Czego sobie życzysz w 2018 roku ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Bea

Czego sobie życzysz w 2018 roku ?
2017 powoli dobiega końca. Wreszcie. Dla mnie był to koszmarny rok. Choć akurat genealogicznie sporo udało mi się posklejać. Ciekawa jestem waszych rocznych podsumowań i życzeń na Nowy Rok. Oczywiście tych genealogicznych życzeń, bo to, że więcej zdrowia i mniej cierpienia... to wiadomo.
Każdy z nas jest inny, jeden zaczyna dopiero poszukiwania, inni doszli w zasadzie do ściany. Czego sobie życzycie w 2018 ? Dostępu do jakiś określonych ksiąg ? a może indeksów ? znalezienia długo poszukiwanego przodka ? a może grobu dziadka ?
Moje podsumowanie ?
No cóż. W tym roku naprawdę sporo uzupełniłam. Dostałam dostęp on-line do ksiąg nawet sprzed 1808. Wcześniej sądziłam, że będę mogła je przejrzeć dopiero na emeryturze - a tu taka niespodziewajka. Nie zdążyłam jeszcze nawet ich wszystkich przejrzeć.
Czego życzę sobie w 2018 ?
Chciałabym się dowiedzieć co się stało z wujem - bratem babci. Mam rozpracowane całe jej rodzeństwo z wyjątkiem brata, który ponoć był w wojsku. Czy zginął w wojnie bolszewickiej ? Chciałabym też znaleźć jakiś ślad skąd ten mój młynarz wziął się na terenach północnego Mazowsza, skąd przyjechał, gdzie się urodził.
Marzy mi się również pełen dostęp do ksiąg on-line z AP Płock (te które obecnie są zakluczykowane na FS).
Każdy z nas jest inny, jeden zaczyna dopiero poszukiwania, inni doszli w zasadzie do ściany. Czego sobie życzycie w 2018 ? Dostępu do jakiś określonych ksiąg ? a może indeksów ? znalezienia długo poszukiwanego przodka ? a może grobu dziadka ?
Moje podsumowanie ?
No cóż. W tym roku naprawdę sporo uzupełniłam. Dostałam dostęp on-line do ksiąg nawet sprzed 1808. Wcześniej sądziłam, że będę mogła je przejrzeć dopiero na emeryturze - a tu taka niespodziewajka. Nie zdążyłam jeszcze nawet ich wszystkich przejrzeć.
Czego życzę sobie w 2018 ?
Chciałabym się dowiedzieć co się stało z wujem - bratem babci. Mam rozpracowane całe jej rodzeństwo z wyjątkiem brata, który ponoć był w wojsku. Czy zginął w wojnie bolszewickiej ? Chciałabym też znaleźć jakiś ślad skąd ten mój młynarz wziął się na terenach północnego Mazowsza, skąd przyjechał, gdzie się urodził.
Marzy mi się również pełen dostęp do ksiąg on-line z AP Płock (te które obecnie są zakluczykowane na FS).
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Indywidualnie, dla siebie, bez zahaczania o chętki innych - to pewnie mało interesujące dla czytelnika czego sobie życzę. To gwoli wytłumaczenia dlaczego fajny wątek, Beato, bez odpowiedzi - tak może sądzić wiele osób i dlatego nie dzieli się "czego sobie życzy dla siebie":) (zresztą patrz watek "mój złoty pociąg" czy jakoś tak:)
Ja bym chciał narzędzia do obróbki zdjęć, automatyzującej proces przewidywania wyglądu przodków ze zdjęć potomków:)
niekoniecznie free i niekoniecznie 99% pewności
ale coś co ponoć od lat istnieje, jednak nie wyszło poza zastosowania bardzo specyficzne
no w wersji minimum nie przodek ale
"jak osoba na zdjęciu, które wsadzę, mogła wyglądać X lat wcześniej, później po zrobieniu tego zdjęcia":)
Ja bym chciał narzędzia do obróbki zdjęć, automatyzującej proces przewidywania wyglądu przodków ze zdjęć potomków:)
niekoniecznie free i niekoniecznie 99% pewności
ale coś co ponoć od lat istnieje, jednak nie wyszło poza zastosowania bardzo specyficzne
no w wersji minimum nie przodek ale
"jak osoba na zdjęciu, które wsadzę, mogła wyglądać X lat wcześniej, później po zrobieniu tego zdjęcia":)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Czego bym sobie życzył, według priorytetów w genealogii:
1. Znalezienia dalszych przodków po mieczu - Tetków
2. Znalezienia skarbów, pamiątek rodzinnych
3. Spotkanie z dalekimi kuzynami z USA
4. Czytelny wydruk pełnego drzewa na ploterze
5. Mieć czas na rozwój geneteki
6. Mieć czas na indeksację
1. Znalezienia dalszych przodków po mieczu - Tetków
2. Znalezienia skarbów, pamiątek rodzinnych
3. Spotkanie z dalekimi kuzynami z USA
4. Czytelny wydruk pełnego drzewa na ploterze
5. Mieć czas na rozwój geneteki
6. Mieć czas na indeksację
Kamil Tetkowski
Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Bożena_Prymus

