Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu Macieja Bernata i Zofii Jeżówny.
Akt jest dość długi, być może jest w nim coś ciekawego.
Wiem, że Maciej pochodził z Chotyz, a Zofia z Łazisk. Chciałbym się dowiedzieć czy pod tą łaciną kryją się inne cenne informacje.
Akt znajduje się mniej więcej w środku zeskanowanej strony.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
-
Bernaciak_Łukasz

Maciej Bernat i Zofia Jeżówna Ślub 1741 OK
Ostatnio zmieniony ndz 28 sty 2018, 10:18 przez Bernaciak_Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Gawroński_Zbigniew

Maciej Bernat i Zofia Jeżówna Ślub 1741
Chotyżów i Łaziska.
Ja.. Wróblowski dziekan … [jakiśtam], prepozyt Janowski, proboszcz w Wielgiem zawarcie małżeństwa pomiędzy pracowitym Maciejem Bernacikiem z Chotyża i Zofią Jeżówną z Łazisk … … … … [po 3 zapowiedziach i braku przeszkód] przed obliczem kościoła zatwierdziłem i pobłogosławiłem przy zaproszonych [na tę okazję] świadkach Wawrzyńcu Gryzowskim, Tomaszu Małku i innych wiary godnych z Łazisk i Chotyża. Dnia 17 stycznia roku co wyżej.
Ja.. Wróblowski dziekan … [jakiśtam], prepozyt Janowski, proboszcz w Wielgiem zawarcie małżeństwa pomiędzy pracowitym Maciejem Bernacikiem z Chotyża i Zofią Jeżówną z Łazisk … … … … [po 3 zapowiedziach i braku przeszkód] przed obliczem kościoła zatwierdziłem i pobłogosławiłem przy zaproszonych [na tę okazję] świadkach Wawrzyńcu Gryzowskim, Tomaszu Małku i innych wiary godnych z Łazisk i Chotyża. Dnia 17 stycznia roku co wyżej.
Zbigniew