Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Klevenhagen,Priebe...

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

edi

Sympatyk

Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Klevenhagen,Priebe...

Post autor: edi »

T: "Szukam:Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Klevenhagen,Priebe..."

Witam serdecznie!
Poszukuję rodziny o następujących nazwiskach:Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Klevenhagen,Priebe,Maciejewscy,Winkler,Zborowscy,Sobańscy,Świątnik,Meler lub Meller.
Wszystkie osoby były związane z Wągrowcem i jego okolicami,tzn.urodziły się tu,bądź zamieszkały.
Obecnie jednak potomkowie rozsiani są niemal po całej Polsce,od Warszawy,przez Ujście,Gorzów,Zieloną Górę,Szczecin i wiele innych miejsc.
Pozdrawiam
Edyta
edi

Sympatyk

Re: Szukam:Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Klevenhagen,Priebe...

edi pisze:Witam serdecznie!
Poszukuję rodziny o następujących nazwiskach:Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Klevenhagen,Priebe,Maciejewscy,Winkler,Zborowscy,Sobańscy,Świątnik,Meler lub Meller.
Wszystkie osoby były związane z Wągrowcem i jego okolicami,tzn.urodziły się tu,bądź zamieszkały.
Obecnie jednak potomkowie rozsiani są niemal po całej Polsce,od Warszawy,przez Ujście,Gorzów,Zieloną Górę,Szczecin i wiele innych miejsc.
Pozdrawiam
Edyta
Wiem,że Jan Maciejewski urodzony ok.1870r., miał 3 córki:
-Maria,żona Antoniego Nowickiego
-Janina,żona Jana Zielińskiego
-Anna,żona Mieczysława Fenschel
pozdrawiam
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
mendlikkazimierz

Post autor: mendlikkazimierz »

Witam
Byłem ostatnio na cmentarzu w łeknie po prawei od wejścia prawie na końcu znajduje się pomnik nagrobny z napisem :
Józef Grams - 19- 7 -1916 zmarł 1976 ,dalej na tej płycie napis ; Stanisław , Kazimierz Grams ale dat niema.Pomnik zadbany na płycie kwiaty i znicze .Obszedłem tylko prawą stronę bo była zła pogoda i gdy będę następnym razem sprawdzę lewą stronęZrobiłem zdjęcie grobu mogę wysłać na e -mail .
Awatar użytkownika
aakob4

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: aakob4 »

Czy rodzina Maciejewskich była spokrewniona z Priebe ? Moi pradziadkowie nazywali się Priebe, pamiętam, że u nich w domu były telegramy z życzeniami i pocztówki, i było tam nazwisko Maciejewski. Pradziadkowie mieszkali w Szczecinie. Postaram się dać więcej informacji, tylko muszę skontaktować się rodzinką :)
Pozdrawiam
Agnieszka
edi

Sympatyk

mendlikkazimierz pisze:Witam
Byłem ostatnio na cmentarzu w łeknie po prawei od wejścia prawie na końcu znajduje się pomnik nagrobny z napisem :
Józef Grams - 19- 7 -1916 zmarł 1976 ,dalej na tej płycie napis ; Stanisław , Kazimierz Grams ale dat niema.Pomnik zadbany na płycie kwiaty i znicze .Obszedłem tylko prawą stronę bo była zła pogoda i gdy będę następnym razem sprawdzę lewą stronęZrobiłem zdjęcie grobu mogę wysłać na e -mail .
Witam serdecznie!
Ogromnie Panu dziękuję Panie Kazimierzu,ale jestem w posiadaniu danych,które Pan zebrał.Niestety!
Jestem jednak ogromnie wdzięczna za Pańska inicjatywę,życzę owocnych poszukiwań i słonecznej pogody przy kolejnej wizycie na cmentarzu.
pozdrawiam
Edyta
Szukam:Maciejewscy,Winkler,Thielmann,Derezińscy,Rolle,,Grams,Ciesiółka,Cegielscy,Meller ,Głów,Twardowscy,Dziadoszek,Kurczewscy
edi

