Kielce Katedra, digitalizacja metryk

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

IwonaLGGC

Sympatyk

Kielce Katedra, digitalizacja metryk

Post autor: IwonaLGGC »

Witam.
Czy są plany sfotografowania metryk z kieleckiej Katedry po roku 1836 ?
Czy braki w rocznikach są spowodowane ich faktycznym brakiem/utratą, czy nie zostały skopiowane?

Iwona
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Digitalizacja metryk

Post autor: Arek_Bereza »

Widzę, że 123 osoby przeczytały i nic - czy to pytanie podchwytliwe ? :)
Tzn. można ale one już są w obiegu on-line na genbazie (nawet aneksy tam są)
Wiem, że mimo to pewnie będą zwolennicy ich powtórnego fotografowania więc na pytanie o fotografowanie nie odpowiem
IwonaLGGC

Sympatyk

Digitalizacja metryk

Dziękuję, że jednak odpowiedziałeś :) To nie było pytanie podchwytliwe, nie wiedziałam nic o genbazie, ale już wiem i ochoczo korzystam ze zbiorów i to nie tylko katedralnych. Jednak martwi mnie limit pobieranych zdjęć, czy można coś z tym zrobić
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Digitalizacja metryk

Post autor: Arek_Bereza »

Wiele osób na to narzeka, ja korzystam online i pobrałem może ze 20 aktów w ogóle. Resztę mam jako linki. Nie za bardzo widzę sens globalnego pobierania. Ale rozumiem, że niektórzy mają swoje powody (indeksacja, tworzenie rodzinnych monografii itp.)
Tak ad hoc - powiększyłem obraz tak aby na niemal całym ekranie była interesująca mnie metryka (okna "narzędzia" i "podgląd" zminimalizowałem i przesunąłem na bok) , kliknąłem prawym przyciskiem myszy i wybrałem "zapisz obraz jako". Nie jest to może szczyt jakości ale całkiem przyzwoicie to wyszło. proteza, nie żeby szał ale zawsze to coś. Gorzej będzie z obszernymi aktami.
Jak nie powiększysz to jakość wychodzi bardzo słaba
IwonaLGGC

Sympatyk

Digitalizacja metryk

Tak też właśnie robię, ale nie zadowala mnie to. Myślałam że jest jakiś limit dzienny, np. do 10 zdj. i każdego dnia masz nową pulę do wyczerpania, w komunikacie są użyte słowa "limit dzienny" co to za dzienny limit jak od 2 dni nic nie mogę pobrać
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Digitalizacja metryk

Post autor: Bea »

IwonaLGGC pisze:Tak też właśnie robię, ale nie zadowala mnie to. Myślałam że jest jakiś limit dzienny, np. do 10 zdj. i każdego dnia masz nową pulę do wyczerpania, w komunikacie są użyte słowa "limit dzienny" co to za dzienny limit jak od 2 dni nic nie mogę pobrać
Limit dzienny w genbazie wynosi 3 skany/dzień. Chyba, że jesteś krewnym-lub-znajomym-Królika. Wtedy więcej.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”