Kowalski z Warszawy - poszukuję rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Przypuszczam, że mam niewielką szansę na odszukanie dalszych losów rodziny siostry prababki Tekli Bajer.
W roku 1855 akt 90 parafia Św. Andrzeja Wa-wa Marcin Kowalski syn Tomasza i Zuzanny z Majewskich poślubia Teklę Bajer (Beyer) córkę Wilhelma i Gabrieli ze Starzyńskich.
W małżeństwie tym rodzi się 10.07.1857 zgłoszona w 1858 roku akt 338 parafii Św. Andrzeja Wa-wa -Tekla Ludwika, która zmarła 01.09.1858 roku akt 469
I niestety dalszych losów rodziny nie odszukałam.
Ojciec Marcina Tomasz Kowalski dzierżawca Oberży we wsi Utrata parafii Rokitno żeni się dwa razy. Pierwszą Jego żoną jest wdowa po Karolu Szpakowskim 25 letnia Klara Zuzanna Majewska a drugą żoną jest Weronika Anastazja Borowska 23 letnia panna. I właśnie przy urodzeniu dzieci w drugim małżeństwie w parafii Rokitno przy nazwsku Tomasza pojawia się zapis Kowalski Wierusz. te akty to:
07.12.1834 r akt 82 ur. Apolonia Władysława
22.05.1836 r akt 43 ur. Helena Konstancja
Wierusz to zapewne odnosi się do herbu ale dysponuje książką "Szlachta Wylegitymowana w Królestwie Polskim " i tam nie ma Tomasza Kowalskiego h. Wierusz.
Nie ma też Tomasza Kowalskiego w genealogii p. Minakowskiego.
Przejżałam książki adresowe Warszawy, dostępne wyszukiwarki grobów na warszawskich cmentarzach i zupełnie brak mi pomysłu gdzie jeszcze mogę cokolwiek znaleźć ????
Alicja
Krasowska_Katarzyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krasowska_Katarzyna »

Zapytam sie w przyszlym tygodniu kolegi o rodzine Wieruszow Kowalskich bo on zbiera o nich informacje. Z tego co pamietam to gdzies w okolicach Siennicy k. Mińska byli włascicielami jakiś wsi.
Pozdrawiam
Katarzyna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”