miejscowość Miarotki, Wiarotki czy Jarotki ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
miejscowość Miarotki, Wiarotki czy Jarotki ?
Witam
Dziś odnalazłem akt małżeństwa przodków i dowiedziałem się że 3xpradziadek urodził się w miejscowości Wiarotki lub Miarotki czy ktoś wie gdzie była taka miejscowość ? Nie ma podanej nazwy parafii co by dużo ułatwiło tylko nazwa miejscowści urodzenia.
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki.
pozdrawiam
Jarek
Dziś odnalazłem akt małżeństwa przodków i dowiedziałem się że 3xpradziadek urodził się w miejscowości Wiarotki lub Miarotki czy ktoś wie gdzie była taka miejscowość ? Nie ma podanej nazwy parafii co by dużo ułatwiło tylko nazwa miejscowści urodzenia.
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki.
pozdrawiam
Jarek
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Miejsce urodzenia przodka
Jeśli nie jesteś pewny pisowni, załącz skan aktu.
Co dwie głowy to nie jedna
Pozdrawiam,
AK
Co dwie głowy to nie jedna
Pozdrawiam,
AK
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Podaj też, w jakiej parafii zawarł ślub i mniej więcej kiedy - osobom znającym te okolice ułatwi to zlokalizowanie miejscowości.
Bartek
Skanu jeszcze nie mam ale jak będę miał to wrzucę. Ślub w parafii Mąkolno powiat Konin.
pozdrawiam
Jarek
pozdrawiam
Jarek
Z tego co mi wiadomo, to miejscowości Miarotki lub Wiarotki w Polsce nie ma, i raczej nie było. Sa za to Mirotki w powiecie starogardzkim, niecałe 200 km na północ od Konina. Śluby zazwyczaj zawierano w parafii panny młodej, dlatego pan młody mógł być z jakiejkolwiek parafii, nawet znacznie oddalonej. Być może dlatego właśnie wpisano miejsce jego urodzenia, aby było wiadomo, że jest spoza 'rejonu'. A może ksiądz przekręcił nazwę, może źle mu ktoś powiedział... Długo by wymyślać. Postaraj się o skan, to będziemy kombinować.
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Pieniążek_Stanisław

Re: Miejsce urodzenia przodka
Jarku. A czy mógłbyś podać jakieś dokładniejsze dane o powyższym 3 x pra.jarekf20 pisze:Witam
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki.
pozdrawiam
Jarek
Chyba, że to rodzinna tajemnica.
Jak mozna komuś pomóc, o co prosisz, nie znając imienia, nazwiska i przypuszczalnej daty urodzenia poszukiwanej osoby.
Staszek
Re: miejscowość Miarotki, Wiarotki czy Jarotki ?
Witam,
Sprawa wyjaśniona szczęsliwym trafem wytypowałem nabardziej prawdopodobną miejscowość Jarotki i trafiłem w sedno. Mam już akt urodzenia.
pozdrawiam
Jarek
Sprawa wyjaśniona szczęsliwym trafem wytypowałem nabardziej prawdopodobną miejscowość Jarotki i trafiłem w sedno. Mam już akt urodzenia.
pozdrawiam
Jarek