Ancestris 0.8 - mam problem ...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ancestris 0.8 - mam problem ...
Witam!
Mam problem odnośnie programu genealogicznego off-line Ancestris 0.8 gdyż jestem ogólnie z niego zadowolony, bo nie mam wielkich wymagań ale w tym drzewie program automatycznie pisze mi wszystkie nazwiska w całości z dużych liter i jak przenoszę plik ged do innego programu to wszystkie nazwiska są z dużych liter, a w przypadku MH powoduje to całkowity brak szukamnia podobieństw, ponieważ jest dla niego różnica między Nowak a NOWAK, więc jak zmienić to w tym programie by tylko pierwsza litera nazwiska była z dużej.
Pozdrawiam!
Mateusz
Mam problem odnośnie programu genealogicznego off-line Ancestris 0.8 gdyż jestem ogólnie z niego zadowolony, bo nie mam wielkich wymagań ale w tym drzewie program automatycznie pisze mi wszystkie nazwiska w całości z dużych liter i jak przenoszę plik ged do innego programu to wszystkie nazwiska są z dużych liter, a w przypadku MH powoduje to całkowity brak szukamnia podobieństw, ponieważ jest dla niego różnica między Nowak a NOWAK, więc jak zmienić to w tym programie by tylko pierwsza litera nazwiska była z dużej.
Pozdrawiam!
Mateusz
Pozdrawiam!
Mateusz Gieras
Mateusz Gieras
-
Worwąg_Sławomir

Re: Ancestris 0.8 - mam problem ...
Narzędzia->Ustawienia->Edycja->odznacz opcję Umieścić nazwiska wielkimi literamiMGieras pisze:Witam!
Pozdrawiam!
Mateusz
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Dziękuję za odpowiedź, lecz nie mogę tego znaleźć,w zakładce narzędzie są tylko:
multimedia
dodaj do ulubinych
preferencje
save display settings
szablony i wtyczki
a po wejściu w preferencje --> dane jest do wyboru
file:///C:/Users/PC/Desktop/Problem.png
multimedia
dodaj do ulubinych
preferencje
save display settings
szablony i wtyczki
a po wejściu w preferencje --> dane jest do wyboru
file:///C:/Users/PC/Desktop/Problem.png
Ostatnio zmieniony wt 09 sty 2018, 21:00 przez MGieras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
Mateusz Gieras
Mateusz Gieras
-
Worwąg_Sławomir

Wersją ostatnią jest wersja 0.9, Spróbuj zaktualizować program i sprawdź ponownie
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
No już działa wszystko tylko jak teraz zmienić bardziej automatycznie te nazwiska które już są bo mam blisko 1400 osób na normalnie wyglądające czyli z NOWAK na Nowak
Pozdrawiam!
Mateusz Gieras
Mateusz Gieras
-
Worwąg_Sławomir

Zapisz jako nowy plik i podejrzyj plik *.ged np w notatniku czy są małe czy duże litery
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Tak to już rozumiem, ale mi chodzi jak zmienić teraz nazwiska u 1400 osób z dużych na małe litery bez wchodzenia w każdą osobę i i poprawiania.
Pozdrawiam!
Mateusz Gieras
Mateusz Gieras
-
Worwąg_Sławomir

U mnie jak zapisuję jako inny plik, nazwiska automatycznie zapisują się małymi literami.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Zrobiłem tak, ale nadal są duże litery i nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam!
Mateusz Gieras
Mateusz Gieras