Problem ze znalezieniem źródeł genealogicznych- Pabianice

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

tomaszkubek

Post autor: tomaszkubek »

Dzień dobry.
Podczas moich poszukiwań, które obejmują głównie okolice Pabianic natrafiłem na problem z którym nie mogę sobie poradzić. Mianowicie wydaje mi się, że wyczerpałem wszystkie możliwe dostępne źródła metrykalne kończąc swoje poszukiwania w połowie XVIII wieku. Zasoby archiwalne dotyczące zarówno miasta Pabianic jak i okolicznych wsi zdają się być bardzo skromne a w okresie XVIII wieku wręcz szczątkowe. Może ktoś z państwa prowadził poszukiwania w interesującym mnie regionie i również natrafił na problem dotyczący braku źródeł? Czy może istnieją obszerniejsze źródła dotyczące Pabianic i okolicznych wsi z czasów wcześniejszych niż wiek XVIII ? Czy ktoś z państwa wie czy istnieją źródła inne niż metrykalne dotyczące miasta Pabianic?

Pozdrawiam Tomasz Lech
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Trafiłeś na Księgę Zaślubin 1690-1712? Jest w Bibliotece Cyfrowej " Regionalia Ziemi Łódzkiej".
Wiele to nie jest ale zawsze coś.
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”