Dąbrowski/Szymany - poszukuję informacji o nazwisku i rodzin

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

J_Dombrowski89

Sympatyk

Post autor: J_Dombrowski89 »

Witaj,

Szukam więcej informacji o członkach rodziny Dąbrowskich, którzy pozostali we wsi Szymany, która wcześniej była w Rydzewie w powiecie grajewskim. Mój dziadek, Konstanty Stanisław Dąbrowski, pochodził z Grajewa około 1900 roku. Próbuję pracować na linii i nawiązać kontakt z rodziną, która przebywała w Polsce.

I am looking for more information about members of the Dąbrowski family who remained in the village of Szymany, which was formerly in Rydzewo parish of Grajewo County. My Grandfather, Konstanty Stanisław Dąbrowski, came from Grajewo sometime around 1900. I am trying to work on the lineage and make contact with the family that stayed in Poland.

Z góry przepraszam za mój biedny język polski i uwzględniłem tłumaczenie na język angielski

I apologize in advance for my poor polish and have included english translation

Oto informacje, które obecnie mam:

This is the information I currently have:

Rodzice:

Ojciec: Jan Dąbrowski
Matki: Aleksandra Szymanowska (Some records have name as Anna/Marianna)

Dzieci:

Córka: Rozalia Dąbrowski
Urodzenie:1870
Gdzie: Szymany, Rydzewo, Grajewo, Podlaskie, Polska
Zmarły: 1897
Małżeństwo: 28 Kwiecień 1891
Gdzie: Rydzewo, Grajewo, Podlaskie, Polska

Małżonek: Polikarp Maciej Modzelewski

Rozalia i Polikarp mieli przed jej śmiercią troje dzieci: Annę (1891) Kazimierz (1894) i Konstantego (1899).

Rozalia and Polikarp had three children before her death: Anna (1891) Kazimierz (1894) and Konstanty (1899).

Syn: Józef Dąbrowski
Urodzenie: 1871
Zmarły: Nie wiem
Gdzie: Nie wiem
Małżeństwo: 27 Październik 1891
Gdzie: Rydzewo, Grajewo, Podlaskie, Polska

Małżonka: Wiktoria Gutowska

Józef i Wiktoria mieli czworo dzieci, których znam: Stanisława (1893), Józefa (1896), Jana (1896) i Anny (1903).

Józef and Wiktoria had four children that I am aware of: Stanisław (1893), Józef (1896), Jan (1896), and Anna (1903).

Syn: Konstanty Stanisław Dąbrowski
Urodzenie: 21 Listopad 1874
Zmarły: 8 Maj 1954
Gdzie: Erie, Erie, Pennsylwania, USA
Małżeństwo: 17 Sierpień 1903
Gdzie: Erie, Erie, Pennsylvania, USA

Małżonka: Pelagia Pospieska

Konstanty i Pelagia miałyby 12 dzieci: Floriana (1904) Eugenię (1906), Annę (1907), Helenę (1909), Theresę (1910), Jana (1912), Ferdynanda (1915), Sophię (1917), Eleanorę (1920 ), Alojzy (1922), Harry'ego (1925) i Norberta (1931)

Konstanty and Pelagia would have 12 children: Florian (1904) Eugenia (1906), Anna (1907), Helena (1909), Theresa (1910), John (1912), Ferdinand (1915), Sophia (1917), Eleanora (1920), Aloysius (1922), Harry (1925) and Norbert (1931)

Mój praprapradzki to Ferdinand Richard Dombrowski, urodzony w 1915 roku.

My Great-Great Grandfather is Ferdinand Richard Dombrowski, born in 1915.

Córka: Helena Dąbrowska
Urodzenie:10 Sierpień 1891
Zmarły: 15 Sierpień 1961
Gdzie: Baltimore, Baltimore, Maryland, USA
Małżeństwo: 22 Styczeń 1901

Małżonek: Jan Gutowski

Helena i Jan mieli 11 dzieci. 1 dziecko urodziło się w Polsce. Reszta urodzona w USA: Jan (1902), Józef (1903), Casimer (1905), Barbara (1907), Stanisław (1909), Woodrow (1911), Franciszka (1917), Franciszek (1917), Anthony (1920) , Bernard (1922) i Theophil (1924).

Helena and Jan had 11 children. 1 child was born in Poland. The rest born in USA: Jan (1902), Joseph (1903), Casimer (1905), Barbara (1907), Stanislaw (1909), Woodrow (1911), Franciszka (1917), Francis (1917), Anthony (1920), Bernard (1922) and Theophil (1924).

