Parafia Mejszagoła
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- alicja_firmanty

Parafia Mejszagoła
Witam, przeszukuję metryki parafii Mejszagoła, aby odnaleźć dokładne dane o datach urodzenia mojego dziadka i czwórce jego rodzeństwa ( wiedziałam o 2 braciach, 2 siostrach).
Szukając w latach 1874-1891 odnalazłam metryki urodzenia obu sióstr dziadka ( daty urodzenia zgodne z tymi, jakie znałam) oraz dodatkowo III siostry, która zmarła w wieku 1 roku, ale nie mówiono o niej w rodzinie.
Nie rozumiem , dlaczego nie mogę natrafić na metrykę dziadka ur.1884 r, w parafii Mejszagoła ( mam odpis aktu urodzenia z lat 80-tych), ani na jakikolwiek wpis nt jego braci- jeden ur.1887, drugiego daty ur.nie znam.Księgi z tego okresu parafii Mejszagoła istnieją.
Co może być powodem, że inf.o trojgu dzieci płci żeńskiej zawarte są w księgach urodzeń, natomiast o trzech braciach brak jakiejkowiek informacji.
Czy możliwe jest, że już w dorosłym życiu bracia "zmienili" swoje daty urodzenia na te, które ja znam, i co mogło być tego powodem?
Dodam,że nie chodziło raczej o unikanie poboru- dziadek wziął udział w wojnie rosyjsko-japońskiej, jego brat walczył podczas I wojny światowej.
Pozdrawiam
Alicja
Szukając w latach 1874-1891 odnalazłam metryki urodzenia obu sióstr dziadka ( daty urodzenia zgodne z tymi, jakie znałam) oraz dodatkowo III siostry, która zmarła w wieku 1 roku, ale nie mówiono o niej w rodzinie.
Nie rozumiem , dlaczego nie mogę natrafić na metrykę dziadka ur.1884 r, w parafii Mejszagoła ( mam odpis aktu urodzenia z lat 80-tych), ani na jakikolwiek wpis nt jego braci- jeden ur.1887, drugiego daty ur.nie znam.Księgi z tego okresu parafii Mejszagoła istnieją.
Co może być powodem, że inf.o trojgu dzieci płci żeńskiej zawarte są w księgach urodzeń, natomiast o trzech braciach brak jakiejkowiek informacji.
Czy możliwe jest, że już w dorosłym życiu bracia "zmienili" swoje daty urodzenia na te, które ja znam, i co mogło być tego powodem?
Dodam,że nie chodziło raczej o unikanie poboru- dziadek wziął udział w wojnie rosyjsko-japońskiej, jego brat walczył podczas I wojny światowej.
Pozdrawiam
Alicja
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Parafia Mejszagoła
Czy oboje pradziadkowie był tego samego wyznania ? Może to jest przyczyną, że córki są - zgodnie z wyznaniem matki a synów nie ma, bo trzeba szukać w innych księgach ?
O tym, że dziadek męża był wyznania ewangelickiego wnukowie dowiedzieli się jak znalazłam jego metrykę chrztu a pochowany został jako rzymski katolik - bez przeszkód.
Mogli o tym nie wiedzieć / nie mówić.
Powodzenia Grażyna
O tym, że dziadek męża był wyznania ewangelickiego wnukowie dowiedzieli się jak znalazłam jego metrykę chrztu a pochowany został jako rzymski katolik - bez przeszkód.
Mogli o tym nie wiedzieć / nie mówić.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
-
Albin_Kożuchowski

Parafia Mejszagoła
Możesz podać, kogo nie możesz znaleźć? Trochę osób prowadzi poszukiwania w tamtych rejonach Litwy. Może ktoś natrafi na interesujące dane. Czasem chrzty odbywały się w innych, sąsiednich parafiach.
Pozdrawiam AlbinKoz.
- alicja_firmanty

