jest rzadkie
mój dziadek Ludwik Warenda z tego c wiem był w wojsku austriackim
mam również zdjęcie rocznika szkoły dozoru melioracyjnego w Lwowie, data 1925r.
z ciekawostek
w Australii jest obszar nazywany Warenda.
będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc, sugestie czy rady jak szukać dalej
mam konto na Myheritge gdzie dostępne jest stworzone przeze mnie drzewo mojej rodizny
Warenda Waręda może Woroda
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wladyslaw_Moskal

Nazwisko Warenda
Witam nowicjuszke na tym Forum.
Wg mnie nazwisko Warenda jest nazwiskiem polskim i masz racje, ze z duzym prawdopodobienstwem, wszyscy nosiciele tego nazwiska moga byc krewnymi.
Potwierdza to mapa oparta na danych prof. K.Rymuta;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/warenda.html
Nazwisko Waręda obecnie juz nie wystepuje na terenie Polski.
Wg http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=555
nazwisko Warenda - odnotowano juz w 1589 r., powstalo od podstawy war-, por. war ‘ukrop, wrzątek; upał; ilość piwa otrzymana z jednorazowego warzenia’, warzyć ‘gotować; ścinać się’, dawniej też ‘kłębić się, zbijać’
Z historycznej strony Czermina wynika, ze chyba byl w Czerminie dwor i moze browar. Zatem nazwisko Warenda mozna wiazac z warzeniem piwa - ktos, kto to robil i warzyl duzo dobrego piwa, mogl zostac tak nazwany . Pomocnikow warzacego piwo, w rejonie Puszczy Sandomierskiej, zwano "kucharzikami".
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Wg mnie nazwisko Warenda jest nazwiskiem polskim i masz racje, ze z duzym prawdopodobienstwem, wszyscy nosiciele tego nazwiska moga byc krewnymi.
Potwierdza to mapa oparta na danych prof. K.Rymuta;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/warenda.html
Nazwisko Waręda obecnie juz nie wystepuje na terenie Polski.
Wg http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=555
nazwisko Warenda - odnotowano juz w 1589 r., powstalo od podstawy war-, por. war ‘ukrop, wrzątek; upał; ilość piwa otrzymana z jednorazowego warzenia’, warzyć ‘gotować; ścinać się’, dawniej też ‘kłębić się, zbijać’
Z historycznej strony Czermina wynika, ze chyba byl w Czerminie dwor i moze browar. Zatem nazwisko Warenda mozna wiazac z warzeniem piwa - ktos, kto to robil i warzyl duzo dobrego piwa, mogl zostac tak nazwany . Pomocnikow warzacego piwo, w rejonie Puszczy Sandomierskiej, zwano "kucharzikami".
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Ostatnio zmieniony ndz 29 paź 2017, 14:03 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Krzysztof_Gruszka

Witam,postaram się trochę pomóc.
Proszę przejrzeć indeksy parafii Rzędzianowice ,którą indeksowałem i z której pochodzi mój ojciec,tam występuje nazwisko Waręda i to będzie jedna z odnóg rodziny,generalnie z tego co wiem nazwisko wywodzi się z Czermina,a Warendowie mieszkają też w Mielcu(Adam poch z Czermina,mój znajomy)Z Rzędzianowic wywodzi się wnuczka lub córka Ludwika po mężu nazywająca się Rajpold ,która obecnie mieszka chyba na Śląsku.Natomiast Ludwika Warendę znałem osobiście i poznałem bardzo dużo jego opowieści z bogatego życia żołnierza,choć upływ lat zatarł w pamięci wiele szczegółów,nizmiennie wspominam Go jako szykownego Pana czysto i schludnie ubranego ,uśmiechniętego i bardzo pozytywnie nastawionego do życia,który uprawiał ziemię i plony zbierał samodzielnie ,często w październiku w koszuli z krótkim rękawem,rześki,zahartowany i uśmiechnięty.Proszę przeglądnąć Genetekę w Genealodzy pl wybrać Rzędzianowice i tam poszukać swoich przodków.Życzę owocnych poszukiwań i wspaniałej podróży w przeszłość.Pozdrawiam Krzysztof
Proszę przejrzeć indeksy parafii Rzędzianowice ,którą indeksowałem i z której pochodzi mój ojciec,tam występuje nazwisko Waręda i to będzie jedna z odnóg rodziny,generalnie z tego co wiem nazwisko wywodzi się z Czermina,a Warendowie mieszkają też w Mielcu(Adam poch z Czermina,mój znajomy)Z Rzędzianowic wywodzi się wnuczka lub córka Ludwika po mężu nazywająca się Rajpold ,która obecnie mieszka chyba na Śląsku.Natomiast Ludwika Warendę znałem osobiście i poznałem bardzo dużo jego opowieści z bogatego życia żołnierza,choć upływ lat zatarł w pamięci wiele szczegółów,nizmiennie wspominam Go jako szykownego Pana czysto i schludnie ubranego ,uśmiechniętego i bardzo pozytywnie nastawionego do życia,który uprawiał ziemię i plony zbierał samodzielnie ,często w październiku w koszuli z krótkim rękawem,rześki,zahartowany i uśmiechnięty.Proszę przeglądnąć Genetekę w Genealodzy pl wybrać Rzędzianowice i tam poszukać swoich przodków.Życzę owocnych poszukiwań i wspaniałej podróży w przeszłość.Pozdrawiam Krzysztof
-
Krzysztof_Gruszka

