Szukam inf dot. żony Józefa Stańczyka - świętokrzyskie

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Post autor: Stańczyk_Kasia »

Witam wszystkich. Przewertowałam mnóstwo aktów w genbazie z parafii Końskie i Gowarczów i nic. Mam akt urodzenia Franciszka Stańczyka (parafia końskie, 1864r., akt 303, Nieświn) z którego wynika, że jego rodzice to Józef Stańczyk lat 45 i Franciszka lat 30. Mam akt urodzenia Józefa Stańczyka - rok 1820 (akt nr 36, Nieświn). Pierwsze małżeństwo w 1842r. z Maryanną Długoszówną (akt nr 21). Czyli z Franciszką to drugie małżeństwo. Nie mogę jednak znaleźć ani aktu zgonu Maryanny, ani aktu drugiego małżeństwa, ani aktu urodzenia Franciszki co do której też nie mam pewności co do nazwiska - Cechowicz, Ciechowicz, Czechowicz, Czech? Nie mogę tego ugryźć. Może ktoś mi pomoże, znajdzie mi jakiś punkt zaczepienia - zwłaszcza odnośnie Franciszki? Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Teoretycznie mógł to być inny Józef Stańczyk, który ożenił się z Franciszką. Chyba, że masz niezbite dowody na to , że chodzi o tego samego Józefa.
Najlepiej jak zamieścisz linki do aktów, to wtedy można będzie cośkolwiek powiedzieć.

Ja mam w swoim drzewie Stańczyków z Piły i Smarkowa w Końskiem, ale niestety żadnego Józefa niestety nie mam.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Tutaj jest link do aktu urodzenia Franciszka Stańczyka:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,237818,33
Też już szukam błędów - z aktu małżeństwa wynika rok urodzenia 1870, a z tego co wyżej 1864. Ale imiona rodziców Józef i Franciszka się zgadzają a różne daty to nie była rzadkość.
Właśnie z aktu małżeństwa Józefa z Franciszką może by wynikało czy był wtedy wdowcem. Imiona jego rodziców za każdym razem są takie same - Ambroży i Katarzyna. Ale i tak największą zagwostką dla mnie jest Franciszka.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Po pierwsze widzę, że już sam akt urodzenia Franciszka niepewny. Może daj link do jego aktu ślubu.
Jeśli uznajes, że to pewne, to szukaj w zgonach z parafii Końskie Marianny czyli pierwszej żony. Dzięki temu zawęzisz zakres poszukiwań dla tego drugiego małżeństwa. Pamiętaj, że sąsiednie parafie są w innym województwie. Nazwisko Franciszki to chyba Czechowicz, sprawdź występowanie w sąsiednich parafiach i braki w indeksach. Na dodatek ona też może być wdową.
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Tutaj mam akt urodzenia Józefa:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,103400,11
Z AP w Radomiu otrzymałam natomiast skan aktu ślubu Franciszka Stańczyka z Teofilą Augustyniak, ale chyba załączników tutaj nie można wgrać? Po przetłumaczeniu z rosyjskiego najważniejsza część brzmiała tak:
Działo sie w Gowarczowie dnia 31 października/12 listopada 1890 roku o godzinie 12 w południe. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Józefa Szczepanika lat 44 i Michała Orzechowskiego lat 40, włościan z Paruch, zawarto tegoż dnia reigijny związek małżeński między:
- Franciszkiem Stańczykiem kawalerem lat 20, synem Józefa i Franciszki Ciechowicz, mieszkającym we wsi Nieświń parafii Końskie,
- a Teofilą Augustyniak, panną lat 20, córką Franciszka i Zofii, mieszkającą w Paruchach parafii Gowarczów.
Zgonu Marianny - jak na złość - też nie mogę odnaleźć.
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Kasiu,

Sprawdź wysłaną do Ciebie na Twoje konto prywatną wiadomość. Tam masz rozwiązanie zagadki.

Pozdrawiam

Janek
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Dziękuję!!! :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”