Odczytanie napisu na zdjęciu.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- bartłomiej123

Dzień dobry!
Pewnie już był taki temat, ale ja tutaj wstawiam swoją prośbę.
Czy ktoś jest w stanie odczytać co piszę na zdjęciu?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/9141cb61d1a809f7
Pozdrawiam, Bartłomiej
Pewnie już był taki temat, ale ja tutaj wstawiam swoją prośbę.
Czy ktoś jest w stanie odczytać co piszę na zdjęciu?
Pozdrawiam, Bartłomiej
- Grazyna_Gabi

To chyba nie calkiem po polsku ale tak jakby ktos chcial byc zrozumiany w j. polskim.
Tak bym odczytala:
Na pamiatek
ktory jest Tobie.
czyli - Na pamiatke dla Ciebie.
Grazyna
Tak bym odczytala:
Na pamiatek
ktory jest Tobie.
czyli - Na pamiatke dla Ciebie.
Grazyna
- bartłomiej123

Dziękuję bardzo, tak mi się też wydawało.
Zdjęcie pochodzi z Francji, ale nie mam pojęcia od kogo
Bartłomiej
Zdjęcie pochodzi z Francji, ale nie mam pojęcia od kogo
Bartłomiej
Ja pierwszy wers odczytuję jako "Na pamiątkę", pierwszego słowa w drugiej linii odczytać nie umiem, a drugie i trzecie słowo w drugiej linii to według mnie "Józef ...odolski" - nie wiem jaka pierwsza litera nazwiska.
Pozdrawiam,
Mirek
Mirek
- kwroblewska

Re: Odczytanie napisu na zdjęciu.
A co przedstawia zdjęcie osobę czy miejsce/widok?bartłomiej123 pisze: Czy ktoś jest w stanie odczytać co piszę na zdjęciu?
odczytałabym -- Na pamiatkę [..] józef Jodełek/Jodełka.
_____
Krystyna
- magda_lena

Ja, z kolei:
Na pamiątkę [...] Józef Fodała/Fodala (z zawijasem na końcu) ewentualnie Jodała/Jodala
No właśnie, a co jest na tym zdjęciu? Bo może to klucz do rozwiązania zagadki. Osobiście widzę tam coś jak "krewny" ...
Na pamiątkę [...] Józef Fodała/Fodala (z zawijasem na końcu) ewentualnie Jodała/Jodala
No właśnie, a co jest na tym zdjęciu? Bo może to klucz do rozwiązania zagadki. Osobiście widzę tam coś jak "krewny" ...
Pozdrawiam, Magdalena
A moim zdaniem nazwisko brzmi Jabłoński. Spójrzcie na literę "a" w słowie "Na". Ogonek po prawej jest zupełnie osobno. Tak samo w nazwisku w drugiej literze.
Pierwsza litera drugiego wersu to "R". Pewnie to pierwsze imię ofiarującego lub imię obdarowanego. A może to Ksawery Józef Jabłoński???
Ula
Pierwsza litera drugiego wersu to "R". Pewnie to pierwsze imię ofiarującego lub imię obdarowanego. A może to Ksawery Józef Jabłoński???
Ula
- bartłomiej123

Dziękuję bardzo za próby odczytania wam wszystkim!
Zdjęcie przedstawia moją prababcię - Marię Jabłońską (z d. Magda), kiedy w latach dwudziestych XX w. jako młoda dziewczyna mieszkała we Francji. Nie wiedziałem do kogo wysyłała to zdjęcie, bo nie sądziłem że znała już wtedy mojego pradziadka - Józefa Jabłońskiego. Wygląda na to, jednak że właśnie jemu wysłała swoją podobiznę. Więc najbliżej rozwiązania zagadki była Ula
Czy pierwsze imię to Ksawery? Nie wiem, pradziadek znany był pod imieniem Józef, ale mógł mieć inaczej.
Pozdrawiam, Bartłomiej
Zdjęcie przedstawia moją prababcię - Marię Jabłońską (z d. Magda), kiedy w latach dwudziestych XX w. jako młoda dziewczyna mieszkała we Francji. Nie wiedziałem do kogo wysyłała to zdjęcie, bo nie sądziłem że znała już wtedy mojego pradziadka - Józefa Jabłońskiego. Wygląda na to, jednak że właśnie jemu wysłała swoją podobiznę. Więc najbliżej rozwiązania zagadki była Ula
Czy pierwsze imię to Ksawery? Nie wiem, pradziadek znany był pod imieniem Józef, ale mógł mieć inaczej.
Pozdrawiam, Bartłomiej