Witam
bardzo dziękuję za zainteresowanie oraz rady
Władysław Moskal - nie pomyślałam przyznaje o browarze, spróbuje pójść w poszukiwaniach w tą stronę. Warenda/Waręda występowało zamiennie nawet w obrebie mojej rodziny. Dziadek był Waręda 1 jego syn Waręda a dwóch w tym mój ojciec Warenda.
Krzysztof Gruszka
na ten moment interesuje nie część rodziny przed emigracją. Pochodzenie nazwiska i przodkowie. Choć pewnie napiszę kiedyś do dalekich "kuzynów" choćby po to by mieć świadomość ile nas jest
Imię Ludwik Warenda/Waręda pojawia się w pasującym okresie 3krotnie. Ten o Którym Pan pisze nie jest moim dziadkiem, natomiast nie umiem go umiejscowić drzewie. Gdyby miał pan więcej informacji, daty, imiona byłabym niezmiernie wdzięczna.
Księgi parafialne w Czerminie są niepełne, drewniany kościółek, który tam był spłonął wraz z częścią z nich
To co mi udało się zdobyć dotyczy okresu od ok 1830.
Równolegle idą tam 4 rody z tym nazwiskiem, brak połączenia.
Pozdrawiam
Ewa Warenda
bardzo dziękuję za zainteresowanie oraz rady
Władysław Moskal - nie pomyślałam przyznaje o browarze, spróbuje pójść w poszukiwaniach w tą stronę. Warenda/Waręda występowało zamiennie nawet w obrebie mojej rodziny. Dziadek był Waręda 1 jego syn Waręda a dwóch w tym mój ojciec Warenda.
Krzysztof Gruszka
na ten moment interesuje nie część rodziny przed emigracją. Pochodzenie nazwiska i przodkowie. Choć pewnie napiszę kiedyś do dalekich "kuzynów" choćby po to by mieć świadomość ile nas jest
Imię Ludwik Warenda/Waręda pojawia się w pasującym okresie 3krotnie. Ten o Którym Pan pisze nie jest moim dziadkiem, natomiast nie umiem go umiejscowić drzewie. Gdyby miał pan więcej informacji, daty, imiona byłabym niezmiernie wdzięczna.
Księgi parafialne w Czerminie są niepełne, drewniany kościółek, który tam był spłonął wraz z częścią z nich
Równolegle idą tam 4 rody z tym nazwiskiem, brak połączenia.
Pozdrawiam
Ewa Warenda
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
U Mormonów znajdziesz nieco więcej ksiąg - https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
oraz indeksy - https://www.familysearch.org/search/col ... id=1985025
o ile wcześniej tego nie widziałaś, bo z drzewka na myheritage widzę, że przodków XIX wiecznych znasz już wszystkich (oceniam tylko, bo brak części dat
)
oraz indeksy - https://www.familysearch.org/search/col ... id=1985025
o ile wcześniej tego nie widziałaś, bo z drzewka na myheritage widzę, że przodków XIX wiecznych znasz już wszystkich (oceniam tylko, bo brak części dat