Akta małżeństwa dla Heleny i jej brata Józefa wskazują, że poślubili syna i córkę Pawła Gutowskiego i Rozalię Poniatowską.

Marriage records for Helena and her brother Józef indicate that they married the son and daughter of Paweł Gutowski and Rozalia Poniatowska.

Oto kilka dodatkowych uwag, które mogą być pomocne:
Here are some further notes which may be of some help:

- Istnieje powiązanie z rodziną Foltynów w Szymanach / Grajewie. Jest kobieta o imieniu Marianna Dąbrowska, urodzona około 1855 r., Która wyszła za mąż za Jana Foltyna. Mieli kilkoro dzieci: Józefa (1876), Nikodema (1880), Anny (1884), Szczepana (1888), Stanisława (1899), Aleksandra (1901), Wacława (1904) i Piotra (1907)

There is a connection to the Foltyn family of Szymany/Grajewo. There is a woman by the name of Marianna Dąbrowska, born around 1855 who married Jan Foltyn. They had several children: Jozef (1876), Nikodem (1880), Anna (1884), Szczepan (1888), Stanisław (1899), Aleksander (1901), Waclaw (1904) and Piotr (1907)

- Nikodem Foltyn i jego brat Józef wyemigrowali do Ameryki i osiedlili się w Erie, Pennsylwania. Moi starsi krewni mówili mi, że Nikodem i Józef są kuzynami Konstantego Dąbrowskiego

Nikodem Foltyn and his brother Józef immigrated to America and settled in Erie, Pennsylwania. I was told by my older relatives that Nikodem and Józef were cousins of Konstanty Dąbrowski

- Szczepan Foltyn wyemigrował do Baltimore, gdzie zamieszkiwał z Heleną Dąbrowską i Janem Gutowskim.

Szczepan Foltyn immigrated to Baltimore where he resided with Helena Dąbrowska and Jan Gutowski.

- Nikodem Foltyn walczył w Błękitnej Armii Hallera we Francji; Wrócił do Polski, by walczyć w wojnie rosyjsko-bolszewickiej. Wrócił z Polski do Ameryki w 1922 roku.

Nikodem Foltyn fought in Haller’s Blue Army in France; He returned to Poland to fight in the Russian-Bolshevik War. He returned from Poland to America in 1922.

- Akta małżeństwa dla Józefa i Heleny wskazują, że Jan Dąbrowski zmarł przed 1891 rokiem.

Marriage records for Józef and Helena indicate that Jan Dąbrowski died prior to 1891.

- Zapisy parafialne dla Rydzewa są niedostępne tutaj przed 1891 r. Lub przez szukajwarchiwach.pl. Powiedziano mi, że parafia w Rydzewie odbywa się w Rajgrodzie. Podjęłam kilka prób z listami, ale nie otrzymałem odpowiedzi i mogłem zagubić się w poczcie.

Parish records for Rydzewo are unavailable on here before 1891 or through szukajwarchiwach.pl. I was told that Rydzewo parish records are held in Rajgród. I have made several attempts with letters but have not received reply and may have been lost in mail.

Każda pomoc jest bardzo doceniana.

Pozdrawiam,
Justin Dombrowski
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

Najstarsze dokumenty z parafii Rydzewo pochodzą z roku 1888. Dalszych ( wcześniejszych ) nie ma, bo Niemcy w czasie wojny spalili. Do roku 1907 akty są na: http://www.szukajwarchiwach.pl/5/511/0/ ... bJednostki , kolejne, - 1907 do 1937r są w Archiwum Państwowym w Łomży.
Kontakt:
Oddział w Łomży
ul. Aleja Legionów 36, 18-400 Łomża

tel.: +48 86 216-36-31
e-mail: lomza@bialystok.ap.gov.pl

Pozdrawiam
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
J_Dombrowski89

Sympatyk

Piachu2,

Dziękuję bardzo. Będę śledzić te informacje.

Pozdrawiam,

Justin
J_Dombrowski89

Sympatyk

RE: Dąbrowski/Szymany - poszukuję informacji o nazwisku i ro

Witaj,

Rozumiem, że wygląda na to, że nagrania zostały zniszczone przez Niemców. Czy jest możliwe, że jakiekolwiek dodatkowe zapisy przetrwają z diecezją w Łomży?

Pozdrawiam,
Justin
elagrano

Sympatyk

Post autor: elagrano »

Witam

Do Justina.

