Prababcia w więzieniu - gdzie szukać informacji?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Staram się znaleźć jakieś informacje na temat mojej prababci Jadwigi Nowosielskiej, z domu Kazimierczak z Warszawy.
Jej historia jest dosyć smutna niestety...
Straciła męża podczas wojny bez śladu (znalazł się długo po jej śmierci na liście więźniów Buchenwaldu), a po tym zaczęła pić, straciła mieszkanie, dzieci poszły do sierocińców...
Ciocia powiedziała mi, że w latach 50tych trafiła do więzienia. Chcę się dowiedzieć więcej na jej temat.
Czy jest tutaj ktoś kto miałby pomysł gdzie zacząć szukać? To jest chyba mój jedyny trop. W mojej rodzinie dużo nie mówiono na wiele temat i niestety nikt nic nie wie. Znalezienie informacji o niej ułatwiło by mi odszukanie informacji na temat jej rodziców i może potem uda mi się pójść dalej.
Dziękuję z wyprzedzeniem za odpowiedzi.
Jej historia jest dosyć smutna niestety...
Straciła męża podczas wojny bez śladu (znalazł się długo po jej śmierci na liście więźniów Buchenwaldu), a po tym zaczęła pić, straciła mieszkanie, dzieci poszły do sierocińców...
Ciocia powiedziała mi, że w latach 50tych trafiła do więzienia. Chcę się dowiedzieć więcej na jej temat.
Czy jest tutaj ktoś kto miałby pomysł gdzie zacząć szukać? To jest chyba mój jedyny trop. W mojej rodzinie dużo nie mówiono na wiele temat i niestety nikt nic nie wie. Znalezienie informacji o niej ułatwiło by mi odszukanie informacji na temat jej rodziców i może potem uda mi się pójść dalej.
Dziękuję z wyprzedzeniem za odpowiedzi.
Szukam informacji na temat rodzin:
Nowosielscy/Kazimierczak z Warszawy
Gutyter/Starzyńscy z powiatu kieleckiego, Końskie/Skoki/Grzymałków
XIX/poczatki XX wieku
XIX/poczatki XX wieku
-
Aneta_Fisel

Ja bym radzila archiwum sądowe ze sprawy w zw. z pozbawieniem opieki rodzicielskiej. Moze sierocince w ktorych umieszczono dzieci mają dokumentację. A na akcie zgonu nie ma danych rodziców?
Genealogia jest jak dobry kryminał. Nie o to chodzi, żeby po pierwszej karcie wykrzyknąć - mordercą jest lokaj Antoni! Tylko, żeby cierpliwie zbierać wszystkie szczegóły i poszlaki...
Niestety mam za mało informacji i brak aktów zgonów czy czegokolwiek poza paroma zdjęciami z tej strony rodziny.
Staram się znaleźć archiwa sądowe online ale niestety bez efektów..
Staram się znaleźć archiwa sądowe online ale niestety bez efektów..
XIX/poczatki XX wieku
XIX/poczatki XX wieku
-
Aneta_Fisel

Nie ma archiwum sądowego online z lat 50tych. Troche za wcześnie.
A z nie mozesz zwrocic sie o akt zgonu do USC?
A z nie mozesz zwrocic sie o akt zgonu do USC?
Genealogia jest jak dobry kryminał. Nie o to chodzi, żeby po pierwszej karcie wykrzyknąć - mordercą jest lokaj Antoni! Tylko, żeby cierpliwie zbierać wszystkie szczegóły i poszlaki...
- Bea

Ale może zacznij od czegoś łatwiejszego.
Wiesz, że jej mąż był na jakieś liście więźniów. Dowiedz się o tym więcej. Może jest na straty.pl ? Ile miał lat ? W którym roku się urodził ? gdzie ? Oszacuj gdzie i w jakich latach mogli wziąć ślub.
Piszesz, że mieli dzieci, które poszły do sierocińców - znasz ich imiona ? kiedy się urodziły, gdzie ? Masz z nimi kontakt ?
Potrzebujesz stworzyć oś czasu i jak najbardziej zawęzić zakres poszukiwań.
Genealogia jest jak dobry kryminał. Nie o to chodzi, żeby po pierwszej karcie wykrzyknąć - mordercą jest lokaj Antoni ! Tylko, żeby cierpliwie zbierać wszystkie szczegóły i poszlaki...