Sympatyk

aakob4 pisze:Czy rodzina Maciejewskich była spokrewniona z Priebe ? Moi pradziadkowie nazywali się Priebe, pamiętam, że u nich w domu były telegramy z życzeniami i pocztówki, i było tam nazwisko Maciejewski. Pradziadkowie mieszkali w Szczecinie. Postaram się dać więcej informacji, tylko muszę skontaktować się rodzinką :)
Pozdrawiam
Agnieszka
Witaj Agnieszko!
Rodzina Maciejewskich była bardzo blisko spokrewniona z rodziną Priebe.Aleksander Maciejewski(brat mojej prababci),urodził się w Wągrowcu w 1879r.,poślubił Stanisławę Priebe ur. w 1891r.w miejscowości Dysiek (w pobliżu Gniezna).Wiem,że liczne rodzeństwo Stanisławy mieszkało m.in. w Bydgoszczy i Szczecinie.Stanisława i Aleksander są pochowani w Zielonej Górze.Agnieszko,czy możesz napisać,jakie imiona mieli twoi pradziadkowie i podać chociaż przybliżone daty urodzin?Mam spis całego rodzeństwa Stanisławy Priebe. :D
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
aakob4

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: aakob4 »

Wysyłam trochę informacji na pw

Pozdrawiam
Agnieszka
edi

Sympatyk

aakob4 pisze:Wysyłam trochę informacji na pw

Pozdrawiam
Agnieszka
:k: :k: :k: Bardzo dziękuję,odpowiedziałam na pw
Edyta
pozdrawiam
Edyta
priebe

Post autor: priebe »

Mam chyba przydatne informacje. Najpierw drzewo:
Obrazek
Pradziadek Agnieszki, którym był jak mniemam Feliks, dostawał zapewne pocztówki od swej siostry Stanisławy. Sam natomiast jestem prawnukiem Sylwestra, więc i kuzynem Agnieszki : )

Muszę powiedzieć, że co dwa lata organizowane są zjazdy rodzinne potomków Józefa Priebe i Pelagii Degler, a ich głównym animatorem jest notabene Tomek Maciejewski z Poznania. Najbliższy zjazd odbędzie się w przyszłym roku w Wągrowcu. Będę jego organizatorem, więc już teraz serdecznie zapraszam : )

W razie jakichś pytań związanych z rodziną Priebe służę wszelką pomocą.

Pozdrawiam

Remigiusz
priebe

Post autor: priebe »

A propos jeszcze powiązań rodziny Maciejewskich i Priebe, to w genetece znalazłem też taki ślub:

rok 1858, akt 29, Julian Jacob Priebe i Christiana Wilhelmi Maciejewska, Poznań św.Piotra ew
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Czy w waszym zainteresowaniu jest:
- Anna Maciejewska , ur. luty 1902 w Szamotuły lub okolice(poznańskie), córka Wojciecha .
Tadeusz
edi

Sympatyk

priebe pisze:A propos jeszcze powiązań rodziny Maciejewskich i Priebe, to w genetece znalazłem też taki ślub:

rok 1858, akt 29, Julian Jacob Priebe i Christiana Wilhelmi Maciejewska, Poznań św.Piotra ew
Witam serdecznie!
Przede wszystkim bardzo dziękuję Agnieszce-za nowe kontakty i informacje.
Remigiuszu-nawiązałam kontakt z Tomaszem Maciejewskim,nazywając rzecz po imieniu-moim wujkiem.Stanisława Maciejewska,z domu Priebe to żona Aleksandra Maciejewskiego.Aleksander natomiast był bratem mojej prababci Heleny Maciejewskiej,po mężu Grams.Mam prośbę:czy jesteś może w posiadaniu fotografii,przedstawiających rodzinę Aleksandra i Stanisławy lub innych członków rodziny z tej linii?Wiem,że organizujecie zjazdy rodzinne.może dysponujesz zbiorową fotką?.Moja prababcia Helena,mieszkała w Wągrowcu w mieszkaniu po rodzinie Priebe,próbuję ustalić,kto dokładnie tam mieszkał.
pozdrawiam
Edyta
edi

Sympatyk

ttunin pisze:Czy w waszym zainteresowaniu jest:
- Anna Maciejewska , ur. luty 1902 w Szamotuły lub okolice(poznańskie), córka Wojciecha .
Tadeusz
Witaj Tadeuszu!
Niestety,nie potrafię udzielić ci jednoznacznej odpowiedzi,ale wg.moich informacji na dzień dzisiejszy-nic mi nie wiadomo na temat wymienionych prze ciebie osób.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

witam serdecznie!
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

cd.
jeszcze raz ja. moje wiadomosc wysylaja sie jakos same!!!
ja tez poszukuje maciejewskich, ale z brodnicy!
moj jan maciejewski urodzil sie ok. 1840-50, ozenil sie z ida freitag.mieli urodzona w 1872 helene maciejewska. maciejewscy mieli przybyc z litwy, czy moga byc jakies powiazania? pozdrawiam beatabistram
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”