Dużo a jesli chodzi o genetekę to nie wiele a jednak dużo bo zrozumienia , pomocy , i dobrego slowa , ja nie muszę wszystkiego wiedzieć , i wszystko ogarniać , jak czasem czytam posty początkujących i odpowiedzi tak zwanych wszystko wiedzących , jestem zniesmaczona , ja kiedyś też byłam poczatkującą , i do tej pory nie wszystko ogarniam, ale to nie znaczy , że ktoś bardziej obyty , może mi w przykry sposób zwracać uwagę.
Geneteka nasze wspólne dzieło przyjażń , zrozumienie ,tolerancja , człowiek człowiekiem a nie wilkiem. Pozdrawiam wszystkich noworocznie
Bożena Prymus
Geneteka nasze wspólne dzieło przyjażń , zrozumienie ,tolerancja , człowiek człowiekiem a nie wilkiem. Pozdrawiam wszystkich noworocznie
Bożena Prymus
- Dławichowski

- Kontakt:
Dzień dobry w Nowy rok!
Wolno piszę więc proszę wolno czytajcie.
W moim "drzewie" rewolucja. Od dwóch tygodni. Wyobraźcie sobie, że mój pra-pra dziadek miał na imię Stanisław i żył jak każdy z 'moich" w Kazimierzu Biskupim" , gdzie oczywiscie się urodził. Ale -ale. W tymże Kazimierzu 10 lat wcze
Wolno piszę więc proszę wolno czytajcie.
W moim "drzewie" rewolucja. Od dwóch tygodni. Wyobraźcie sobie, że mój pra-pra dziadek miał na imię Stanisław i żył jak każdy z 'moich" w Kazimierzu Biskupim" , gdzie oczywiscie się urodził. Ale -ale. W tymże Kazimierzu 10 lat wcze
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
-
kasiakozłowska

- Dławichowski

- Kontakt:
śniej urodził się inny Stanisław. Myślałem, że umarł dzieckiem. ale nie !. 2 tygodnie temu otrzymałem mail od kuzynki z Krosna (Boże! Ja z Koszalina) i przesłała mi akt skanu ślubu MOJEGO Stanisława, który okazał się być synem Leopolda (Boże. Teraz wiem dlaczego mój rodzony wuj miał też tak na imię). A do tej pory MÓJ Stanisław był synem biednego Marcina. I tak z najmłodszej gałęzi rodu trafiłem do najstarszej rodziny Dławichów. Więc nie pozostaje mi nic innego - jak w 20118 roku powitać serdecznie mojego brata Michaela, projektanta mody w Carakas, kuzyna Rollanda w Bonn, kuzyna ( jak mu tam tam w Australii). Ludzie, ja 15 lat "robię" w genealogii i myślałem, że nic mnie już nie może zaskoczyć, jeśli dotarłem do 15 coś tam roku. A tu pa-ram !!!
Szczęśliwego Nowego Rokuuuuu!
Krzycho z Koszalina
Szczęśliwego Nowego Rokuuuuu!
Krzycho z Koszalina
O mnie:
Haniu,
ładnie powiedziane
Moje osobiste życzenie/marzenie to odnaleźć akta ślubu Jan Kierejewskiego (zmarłego w 1807 r.).
Bardziej ogólnie - tak sobie jak i wszystkim genealogom, życzę aby każdy z nas mógł 31.12.2018 roku powiedzieć: "To był dobry rok!".
Pozdrawiam serdecznie
Kasia z Kierejewskich
ładnie powiedziane
Moje osobiste życzenie/marzenie to odnaleźć akta ślubu Jan Kierejewskiego (zmarłego w 1807 r.).
Bardziej ogólnie - tak sobie jak i wszystkim genealogom, życzę aby każdy z nas mógł 31.12.2018 roku powiedzieć: "To był dobry rok!".
Pozdrawiam serdecznie
Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
-
Płowik_Hubert

Mam nadzieję, że w kolejnych inwentarzach wsi królewskich (z AGAD, wcześniej nie wiedziałem o ich istnieniu) znajdę przodków którzy tam zamieszkiwali, bo księgi parafialne z tamtych czasów (II poł. XVIII w.) się nie zachowały. Może natrafię tam na spisy ludności (np. w dobrach Bolimów takie były sporządzane, jednego przodka już znalazłem)
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Szczepaniak_Tomasz

Mój "koncert"życzeń na 2018 rok, które pewnie inni równiez podzielają.
Dostępu do AD Przemyśl parafie Łetownia koło Nowej Sarzyny, Kopki, Górno, Jezowe
Dostępu do księg jakie moga być dostępne tylko w parafiach wcześniejsze niż 1800
Mnin, Oleszno i okolica, Czermo, Klecza i okolice Wadowic, Poręba Górna , Szreniawa, Uniejów, Tczyca,
Racławice koło Miechowa, Zielenice, Wrócimowice, Konieczno, Oksa, Proszowice, Koniusza, Kłudzice,
Sniadowo
Dostępu do AD Przemyśl parafie Łetownia koło Nowej Sarzyny, Kopki, Górno, Jezowe
Dostępu do księg jakie moga być dostępne tylko w parafiach wcześniejsze niż 1800
Mnin, Oleszno i okolica, Czermo, Klecza i okolice Wadowic, Poręba Górna , Szreniawa, Uniejów, Tczyca,
Racławice koło Miechowa, Zielenice, Wrócimowice, Konieczno, Oksa, Proszowice, Koniusza, Kłudzice,
Sniadowo
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
-
Klaudia_Cz