Mam swoich przodków pochodzących również z miejscowości Szymany. Ich akta metrykalne znalazłam w tutejszej bazie w całkiem innych parafiach. Część metryk z miejscowości Szymany występuje w parafiach Grajewo, Rydzewo, Rajgród i Wąsosz i zaczynają się nawet w połowie XVII w. Poza tym skąd masz pewność, że ta rodzina pochodzi z tej miejscowości? Może wcześniej mieszkali zupełnie w innej wsi, a na skutek małżeństwa znaleźli się w Szymanach? Dużo Dąbrowskich jest np. w parafii Kobylin Borzymy. Sama mam w rodzinie pochodzącej z tych okolic niejakiego Antoniego Dąbrowskiego ożenionego z Eleonorą Milewska w 1810 r w miejscowości Wnory.

Z pozdrowieniami. Grażyna
J_Dombrowski89

Sympatyk

Witaj,

Dziękuję za Twoją wiadomość. Mogę tylko powiedzieć, że zapisy, które mam na temat mojej rodziny, pokazują, że pochodzą z Szyman, gdy znajdowały się w prowincji Rydzewo. To, co wyjaśnisz, ma sens ... że mogli pochodzić nawet z Rajgrodu. Wiem, że nazwisko Dąbrowskiego jest popularne w tym obszarze i pochodzi z wielu miejsc.

Z niektórych zapisków z pobliskich wiosek nie znalazłem żadnych zapisów, które wskazują, że pochodzą nigdzie indziej, niestety.

Pozdrawiam,
Justin
J_Dombrowski89

Sympatyk

Witam,

To jedyny dowód na to, że moja rodzina mieszka w Rydzewie Parrish.
Jest to zapis chrztu, jaki miał mój Dziadek, gdy zmarł:

Obrazek

Pozdrawiam,
Justin
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Re: RE: Dąbrowski/Szymany - poszukuję informacji o nazwisku

Post autor: Aga_Brz »

J_Dombrowski89 pisze:Witaj,

Rozumiem, że wygląda na to, że nagrania zostały zniszczone przez Niemców. Czy jest możliwe, że jakiekolwiek dodatkowe zapisy przetrwają z diecezją w Łomży?

Pozdrawiam,
Justin
Na szczęście Niemcy wszystkiego nie spalili.
Są jeszcze księgi w archiwum parafialnym w Rydzewie. Chrzty z roku 1874 są zachowane, być może jest też ślub Jana i Aleksandry jeżeli w tej parafii.
Może ksiądz proboszcz pomoże.
pozdrawiam
Agnieszka
J_Dombrowski89

Sympatyk

RE: Re: RE: Dąbrowski/Szymany - poszukuję informacji o nazwi

Agnieszka,

Dziękuję za odpowiedź. W ubiegłym roku miałem badacza, który skontaktował się z parafią w Rajgrodzie. Zgodnie z moją najlepszą wiedzą powiedzieli, że wcześniej rejestrowali się tam z tego okresu. Mogę się mylić, ale nie wierzę, że parafia w Rydzewie nadal posiada te zapiski.

Pozdrawiam,
Justin
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

RE: Re: RE: Dąbrowski/Szymany - poszukuję informacji o nazwi

Post autor: Aga_Brz »

Ale na załączonym z 1874r. skanie jest parafia św. Wojciecha w Rydzewie?
Około 3 lat temu byłam w Rydzewie i proboszcz udostępnił mi metryki moich przodków. Mam chrzest prababci z 1879 r., pradziadka ochrzczonego w 1866r.
Parafia istniała od 1810r., ale te najstarsze księgi "zaginęły" chyba kilkanaście lat temu.

Przy okazji znalazłam kilka błędów w Twoich zapiskach.

"Rozalia i Polikarp Modzelewski mieli przed jej śmiercią troje dzieci: Annę (1891) Kazimierz (1894) i Konstantego (1899)"
Konstanty (1899) urodził się z 2 żony Polikarpa - Stanisławy Szymanowskiej

"Małżonka: Wiktoria Gutowska

Józef i Wiktoria mieli czworo dzieci, których znam: Stanisława (1893), Józefa (1896), Jana (1896) i Anny (1903).

Józef and Wiktoria had four children that I am aware of: Stanisław (1893), Józef (1896), Jan (1896), and Anna (1903)."

Wiktoria Gutowska i Jan Gutowski to niekoniecznie rodzeństwo:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=
Wiktoria-rodzice Franciszek i Rozalia Nitkowska
Jan -rodzice Paweł i Rozalia Poniatowska

ale żona Józefa Dąbrowskiego to Weronika a nie Wiktoria: akt12/1891 Rydzewo
rodzice Weroniki - Paweł i Rozalia Nitkowska
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=
pozdrawiam
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”