Ślub w innej parafii (Lwów - Galicja)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Du_Das

Sympatyk

Ślub w innej parafii (Lwów - Galicja)

Post autor: Du_Das »

Nie mogę odnaleźć metryki ślubu mojego przodka z Galicji, który urodził się w 1881 (znana jest metryka urodzenia). Przypuszczalnie był w armii austro-węgierskiej, dlatego zastanawiam się, czy ślub żołnierza może być zarejestrowany gdzie indziej, aniżeli jego parafia? Nie mam pomysłu, gdzie jeszcze szukać.
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Re: Ślub w innej parafii

Post autor: MariaŁopaciuk »

[quote="Du_Das"] ... zastanawiam się, czy ślub żołnierza może być zarejestrowany gdzie indziej, aniżeli jego parafia ? [quote]

A i owszem ... ale w jego parafii powinien być wpis w księdze zapowiedzi.
Zapowiedzi są ( powinny być) w parafii panny młodej i pana młodego.
MariaŁ
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: elgra »

Z mojego doświadczenia: ślub żołnierza odbył się klasycznie w parafii panny młodej (Lwow 1936).
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Witam!
Sprawdź, jaki pułk rekrutował z obszaru gdzie przodek mieszkał (pytanie zada najlepiej na austro-wegry.info). Następnie musisz przeszukać księgi Garnisonsselsorge lub Trauungsbuch danego pułku. Istnieje duża możliwość, że coś tam znajdziesz.
Owocnych poszukiwań, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Księga zapowiedzi, dostępna w AP w Przemyślu, zawiera zakresy dat 1833-1835, 1855-1902, 1927-1940, a mnie interesują daty 1898-1907, tak że w małej części pokrywa się z zakresem moich poszukiwań, ale dziękuję za trop.
Parafie były też takie same, jednak w 1908 roku się zmieniła (ze starej wyodrębniono kolejną), tak że księga ślubów z nowej parafii nie została jeszcze zamknięta, i nie jest udostępniana przez USC.

Co to Trauungsbuch czy Garnisonsselsorge nie mam pojęcia gdzie to szukać, choć przypuszczam o jaki pułk może chodzić.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Jego żona wyemigrowała z rodziną syna z Galicji (podejrzewam, że po tym jak jej mąż zmarł lub zaginął) na ziemie odzyskane (Lubuskie), zmarła w 1964. Czy w takim razie taka osoba (jako wdowa) mogła składać jakiekolwiek dokumenty do tutejszych urzędów, dotyczące jej stanu cywilnego?

pozdrawiam
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”