Wiesz, że jej mąż był na jakieś liście więźniów. Dowiedz się o tym więcej. Może jest na straty.pl ? Ile miał lat ? W którym roku się urodził ? gdzie ? Oszacuj gdzie i w jakich latach mogli wziąć ślub.
Piszesz, że mieli dzieci, które poszły do sierocińców - znasz ich imiona ? kiedy się urodziły, gdzie ? Masz z nimi kontakt ?
Potrzebujesz stworzyć oś czasu i jak najbardziej zawęzić zakres poszukiwań.
Genealogia jest jak dobry kryminał. Nie o to chodzi, żeby po pierwszej karcie wykrzyknąć - mordercą jest lokaj Antoni ! Tylko, żeby cierpliwie zbierać wszystkie szczegóły i poszlaki...
- ty tak na serio ?Staram się znaleźć archiwa sądowe online
-
Aneta_Fisel

-
StaromłyńskiDuda
Proponuję zajrzeć w dokumenty meldunkowe w gminie ostatniego zamieszkania prababci. Może jeszcze się uchowały. Często można znaleźć tam ciekawe perełki. Możliwe, że Urząd Miasta/Gminy przekazał starsze dokumenty meldunkowe do rejonowego Archiwum Państwowego. Warto też skontaktować się z zarządami zakładów karnych dla kobiet (z terenu zamieszkania prababci) z pytaniem o archiwalna dokumentację: czy mają u siebie, a jeśli nie to gdzie zwyczajowo przekazują.
Nie ma w sieci dokumentów sądowych (jeszcze).
Beato, świetnie ujęłaś naszą pasję
Gratulacje!
Szukam tego "mordercy" od 27-miu lat i akcja kryminału ciągle się rozwija.
Serdecznie pozdrawiam
Wojciech Duda-Staromłyński
Nie ma w sieci dokumentów sądowych (jeszcze).
Beato, świetnie ujęłaś naszą pasję
Szukam tego "mordercy" od 27-miu lat i akcja kryminału ciągle się rozwija.
Serdecznie pozdrawiam
Wojciech Duda-Staromłyński
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
Mąż jej Stefan jest na liście zmarłych w Buchenwaldzie. Poza datą urodzenia i śmierci jego nie ma innych informacji.
Jeżeli chodzi o innych członków rodziny to mówiąc krótko - nic już nie można się dowiedzieć.
No nic tak czy inaczej jeżeli nie ma online to trzeba będzie pochodzić po paru miejscach (wydawało mi się, że a nuż, może są ale nie wiem).
Mąż jej Stefan jest na liście zmarłych w Buchenwaldzie. Poza datą urodzenia i śmierci jego nie ma innych informacji.
Jeżeli chodzi o innych członków rodziny to mówiąc krótko - nic już nie można się dowiedzieć.
No nic tak czy inaczej jeżeli nie ma online to trzeba będzie pochodzić po paru miejscach (wydawało mi się, że a nuż, może są ale nie wiem).
XIX/poczatki XX wieku
XIX/poczatki XX wieku
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witam,
moim zdaniem, zacznij od podstaw.
Co wiesz o prababce? Kim byli jej rodzice (znasz jej nazwisko panieńskie), gdzie się urodziła? Czy możesz oszacować datę ślubu? To była matka Twojej babci lub dziadka - kiedy się urodzili?
Z innych metod, możesz spróbować kontaktu z Centralną Registraturą Daktyloskopijną mieszczącą się w Centralnym Laboratorium Kryminalistycznym KGP w Warszawie.
W archiwum tym zgromadzonych jest ok. 4,5 mln kart daktyloskopijnych, przy czym najstarsze z nich, o czym informuje treść artykułu, pochodzą z lat 40 i 50 XX wieku.
Jeśli Twojej antenatce pobierano odcisk palca, jej dane znajdą się w CRD. Nie orientuję się, jakie są możliwości zdobycia danych z CLK, ale warto napisać: clk@policja.gov.pl
Więcej o tym ciekawym miejscu poczytasz w numerze 53/08.2009 miesięcznika Policja - do ściągnięcia ze strony: http://www.gazeta.policja.pl/997/archiw ... -53-082009
Pozdrawiam
Aneta
