Finger/Schwendke/Izbrecht/Zakard/ Hein/ Ginter/Getzki/

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Faustyna

Sympatyk

Post autor: Faustyna »

Witam serdecznie!

Poszukuję powiązań do mojego drzewa z takimi nazwiskami jak Finger, Schwendke, Izbrecht, Zakard. Wiodące dwa nazwiska to Hein dokładnie Ferdynand i powiązania z Jan Ginter oraz Geztki lub Gacki.

Dziękuje i pozdrawiam Elżbieta.
Zuza

Sympatyk

Post autor: Zuza »

Mam w swoim drzewie nazwisko Schwendke. Podaj więcej informacji.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Faustyna

Sympatyk

Witam!

Marianna Schewndke i Adam Finger to moi 4x pradziadkowie. Małżonkowie Marianna i Adam mieli córki : Zuzana -moja 3x prababka, Anna i Rozalia. Z akt również wynika ,że Marianna i Adam Finger byli Holendrami.

Pozdrawiam.

Elżbieta.
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Post autor: Wojciech_Jędrasik »

Dzień dobry,

Mam wśród swoich przodków Izbrechtów - moja babka urodziła się pod tym nazwiskiem, a jej ojciec Karol pochodził z rodziny "kolonistów" mieszkającej koło Mińska Mazowieckiego.

Przybyli tu jako mennonici, uciekinierzy z Holandii, zapewne niedługo po założeniu pierwszych kolonii koło Gdańska około 1550 roku. Ich nazwisko pierwotnie pisało się Gisbrecht, Giesbrecht, Gijsbrahsts, itp., potem uległo skróceniu, i spotykałem ich także jako Isbrant czy Isbrecht, spolszczone w końcu fonetycznie do Izbrecht.

To była dość duża rodzina, zdołałem rozrysować ledwie trzy gałęzie i zebrać sporo różnych rodzinnych "odprysków". Z przyjemnością pomogę, jeśli będę w stanie. Kontakt na priv.

Pozdrawiam,
Wojtek
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Witam
Proszę sprawdzić parafie ewangelickie Iłów i Wiskitki. Tam też była rodzina Isbrecht/Izbrecht.
Pozdrawiam
Piotr
Wojciech_Jędrasik

Sympatyk

Post autor: Wojciech_Jędrasik »

Bardzo dziękuję :) Przez pierwsze z górą 200 lat jako "olendrzy" trzymali się Wisły i generalnie rejonów wymagających odwodnienia i zagospodarowania, od pierwszej połowy 19 wieku sporo z nich rozjechało się i zostało "zwykłymi" rolnikami. Niedaleko Wiskitek do dziś istnieją Holendry Baranowskie.

Pozdrawiam,
Wojciech
Awatar użytkownika
Faustyna

Sympatyk

Dziękuję Panie Piotrze.
Pozdrawiam.
Elżbieta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”