Parafia Mejszagoła
Do Pani Grażyny;
Pradziadek ochrzczony był w parafii Mejszagoła -był dzieckiem panieńskim. Wraz z żoną pochowany jest na cmentarzu parafialnym w Mejszagole. Jego syn, czyli mój dziadek ur.1884 też był wyznania rzymsko-katolickiego, więc powinien w księdze parafii się znaleźć.
Nie mam żadnego pomysłu , jak to "zaginięcie" trzech braci wyjaśnić.
Alicja
Do Pana Albina:
ci "zaginieni w księgach" to JAN TOMASZEWICZ s.Franciszka,Izabelli z d.Niewiarowska, ur.(wg aktualnego aktu urodzenia) 01.04.1884 Sanguniszki, ADOLF Tomaszewicz, syn j.w.,ur.czerwiec 1887 oraz Stefan Tomaszewicz, syn j.w. urodzony między 1876 a 1888.
Trzy siostry ur. w latach 1876, 1878 i 1889,urodzone są w Sanguniszkach par.Mejszagoła- jest inf. w ks.parafialnej Mejszagoły. Między urodzinami pierwszej dziewczynki (1876) a ostatniej (1889) urodzili się chłopcy.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi.
Alicja
Pradziadek ochrzczony był w parafii Mejszagoła -był dzieckiem panieńskim. Wraz z żoną pochowany jest na cmentarzu parafialnym w Mejszagole. Jego syn, czyli mój dziadek ur.1884 też był wyznania rzymsko-katolickiego, więc powinien w księdze parafii się znaleźć.
Nie mam żadnego pomysłu , jak to "zaginięcie" trzech braci wyjaśnić.
Alicja
Do Pana Albina:
ci "zaginieni w księgach" to JAN TOMASZEWICZ s.Franciszka,Izabelli z d.Niewiarowska, ur.(wg aktualnego aktu urodzenia) 01.04.1884 Sanguniszki, ADOLF Tomaszewicz, syn j.w.,ur.czerwiec 1887 oraz Stefan Tomaszewicz, syn j.w. urodzony między 1876 a 1888.
Trzy siostry ur. w latach 1876, 1878 i 1889,urodzone są w Sanguniszkach par.Mejszagoła- jest inf. w ks.parafialnej Mejszagoły. Między urodzinami pierwszej dziewczynki (1876) a ostatniej (1889) urodzili się chłopcy.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi.
Alicja
Ostatnio zmieniony pn 27 lis 2017, 18:55 przez alicja_firmanty, łącznie zmieniany 1 raz.
- alicja_firmanty

Wydaje mi się, że moich pradziadków ten ruch ludności nie dotyczy - od urodzin w 1840 r. pradziadek mieszkał w parafii Mejszagoła ( dokładnie wieś Sanguniszki), tam urodziły się jego 3 córki w odstępie 13 lat, tam tez są groby: jego i prababci. Możliwe, że któryś z 3 synów urodził się podczas wyjazdu pradziadków do odległej miejscowości, tam został ochrzczony, ale żeby wszyscy trzej urodzili się podczas wyjazdów matki z domu??????
-
Albin_Kożuchowski

Alicjo
sprawdziłem skany z parafii Mejszagoła z 1884 roku i tam w poz. 62 /chrzty/ jest zapisany chrzest Jana Tomaszewicza s. Franciszka. W spisie jest zapisany pod błędnym nazwiskiem Tyszkiewicz. I jeszcze jest Stefan w roku 1887/22, również zapisany jako Tyszkiewicz. Na metryce jest adnotacja o pomyłce. Dalej nie sprawdzam.
sprawdziłem skany z parafii Mejszagoła z 1884 roku i tam w poz. 62 /chrzty/ jest zapisany chrzest Jana Tomaszewicza s. Franciszka. W spisie jest zapisany pod błędnym nazwiskiem Tyszkiewicz. I jeszcze jest Stefan w roku 1887/22, również zapisany jako Tyszkiewicz. Na metryce jest adnotacja o pomyłce. Dalej nie sprawdzam.
Ostatnio zmieniony pn 27 lis 2017, 19:27 przez Albin_Kożuchowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam AlbinKoz.
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Wg sgKP wies Sanguniszki nalezala do kosciola suderwanskiego - Suderwa.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/293
Pozdrawiam
Grazyna
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_X/293
Pozdrawiam
Grazyna
- alicja_firmanty

Spis parafian Mejszagoły
Witam, na stronie genealogia .lt trafiłam na spis mieszkańców parafii Mejszagoła z 1840 roku- swoich przodków znalazłam. Czy ktoś wie, gdzie mogłabym znaleźć taki spis, ale z początku XX wieku? Ew. sprzed II wojny światowej ?
Pozdrawiam
Alicja
Pozdrawiam
Alicja
Parafia Mejszagoła
Moja rodowa linii z parafii Mejszagoła:
Orszewski (Ołszewski) Oršauskas https://www.geni.com/family-tree/index/ ... 2652387968 ,
Gudan Gudonas https://www.geni.com/family-tree/index/ ... 1622134932 ,
Bogdan (Bohdan) Bagdonas https://www.geni.com/family-tree/index/ ... 1685817337
Robertas
Orszewski (Ołszewski) Oršauskas https://www.geni.com/family-tree/index/ ... 2652387968 ,
Gudan Gudonas https://www.geni.com/family-tree/index/ ... 1622134932 ,
Bogdan (Bohdan) Bagdonas https://www.geni.com/family-tree/index/ ... 1685817337
Robertas