Ps. Dla ciekawostki podam, że interesujący zespół dot. Więzienia Karnego w Warszawie znajduje się w APW - niestety, zachowane akta nie zawierają informacji o działalności więzienia po 1 VIII 1944 r.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... nie&word2=
moim zdaniem, zacznij od podstaw.
Co wiesz o prababce? Kim byli jej rodzice (znasz jej nazwisko panieńskie), gdzie się urodziła? Czy możesz oszacować datę ślubu? To była matka Twojej babci lub dziadka - kiedy się urodzili?
Z innych metod, możesz spróbować kontaktu z Centralną Registraturą Daktyloskopijną mieszczącą się w Centralnym Laboratorium Kryminalistycznym KGP w Warszawie.
W archiwum tym zgromadzonych jest ok. 4,5 mln kart daktyloskopijnych, przy czym najstarsze z nich, o czym informuje treść artykułu, pochodzą z lat 40 i 50 XX wieku.
Jeśli Twojej antenatce pobierano odcisk palca, jej dane znajdą się w CRD. Nie orientuję się, jakie są możliwości zdobycia danych z CLK, ale warto napisać: clk@policja.gov.pl
Więcej o tym ciekawym miejscu poczytasz w numerze 53/08.2009 miesięcznika Policja - do ściągnięcia ze strony: http://www.gazeta.policja.pl/997/archiw ... -53-082009
Pozdrawiam
Aneta
Ps. Dla ciekawostki podam, że interesujący zespół dot. Więzienia Karnego w Warszawie znajduje się w APW - niestety, zachowane akta nie zawierają informacji o działalności więzienia po 1 VIII 1944 r.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... nie&word2=
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
myślę, że przejście od
"kobieta z Warszawy" do "siedziała w Warszawie" jest zbyt szybkie
jest opowieść, że w latach 50, to coś wnosi
szukałbym wyroku, a choćby obecności w skorowidzach karnych sądów warszawskich
chyba, że
1. rodzina zrobiła z osadzonej w areszcie śledczym podejrzanej i zwolnionej - skazaną winną
lub
2. siedziała nie w więzieniu, a w obozie pracy ..to i wyroku mogło nie być patrz "komisja do walki ze szkodnictwem" - zamykanie ludzi w obozach przez ten organ bezprawia skończyło się w 1954, więc obejmuje część zadanego hasłowo okresu
on-line będzie jak ktoś pojedzie i sfotografuje skorowidze na początek
1950 Sąd Okręgowy w Warszawie (przyjmijmy, ze 1950 to tez lata 50)
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... widz_1950/
a inwentarz
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... arz654.pdf
przydatny dopóki w szukaja nie wstawili jednostek
655 - podobnie w poczekalni
młodsze sądowe (sąd powiatowe, wojewódzkie etc) czekają na chętnego
"kobieta z Warszawy" do "siedziała w Warszawie" jest zbyt szybkie
jest opowieść, że w latach 50, to coś wnosi
szukałbym wyroku, a choćby obecności w skorowidzach karnych sądów warszawskich
chyba, że
1. rodzina zrobiła z osadzonej w areszcie śledczym podejrzanej i zwolnionej - skazaną winną
lub
2. siedziała nie w więzieniu, a w obozie pracy ..to i wyroku mogło nie być patrz "komisja do walki ze szkodnictwem" - zamykanie ludzi w obozach przez ten organ bezprawia skończyło się w 1954, więc obejmuje część zadanego hasłowo okresu
on-line będzie jak ktoś pojedzie i sfotografuje skorowidze na początek
1950 Sąd Okręgowy w Warszawie (przyjmijmy, ze 1950 to tez lata 50)
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... widz_1950/
a inwentarz
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... arz654.pdf
przydatny dopóki w szukaja nie wstawili jednostek
655 - podobnie w poczekalni
młodsze sądowe (sąd powiatowe, wojewódzkie etc) czekają na chętnego
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz