Niedawno otrzymałem z łódzkiego USC dwa akty - akt zgonu mego prapradziadka oraz akt urodzenia mego dziadka (wnuk wcześniej wymienionego prapradziadka). W obydwóch natrafiłem na dziwny i intrygujący wpis. Mianowicie:
- akt zgonu prapradziadka (urodzony w Lubotyniu, par. Lubotyń, w 1857r), z Łodzi z 1940r zawiera wpis "Przynależny do gminy Kowal powiatu włocławskiego"
- akt urodzenia dziadka z 1936r z Łodzi (par. św. Anny w Łodzi), zawiera wpis "Przynależność gminna dziecka: Kowale powiat Włocławski"
Starałem się samodzielnie odnaleźć odpowiedź na pytania czemu takie wpisy znajdują się w aktach skoro żadne z moich przodków nic wspólnego z wymienioną miejscowością wspólnego oraz jak taki wpis można było dodać do akt, no ale niestety nic nie osiągnąłem.
Rozmawiałem w tej sprawie z 2 księżmi w Łodzi (nie mieli pojęcia co znaczy taki zapis, pierwszy raz się z czymś takim spotkali; stwierdzili, że gdyby pradziadkowie bądź prapradziadkowie byli innego wyznania to by mogło mieć sens...), oraz kontaktowałem się z proboszczem z Kowali (zbył mnie stwierdzeniem "nie mam pojęcia").
Dodam, że rodzina wyznania rzymsko-katolickiego od co najmniej praprapradziadków (dalej nie dotarłem).
I jeszcze kwestie geograficzne:
Łódź - Kowal -> odległość ok 95km
Lubotyń - Kowal -> odległość ok 40km
PS. Temat na Forgenie -> http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=7035