Dzień dobry,
poszukuję aktu urodzenia mojego przodka Wiktorii Waychert c. Pawła i Anny.
Wiktoria urodziła się około 1796 roku w Krakowie [parafia NMP- Mariacka].
Czy Ktoś z Was ma może wiedzę czy te akta się zachowały i ewentualnie gdzie ich szukać?
pozdrawiam
Basia
Parafia Mariacka w Krakowie - pomoc
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
parafia Mariacka w Krakowie - pomoc
Trzeba skontaktować się z archiwum parafii i sprawę można załatwić internetowo. Koszt skanu 20 złotych. Nie wiem ile kwestia kwerendy. Być może ANKr będzie miało mikrofilm księgi, ale nie ręczę, a i skan będzie gorszy. Pozdrawiam Tomasz
Wg. indeksów są takie kopie ksiąg metrykalnych w AN w Krakowie:
http://szukajwarchiwach.pl/29/328/0/?q= ... #tabZespol
Inną kwestią są mikrofilmy, w archiwum krakowskim trzeba zapytać czy akurat mają te roczniki.
http://szukajwarchiwach.pl/29/328/0/?q= ... #tabZespol
Inną kwestią są mikrofilmy, w archiwum krakowskim trzeba zapytać czy akurat mają te roczniki.
Dzięki.
Wg SZwA Archiwum ma akta od 1810.
Zadzwonię do parafii.
pozdrawiam
Basia
Wg SZwA Archiwum ma akta od 1810.
Zadzwonię do parafii.
pozdrawiam
Basia
Witam !
Basiu !
Proszę o kontakt na prv.
Postaram się pomóż.
Tadek
PS. Księgi metrykalne z tych lat są min. u mormonów oraz mikrofilmy w AN na ulicy Siennej. Stan mikrofilmu z Parafii pw. NMP w Krakowie (właśnie min. z chrztami z tych lat) jest w stanie beznadziejnym !
Pośpieszyłem się !
[tłumaczę z łaciny - nie znając jej !]
"Tegoż [23.12.1795 r.] ochrzciłem Viktorię córkę Pawła Wejchertet i Anny. Rodzice chrzestni: Jan Jaworski Petronella Zbroniczka dziewica".
Basiu !
Proszę o kontakt na prv.
Postaram się pomóż.
Tadek
PS. Księgi metrykalne z tych lat są min. u mormonów oraz mikrofilmy w AN na ulicy Siennej. Stan mikrofilmu z Parafii pw. NMP w Krakowie (właśnie min. z chrztami z tych lat) jest w stanie beznadziejnym !
Pośpieszyłem się !
[tłumaczę z łaciny - nie znając jej !]
"Tegoż [23.12.1795 r.] ochrzciłem Viktorię córkę Pawła Wejchertet i Anny. Rodzice chrzestni: Jan Jaworski Petronella Zbroniczka dziewica".